Punajuuressa on luonnostaan haitallista nitraattia. Kuva: Shutterstock
Punajuuressa on luonnostaan haitallista nitraattia. Kuva: Shutterstock

Luomu ei ole aina tae terveellisyydestä, sanoo professori Duodecim-lehdessä.

Valitsetko kaupan leipähyllyssä lisäaineettoman leivän? Noidutko muro- ja keksihyllyn välissä pakkausten kilometrin pituisia ainesosalistauksia? Onko kasvisvalintasi aina luomu?

Tämän jutun luettuasi saatat miettiä valintojasi uudelleen.

– Ruoan lisäaineista on tullut huonon ruoan mittari perusteettomin syin, lataa professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta uusimmassa Duodecim-lehdessä.

Heinonen toimii myös EFSA:n, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen, asiantuntijana.

Luonnollisuus ei takaa turvallisuutta

Joskus voi olla ekologisempaa valita tuote, jonka valmistuksessa on käytetty lisäaineita. Pidempään säilyvän elintarvikkeen ehtii käyttää kokonaan eikä sitä tarvitse heittää roskiin.  Luonnollisuuskaan ei Heinosen mukaan aina takaa tuotteen turvallisuutta.

Myös luonnonmukaisesti viljellyissä tuotteissa voi olla ympäristömyrkkyjä tai ne voivat homehtua. Tällaiset vieraat aineet päätyvät ruokaan hallitsemattomasti eikä niiden määriä voida tietää. Sen sijaan lisäaineita ja niiden määrää ruuissa säädellään tarkasti.

Hyväksyttävän päiväsaannin rajaa (ADI) käytetään silloin, kun lisäaine voi olla ihmisen terveydelle suurina annoksina vaarallinen.  Lisäaine on Heinosen mukaan riski vain silloin, kun ADI ylittyy.

Kasviksissakin on haitallisia aineita

Myös kasviksissa on luonnostaan haitallisia aineita, kuten salaatin, punajuuren ja pinaatin nitraatti, joka elimistössä muuttuu elimistölle vaaralliseksi nitriitiksi.  Elintarviketeollisuudessa nitriittiä käytetään erityisesti makkaran ja lihan säilyvyyden parantamisessa. 

Useat elintarvikkeissa käytetyistä lisäaineista esiintyvät kasviksissa ja hedelmissä myös luontaisesti. Tällaisia ovat muun muassa sakeuttamisaine pektiini (E440) ja C-vitamiini, joka valmisteseloisteissa tunnetaan askorbiinihappona (E300).

Tärkeämpänä kuin pelkkää E-koodien kyttäilyä, Heinonen pitää ruokavalion kokonaisuuden tasapuolisuutta. On tärkeämpi miettiä ruokavalion sisältämiä rasvan, sokerin ja suolan määriä ja niiden mahdollisia haittoja kuin keskittyä pelkkään lisäaineiden välttelyyn.

Lue myös:

Lisäainepelko voi johtaa jopa epäterveellisiin ratkaisuihin

Rokottaminen on aina riski – totta vai tarua?

"Superruoka oli viedä terveyteni"

 

Näin lisäaineet vaikuttavat:

Sorbaatit (E202-203) Pidentävät elintarvikkeiden myyntiaikaa ja vähentävät ruoan hävikkiä.

Nitriitti (E249-250) Estää Clostridium botulinum -bakteerin tuottaman, jopa tappavan myrkyn, muodostumisen makkarassa ja lihatuotteissa. Punajuuriväri (E162) Värjää jogurtit ja viilit.

Sokerikulööri (E140) Värjää ruskeaksi mm. kolajuomat. Natriumglutamaatti (E651) Vahvistaa lihan makua ruuissa.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.