Purkita ja pakasta! Kuva: Shutterstock
Purkita ja pakasta! Kuva: Shutterstock

Parsakaalista viis. Työnaisen purkkiruoka on makaronilaatikko ja kinkkukiusaus.

Meal prepping on puhuttava ja tuore ilmiö, joka tarkoittaa ruokien sarjakokkausta. Meal preppaajat siis valmistavat, purkittavat ja lopulta syövät tunnollisesti koko viikon samaa ruokaa.

Preppaus on säntillisten fitnessurheilijoiden suursuosiossa, ja sitä harrastettiinkin muun muassa hiljattain julkaistussa Muodonmuutoksia-dokumentissa. Dokkarissa bikiniurheilijat mittasivat neuroottisesti viikoittaiset suolansa ja muut tykötarpeensa pikkuruisiin muovipusseihin.

Meal prepping on mielletty fitnessurheilijoiden hömpötykseksi, mutta siihen on tulossa muutos. Preppaus on mahdollista jalostaa myös meidän tavallisten työnaisten arkeen muutamalla helpolla niksillä. Ja se muuten kannattaa.

Sinkkutaloudessani valmistan kansallisromanttiset makaronilaatikot ja jauhelihakastikkeet aina viikoksi eteenpäin. Laatikkoruuat ja muut helpot perussafkat on helppo kauhoa purkkeihin, jonka jälkeen kasaa purkit jääkaappiin tai työnnä pakastimeen tiukkojen päivien pelastukseksi.

Käytän joka viikko yhden päivän arjestani ruokaostoksiin ja ruuan valmistukseen. Säästänkin siis arjen keskellä aikaa ja vaivaa. Pitkän työpäivän jälkeen minun ei tarvitse taistella ruuhka-Lidlin viimeisestä bataatista tai taikoa jääkaapin valosta illan antimia. Herkkuruoka odottaa kotona valmiina.

Käytän joka viikko yhden päivän arjestani ruokaostoksiin ja ruuan valmistukseen.

Säästän myös rahaa valmistamalla suurperheannoksen kertaheitolla. Värkit makaronilaatikkoon ja jauhelihakastikkeeseen saa alle kympillä, ja se on sitä peräänkuulutettua taloudellisuutta. Ja kun arkiset kauppareissut vähenevät, spontaanit suklaapatukat jäävät ostamatta.

Jos saman safkan syönti päivätolkulla puistattaa, avuksi tulee tuunaus. Yhtenä päivänä heitän purkkiruokani sekaan ketsupit, toisena sinihomejuustot ja kolmantena tuoreet kasvikset. Lautaseni yllättää minut päivittäin, kun kukaan muu ei sitä tee.

Alkuun pääset lähimarketista saatavilla muovirasioilla. Purkista, pakasta ja sulata.

Laiska ruuanlaittaja kiittää. Viikonloppuna hemmottelen itseäni pekoniparsoilla ja avokadopastalla.

Marjat pakkaseen margariiniras...

Arkiviikon päivälliset alle kympillä? Ryhdy meal preppaajaksi!

Nyt on kyllä pakko vinkata tällainen superneuvo, jonka olen oppinut äidiltäni: Pese ja käytä uudelleen margariinirasiat! Itselleni 400g margariinirasia on varsin oivallinen eväsrasia ja 600g askilla pärjää jo isommankin nälän kanssa. Varsinkin Oivariinirasiat kestää monta käyttökertaa ja jos tomaattikastikkeet ei tunnu lähtevän irti niin askin poisheittäminen ei tunnu ollenkaan pahalta. Kestää mikron ja pakastuksenkin ja pinoutuvat hienosti. Ainoastaan keittojen kuljettamiseen en suosittele :P
Lue kommentti
Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.