Kuvan mansikoiden lajikkeesta ei ole tietoa. Kuva: Shutterstock
Kuvan mansikoiden lajikkeesta ei ole tietoa. Kuva: Shutterstock

Sateista alkukesää seurannut lämpö teki kaikista tämän vuoden mansikoista erityisen herkullisia. Erityisesti yksi mansikkalajike on kuitenkin suomalaisten suussa edelleen muita makoisampi.

Suomalaisten lempimansikka on yhä pari viikkoa sitten syötäväksi kypsynyt Polka.

– Se on pehmeä maultaan, makea ja punainen päältä ja sisältä, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Mikä tekee Polkasta niin ylivoimaisen suositun?

– Yksinkertaisesti maku. Suomalaiset eivät pidä kovista mansikoista, joissa on valkoinen kärki ja heikko tai liian hapokas maku.

Vaikka viileä ja sateinen alkukesä koetteli lomalaisten hermoja, mansikoille se oli hyödyksi.

– Kasvit tykkäävät viileästä ja kosteasta. Kuten vanha sanonta kertoo: kaikki mikä sataa ennen juhannusta, sataa laariin, Hannu Salo sanoo.

Heinäkuun alkuun osunut aurinkoinen ja lämpöinen kausi puolestaan antoi mansikoille makua ja kokoa.

Polkan haastaja

Polka-lajikkeen haastajaksi on nousemassa hieman myöhemmin kypsyvä Bounty.

– Maussaan se saattaa mennä jopa Bountyn ohi, Salo sanoo.

Miksei Bounty sitten ole onnistunut nappaamaan suosituimman mansikan paikkaa?

– Lajike kypsyy sen verran myöhään, että silloin on jo muitakin marjoja tarjolla. Sen vuoksi sitä maistaa harvemmin.

Salon mukaan hyviä lajikkeita ovat myös Rumba ja Sonata. Uusi varhaislajike Flair tekee tuloaan. Sen viljely saattaa lisääntyä jo ensi vuonna.

Entä mikä on asiantuntijan oma suosikkimansikka?

– Polka – kyllä se vain se on. Meilläkin kasvaa kotipihassa Polkaa ja muita mansikoita. Kun seuraa lapsia, huomaa, että ensimmäisenä ne menevät syömään mansikkapenkistä Polkat. Mutta aina kannattaa maistella uusiakin lajikkeita. Sieltä löytyy jänniä makuja ja vivahteita. Ja myyjille kannattaa antaa palautetta, sillä palautteen perusteella viljelijät valitsevat lajikkeitaan.

Lue myös:

Mansikoiden maussa yllättäviä eroja – Tämä mansikka on paras!

Lekurihanskat ja muut ammattilaisvinkit mansikanpoimijalle

Huippukokki Pekka Terävä: Tämä on kesän paras jäätelö

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.