"Pirkko hei, kannattaa varmaan miettiä, kuinka paljon tuota pitsaa vetää..." Kuva: Shutterstock
"Pirkko hei, kannattaa varmaan miettiä, kuinka paljon tuota pitsaa vetää..." Kuva: Shutterstock

"Oletko ihan varma, että sinun kannattaa syödä tuo?" No jaa'a...

On lounasaika. Työpaikan ruokalan menu näyttää tylsältä, joten päätät kipaista läheiseen pitseriaan ja napata itsellesi herkullisen lätyskän. Kun saavut takaisin konttorille laatikko kourassasi, työkaverisi päättää harrastaa vähän small talkia. ”Ihana tuoksu, mutta itse en pystyisi syömään tuollaista tähän aikaan päivästä.”

Tilanteessa alkaa auttamatta ajatella, mitä väliä sillä on, mitä kukakin syö.

Ilmeisesti sillä on paljonkin merkitystä. Myös julkkikset malli Heidi Klumista näyttelijä Demi Lovatoon ovat saaneet kuulla kommentteja syömisistään. Olympiaurheilijatkaan eivät jää ilman ruokailutottumustensa morkkaamista.

Mitä ruokamorkkaajalle pitäisi heittää takaisin? Health Magazinen mukaan on vain yksi vaihtoehto: kommentit pitää jättää omaan arvoonsa. Syöminen on jokaisen henkilökohtainen asia, eikä keskusteluun tarvitse missään nimessä lähteä, jos siltä tuntuu.

Pikakyselymme perusteella on ainakin neljä erilaista tapaa morkata toista ruuasta:

1. Valistaminen

”Sanoin äidille pitäväni enemmän maitosuklaasta kuin tummasta suklaasta. Äiti siihen heti: ’Tumma suklaa on sentään terveellistä. Vaaleassa suklaassa ei ole mitään muuta kuin rasvaa ja sokeria.’”

”Siskoni kommentti syömääni kebabiin: ’Yh, tiedätkö, miten tuota lihaa tehdään?’ Tiedän, kiitos kysymästä.”

2. Soimaaminen

”On ärsyttävää, kun makeanhimoissaan suunnittelee karkkiostoksia, saa kommenttia: ’Muista sitten, miten huono olo sulle tulee aina karkeista. En sitten kuuntele valituksia’. Tylytys ei poista makeanhimoa, se saa vain tuntemaan häpeää.”

”Varhaisteininä pystyin syömään mitä vain, mutta pysyin silti lähes anorektisen laihana. Olen sokerihiiri, joten vetelin karkkia jatkuvasti. Muistan edelleen, miten kaverit aina kommentoivat suureen ääneen, että ’miten sä voit syödä karkkia koko ajan, minä en ainakaan voi tai lihon heti, tosi epäreilua.’”

3. Ihmettely

”Minulle mainitaan usein siitä, että syön hirveän vähän. Johtuu siitä, että en yleensä ota lounasta mitenkään hulluna. Tulee väsy, ja kerralla ei pysty syömään niin paljon. Sitä paitsi satsaan kahvipullaan, jäätelöön ja iltaherkkuihin. En ole mitenkään hoikka ihminen, ja sen takia ottaa päähän kuulla se ihmettelevä ’miten sää syöt noin vähän’. Ihmettelyyn selvästi liittyy myös se pointti, että ’selvästikään et oikeasti syö kovin vähän’.”

”Olen hoikka ihminen, mutta en ilman vaivannäköä. Urheilen paljon ja arkena syön kohtuudella. Vapaalla annan kuitenkin itseni villiintyä ruuan äärellä, enkä rajoita karkin, pekonin tai perunoiden syömistä. Juhlissa usein ihmiset kommentoivat, että ’miten noin pieneen naiseen mahtuu noin paljon ruokaa?!’ En jaksaisi aina selittää tilanteessa, että en syö herkkuja joka päivä…”

4. Tuputtaminen

”Kuulen tosi usein sellaisia kommentteja kuin ’kyllähän sä voit vähän syödä’ ja ’eihän yksi pala pitsaa sua lihota’. Niin voisinkin syödä ja ei taatusti lihottaisikaan, mutta ei se tarkoita, että minun pitäisi tai kannattaisi tehdä niin. Tykkään syödä terveellisesti, eikä sokerikooma tai ylensyönti tuo mielestäni mitään lisää sosiaalisiin tilanteisiin. Tuntuu väärältä, että sukulaisilla ja kavereilla on näemmä oikeus leimata minut vaikeaksi tai pakkomielteiseksi tyypiksi siksi, että haluan pysyä hyvässä kunnossa.”

Minkälaista ruokamorkkausta sinä olet kohdannut?

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.