Minkä kuohuviinin ruoka-alan ammattilainen valitsee? Kuva: Shutterstock
Minkä kuohuviinin ruoka-alan ammattilainen valitsee? Kuva: Shutterstock

Etkö osaa päättää, minkä kuohuviinin hankkisit vapuksi? Ruokatoimittajien omien suosikkien joukosta löydät takuulla hyvän pullon.

Vappu lähestyy – samoin kuohuviinimenekin vuoden vilkkain ajanjakso.

Kuohuviinien kokonaismyynnin uskotaan kasvavan vappuviikolla kaiken kaikkiaan noin 494 prosentilla, Alkosta kerrotaan.

Moni pähkäilee näin vapun alla Alkon hyllyjen edessä. Minkä kuohuviinin sitä valitsisi? Toimiiko joku alle kympin kuohari, vai pitäisikö satsata enemmän? 

Entä mitäköhän ammattilainen valitsisi? Me Naiset päätti selvittää asian. Kysyimme ruokatoimittajilta, mitkä kuohuviinit ovat niin toimivia, että he turvautuvat niihin yhä uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ammattilaisten turvakuohuvat

Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde kertoo, että Villa Conchi Cavasta (11,99 €) on tullut hänen koko kaveriporukkansa suosikki.

– Siihen liittyy paljon hyviä muistoja omista tupareista kaverin polttareihin ja kummilapsen kastajaisiin. Samaa skumppaa saa myös isossa magnumpullossa, joka nostaa edullisen viinin juhlavuutta. 

Erityisiin tilanteisiin Riikalla on toinen suosikki: uusiseelantilainen Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut (15,48 €).

– Se toimii herkutteluskumppana tai lahjaksi annettuna. Siinä on jotain vähän samppanjamaista tyylikkyyttä, ja se sopii myös ihanasti ruoan kanssa, Riikka kehuu.

Ruokatoimittaja Emilia Kolarin turvakuohuviini on True Colours Cava (12,69 €). Sateenkaaren värinen pullo löytyy helposti Alkon hyllyiltä.

– Se sopii vappuskumpaksi ja toimii erilaisten bufferherkkujen kanssa tai ihan sellaisenaan kippisteltynä, Emilia kertoo.

Juhlavampiin tilaisuuksiin tai lahjaksi Emilia valitsee kuivan, sitruksisen ja tyylikkään Pongrácz Rosé Brutin (16,19 €). 

Emilian suosikit.
Emilian suosikit.

True Colours Cava on myös ruokatoimittaja Katja Nordlundin suosikkikuohuviini.

– Se on teknisesti hyvin tehty eikä se kiristä liikaa niidenkään suuta, jotka yleensä juovat hiukan makeampia juomia, Katja sanoo.

Samppanjoista Katja luottaa André Clouetin Grande Réserve Blanc de Noirsiin (32,90 €).

– Se on samppanjaksi aika edullinen, mutta maistuu mineraalisena ja paahteisena aidolta tavaralta.

Ruokatoimittaja Sanna Maskulin kertoo, että hänellä on muutamia turvakuohuviinejä, jotka päätyvät ostoskoriin muita useammin. Niiden hinta on yleensä 14–20 euron välissä. Yksi hänen suosikeistaan on Parés Baltà 'b' Cava Brut (12,48 €).

– Se vain suorittaa joka vuosi hyvin!

Sanna pitää myös Riikan mainitsemasta Lindauerin Special Reserve -kuohuviinistä, joka on hänen mukaansa jo melko samppanjamainen. Yksi kiinnostava kuohuviini on hänen mielestään myös Stellenrust Chenin Blanc Brut (10,98 €).

Sannan suosikit.
Sannan suosikit.

Roseeviineistä Sanna mainitsee Cono Sur Brut Rosén (12,89 €), joka on laadukas hintaansa nähden.

– Myös Torres Santa Digna Estelado Rose Brut (14,35 €) ja molemmat Pongraczit ovat aikamoisen ihania ostoksia, sekä Emilian aiemmin mainitsema rosee että Pongrácz Méthode Cap Classique Brut (15,98 €).

Sannan suosikit rosé-viineistä.
Sannan suosikit rosé-viineistä.

Sanna antaa vinkin myös proseccon ystäville:

– Proseccojen laatu vaihtelee todella paljon. Jos etiketissä on maaginen kirjainyhdistelmä DOCG, saat todennäköisemmin laadukkaamman juoman kuin jos siinä lukee DOC tai ei mitään. Kyse on siis laatuluokituksesta, Sanna selittää.

Kuohuviini vai samppanja?

Entä kannattaisiko suosia kallista kuohuviiniä vai edullista samppanjaa?

Sanna Maskulinin mukaan tilanne ja fiilis ratkaisevat, kummalle hyllylle hän päätyy.  Päätökseen vaikuttaa myös se, onko juomaa tarkoitus nauttia yksi pullo vai useampi. Juhlia järjestäessä hintaa on mietittävä enemmän.

Sanna kertoo ostavansa vain harvoin yli 30 euron kuohuviinejä. Hän valitsee kuitenkin mieluummin laadukkaan, keskihintaisen tai vähän kalliimmankin kuohuviinin kuin edullisen samppanjan. 

– Viimeksi hankin heräteostoksena ihanan Bourgognen crémantin, jota maistoin joskus ravintolassa ja ihastuin heti. Kun menin Alkoon, tarkoitus oli hankkia tuttu 15 euron Pongracz. Mutta kun tämä tilausvalikoiman herkku sattui olemaan hyllyssä, en paljon miettinyt. 

Kuohuviinipullo maksoi hieman alle 30 euroa.

– Se oli kuitenkin mielestäni paljon mielenkiintoisempi, vivahteikkaampi ja antoisampi kuin samanhintainen edullinen samppanja, Sanna kertoo.

Myös ruoka vaikuttaa siihen, minkä viinin ruokatoimittaja valitsee. Jos Sanna satsaa ruokaan, hän satsaa usein viiniinkin.

– Arkinen pasta, risotto tai pizza ja mutkaton viini on luonteva yhdistelmä. Itselleni hyvä, edullinen viini on noin 12–15 euron hintainen. Jos taas hankin viikonloppuna hyvää kalaa ja teen kastikkeet ja lisukkeet, satsaan viiniinkin vähän enemmän, noin 20 euroa. 

Lähes 400 000 litran menekki

Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo, että kuohuviinit ja eri kuohuviinityylit kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän. Cavan rinnalle suosituksi vappukuplivaksi on noussut prosecco. Myös samppanja kuuluu monen vappupöytään.

– Proseccojen pirteä hedelmäisyys sopii kevään juhlaan seurustelujuomaksi ja pikkupurtavien kaveriksi. Cavoista jokainen löytää omaa makuansa vastaavan kuohujuoman rutikuivista puolikuiviin, Taina Vilkuna tuumii.

Vapun alla eniten kasvaa aromatisoitujen viinien, kuten maustettujen kuohuviinien myynti.

– Normaaliviikolla näitä viinejä myydään noin 4 500 litraa, kun taas vappuviikolla myynniksi arvioidaan lähes 32 000 litraa, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Kuohuviinien myynti nousee Vilkunan myös reippaasti. Normaaliviikon myynti on noin 67 000 litraa, mutta myynnin arvioidaan nousevan vappuviikolla noin 393 000 litraan. Samppanjan myynti kasvaa jopa 285 prosenttia. Eniten hinnaltaan kasvaa 10–12,99 euron hintaisten sekä 13–14 euron hintaisten tuotteiden myynti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla