Punajuuressa on luonnostaan haitallista nitraattia. Kuva: Shutterstock
Punajuuressa on luonnostaan haitallista nitraattia. Kuva: Shutterstock

Luomu ei ole aina tae terveellisyydestä, sanoo professori Duodecim-lehdessä.

Valitsetko kaupan leipähyllyssä lisäaineettoman leivän? Noidutko muro- ja keksihyllyn välissä pakkausten kilometrin pituisia ainesosalistauksia? Onko kasvisvalintasi aina luomu?

Tämän jutun luettuasi saatat miettiä valintojasi uudelleen.

– Ruoan lisäaineista on tullut huonon ruoan mittari perusteettomin syin, lataa professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta uusimmassa Duodecim-lehdessä.

Heinonen toimii myös EFSA:n, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen, asiantuntijana.

Luonnollisuus ei takaa turvallisuutta

Joskus voi olla ekologisempaa valita tuote, jonka valmistuksessa on käytetty lisäaineita. Pidempään säilyvän elintarvikkeen ehtii käyttää kokonaan eikä sitä tarvitse heittää roskiin.  Luonnollisuuskaan ei Heinosen mukaan aina takaa tuotteen turvallisuutta.

Myös luonnonmukaisesti viljellyissä tuotteissa voi olla ympäristömyrkkyjä tai ne voivat homehtua. Tällaiset vieraat aineet päätyvät ruokaan hallitsemattomasti eikä niiden määriä voida tietää. Sen sijaan lisäaineita ja niiden määrää ruuissa säädellään tarkasti.

Hyväksyttävän päiväsaannin rajaa (ADI) käytetään silloin, kun lisäaine voi olla ihmisen terveydelle suurina annoksina vaarallinen.  Lisäaine on Heinosen mukaan riski vain silloin, kun ADI ylittyy.

Kasviksissakin on haitallisia aineita

Myös kasviksissa on luonnostaan haitallisia aineita, kuten salaatin, punajuuren ja pinaatin nitraatti, joka elimistössä muuttuu elimistölle vaaralliseksi nitriitiksi.  Elintarviketeollisuudessa nitriittiä käytetään erityisesti makkaran ja lihan säilyvyyden parantamisessa. 

Useat elintarvikkeissa käytetyistä lisäaineista esiintyvät kasviksissa ja hedelmissä myös luontaisesti. Tällaisia ovat muun muassa sakeuttamisaine pektiini (E440) ja C-vitamiini, joka valmisteseloisteissa tunnetaan askorbiinihappona (E300).

Tärkeämpänä kuin pelkkää E-koodien kyttäilyä, Heinonen pitää ruokavalion kokonaisuuden tasapuolisuutta. On tärkeämpi miettiä ruokavalion sisältämiä rasvan, sokerin ja suolan määriä ja niiden mahdollisia haittoja kuin keskittyä pelkkään lisäaineiden välttelyyn.

Lue myös:

Lisäainepelko voi johtaa jopa epäterveellisiin ratkaisuihin

Rokottaminen on aina riski – totta vai tarua?

"Superruoka oli viedä terveyteni"

 

Näin lisäaineet vaikuttavat:

Sorbaatit (E202-203) Pidentävät elintarvikkeiden myyntiaikaa ja vähentävät ruoan hävikkiä.

Nitriitti (E249-250) Estää Clostridium botulinum -bakteerin tuottaman, jopa tappavan myrkyn, muodostumisen makkarassa ja lihatuotteissa. Punajuuriväri (E162) Värjää jogurtit ja viilit.

Sokerikulööri (E140) Värjää ruskeaksi mm. kolajuomat. Natriumglutamaatti (E651) Vahvistaa lihan makua ruuissa.

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.