New Yorkissa brunssi on edelleen Se Juttu. Trendikäs ja runsas myöhäisaamiainen Brooklynin malliin syntyy makeasta, suolaisesta, hilloista ja hedelmistä.

Amerikkalaiset sen osaavat, nimittäin hyvän tekemisen vielä paremmaksi.

Tuiki tavallinen kanan­muna on hip ja in brooklyniläisissä ravintoloissa. Mausteinen makkara tuo vaihtelua munakkaaseen.

Mausteinen makkaramunakas

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 mausteista raaka­makkaraa, esim. Saarioinen ­Chorizo
2 + 2 rkl oliiviöljyä
1 dl keitettyjä kikherneitä
4 munaa
suolaa, mustapippuria ­myllystä
1 dl juustoraastetta
1 avokado
2 tl sitruunamehua
tarjoiluun tuoretta ­korianteria

1. Viipaloi raakamakkarat. Paista paloja pannulla 2 lusikallisessa öljyä noin 5 minuuttia, kunnes makkarat ovat melko kypsiä. Lisää kik­herneet ja sekoita. Kumoa ­seos pannulta lautaselle odottamaan.

2. Sekoita munien rakenne rikki. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada loppu öljy ja seos pannulle ja paista noin 3 minuuttia. Lisää munakkaan päälle makkara-kikherneseos ja juustoraaste.

3. Viipaloi avokado ja pirskottele sen päälle sitruuna­mehua. Nosta palat munakkaalle korianterin kanssa.

Biscuits on Englannissa keksi, mutta kun sana matkaa Atlantin yli, se tarkoittaakin skonssin tyylistä teeleipää.

Biscuits eli teeleivät

noin 24 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 15 minuuttia

5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
50 g voita
2 ½ dl piimää
tarjoiluun voita, juustoa, kinkkua, ­hilloa

1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään. Lisää voi ja nypi ainekset nopeasti murumaiseksi seok­seksi. Lisää piimä ja ­sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Ripottele taikinalle jauhoja ja kääntele taikinaa muutaman kerran. ­Taputtele taikina noin 3 sentin paksuiseksi levyksi. ­Ripottele päälle hieman jauhoja. Taikina tuntuu tässä vaiheessa todella löysältä.

3. Jauhota halkaisijaltaan noin 5 sentin muotti. Ota sillä taikinasta ympyröitä. Nosta ne varovasti lastalla leivinpaperoidulle pellille.

4. Paista 255-asteisessa ­uunissa 15–20 minuuttia.

5. Tarjoa teeleivät voin kanssa. Kyytipojaksi sopivat juusto ja kinkku tai ­hillo. Herkut ovat parhaimmillaan leivontapäivänä.

Päälle ripaus ­sokeria ja hetkeksi kuumaan uuniin, niin brunssilistoilta tuttu brûleed grape on valmis.

Karamellisoitu greippi

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 8 minuuttia

2 greippiä
4 rkl fariinisokeria
½ tl kuivattua inkivääriä
(muutama oksa tuoretta minttua)

1. Pese greipit ja puolita ne. Leikkaa greippien pohjasta pieni pala pois, jotta ne ­pysyvät tasaisesti pystyssä. Laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

2. Ripottele greipeille sokeria ja inkivääriä tasaiseksi kerrokseksi. Paista 250-­asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 8 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja kuplii.

3. Anna greippien jäähtyä. Voit koristella ­ne mintulla.

Amerikkalaiset pannukakut ovat kooltaan komeampia kuin skandinaaviset lettu­serkkunsa.

Amerikkalaiset pannukakut

noin 20 pientä tai 10 isoa
Valmistusaika: 40 minuuttia

2 munaa
2 rkl sokeria
1 prk (200 g) ricottaa
3 dl (täys)maitoa
2 rkl voisulaa tai rypsiöljyä
2 tl raastettua (luomu)sitruunan­kuorta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
paistamiseen voita tai rypsiöljyä
tarjoiluun marjoja, vaahterasiirappia

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi vatkaimella. Yhdistä keskenään ricotta, maito, voisula ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita maito- ja jauhoseokset taikinaan.

2. Paista pannulla taikinasta miedohkolla lämmöllä paksuja lettuja voissa tai ­öljyssä.

3. Tarjoa pannukakut marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.

VINKKI: Jos lähikaupassasi ei ole ricottaa, korvaa se kermaviilillä tai ranskankermalla. Vaahterasiirappia löytyy muun muassa Pirkan valikoimista.

Tuorepuuro on kaikkien ajan hermolla ole­vien amerikkalaisten huulilla.

Bircher mysli eli tuorepuuro

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + maustuminen: 9 tuntia

2 dl kaurahiutaleita
½ dl viipaloituja, kuorellisia manteleita
1 dl kuivattuja aprikooseja kuutioina
½ tl kanelia
tarjoiluun:
1 omena
2 ½ dl omenatuoremehua
1 dl maustamatonta jogurttia
1 banaani
juoksevaa hunajaa

1. Sekoita kaurahiutaleet, mantelit ja aprikoosit keskenään. Lisää kaneli. Voit tehdä seoksen hyvissä ajoin etukäteen ja säilyttää sitä ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

2. Kuori omena ja raasta se. Yhdistä omena­raaste kaurahiutale­seoksen, omenamehun ja jogurtin kanssa. ­Peitä kelmulla ja anna maustua viileässä yön yli.

3. Muussaa banaani ja sekoita se muiden ­aineiden joukkoon. ­Annostele seos tarjoilukulhoihin. Tarjoa puuro hunajan kanssa.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti