Aperol Spritz tarjoillaan usein myös viinilasista. Kuva: Shutterstock
Aperol Spritz tarjoillaan usein myös viinilasista. Kuva: Shutterstock

Aperol Spritz teki varovaista tuloaan Suomeen viime kesänä. Hittijuoman asemaa trendikäs aperitiivi ole vielä onnistunut saavuttamaan. Ehkä sen aika on vielä tänä kesänä?

Aina silloin tällöin blogeissa tulee vastaan kuva syvänoranssista, appelsiiniviipaleella aateloidusta drinkistä. Aperol Spritz -buumi on kuitenkin alkanut Suomessa varovaisesti.

Italialaista katkeroa Aperolia on saanut Alkojen hyllyistä viime kesästä saakka, ja edelläkävijöille se on jo Kesäjuoma 2013 – ollutta ja mennyttä. Italian-kävijöillekään drinkissä ei ole mitään uutta, sillä kyseessä on pohjoisitalialainen klassikko. Viime kesänä myös keskieurooppalaiset ottivat italialaisjuoman omakseen, mutta Suomessa sen suosio jäi melko vaatimattomaksi.

Aperolista, proseccosta ja soodavedestä sekoitettuun aperitiiviin kannattaa kuitenkin tutustua jo sen klassikkomaineen vuoksi. Juoma on camparimainen, mutta hieman makeampi ja sopii hyvin aloittelevalle kotibaarimestarille, sillä juoman valmistukseen ei liity ylenpalttista drinkkihifistelyä. Värinsä ansiosta se on näyttävä alkudrinkki kesäpäivälliselle.

Näin teet drinkin:

Kaada suurehkoon (viini)lasiin jääpalojen päälle kaksi osaa Aperolia, kolme osaa proseccoa ja yksi osa soodavettä (kivennäisvesikin käy paremman puutteessa). Koristele appelsiiniviipaleilla ja nauti.

Lue myös:

Tältä maistuu kesä – parhaat boolit ja drinkit

Me Naiset maistoi – tällainen on Teemu Selänteen Sirpa-drinkki

Resepti: Mojito-jääteebooli

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.