New Yorkissa brunssi on edelleen Se Juttu. Trendikäs ja runsas myöhäisaamiainen Brooklynin malliin syntyy makeasta, suolaisesta, hilloista ja hedelmistä.

Amerikkalaiset sen osaavat, nimittäin hyvän tekemisen vielä paremmaksi.

Tuiki tavallinen kanan­muna on hip ja in brooklyniläisissä ravintoloissa. Mausteinen makkara tuo vaihtelua munakkaaseen.

Mausteinen makkaramunakas

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 mausteista raaka­makkaraa, esim. Saarioinen ­Chorizo
2 + 2 rkl oliiviöljyä
1 dl keitettyjä kikherneitä
4 munaa
suolaa, mustapippuria ­myllystä
1 dl juustoraastetta
1 avokado
2 tl sitruunamehua
tarjoiluun tuoretta ­korianteria

1. Viipaloi raakamakkarat. Paista paloja pannulla 2 lusikallisessa öljyä noin 5 minuuttia, kunnes makkarat ovat melko kypsiä. Lisää kik­herneet ja sekoita. Kumoa ­seos pannulta lautaselle odottamaan.

2. Sekoita munien rakenne rikki. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada loppu öljy ja seos pannulle ja paista noin 3 minuuttia. Lisää munakkaan päälle makkara-kikherneseos ja juustoraaste.

3. Viipaloi avokado ja pirskottele sen päälle sitruuna­mehua. Nosta palat munakkaalle korianterin kanssa.

Biscuits on Englannissa keksi, mutta kun sana matkaa Atlantin yli, se tarkoittaakin skonssin tyylistä teeleipää.

Biscuits eli teeleivät

noin 24 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 15 minuuttia

5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
50 g voita
2 ½ dl piimää
tarjoiluun voita, juustoa, kinkkua, ­hilloa

1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään. Lisää voi ja nypi ainekset nopeasti murumaiseksi seok­seksi. Lisää piimä ja ­sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Ripottele taikinalle jauhoja ja kääntele taikinaa muutaman kerran. ­Taputtele taikina noin 3 sentin paksuiseksi levyksi. ­Ripottele päälle hieman jauhoja. Taikina tuntuu tässä vaiheessa todella löysältä.

3. Jauhota halkaisijaltaan noin 5 sentin muotti. Ota sillä taikinasta ympyröitä. Nosta ne varovasti lastalla leivinpaperoidulle pellille.

4. Paista 255-asteisessa ­uunissa 15–20 minuuttia.

5. Tarjoa teeleivät voin kanssa. Kyytipojaksi sopivat juusto ja kinkku tai ­hillo. Herkut ovat parhaimmillaan leivontapäivänä.

Päälle ripaus ­sokeria ja hetkeksi kuumaan uuniin, niin brunssilistoilta tuttu brûleed grape on valmis.

Karamellisoitu greippi

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 8 minuuttia

2 greippiä
4 rkl fariinisokeria
½ tl kuivattua inkivääriä
(muutama oksa tuoretta minttua)

1. Pese greipit ja puolita ne. Leikkaa greippien pohjasta pieni pala pois, jotta ne ­pysyvät tasaisesti pystyssä. Laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

2. Ripottele greipeille sokeria ja inkivääriä tasaiseksi kerrokseksi. Paista 250-­asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 8 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja kuplii.

3. Anna greippien jäähtyä. Voit koristella ­ne mintulla.

Amerikkalaiset pannukakut ovat kooltaan komeampia kuin skandinaaviset lettu­serkkunsa.

Amerikkalaiset pannukakut

noin 20 pientä tai 10 isoa
Valmistusaika: 40 minuuttia

2 munaa
2 rkl sokeria
1 prk (200 g) ricottaa
3 dl (täys)maitoa
2 rkl voisulaa tai rypsiöljyä
2 tl raastettua (luomu)sitruunan­kuorta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
paistamiseen voita tai rypsiöljyä
tarjoiluun marjoja, vaahterasiirappia

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi vatkaimella. Yhdistä keskenään ricotta, maito, voisula ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita maito- ja jauhoseokset taikinaan.

2. Paista pannulla taikinasta miedohkolla lämmöllä paksuja lettuja voissa tai ­öljyssä.

3. Tarjoa pannukakut marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.

VINKKI: Jos lähikaupassasi ei ole ricottaa, korvaa se kermaviilillä tai ranskankermalla. Vaahterasiirappia löytyy muun muassa Pirkan valikoimista.

Tuorepuuro on kaikkien ajan hermolla ole­vien amerikkalaisten huulilla.

Bircher mysli eli tuorepuuro

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + maustuminen: 9 tuntia

2 dl kaurahiutaleita
½ dl viipaloituja, kuorellisia manteleita
1 dl kuivattuja aprikooseja kuutioina
½ tl kanelia
tarjoiluun:
1 omena
2 ½ dl omenatuoremehua
1 dl maustamatonta jogurttia
1 banaani
juoksevaa hunajaa

1. Sekoita kaurahiutaleet, mantelit ja aprikoosit keskenään. Lisää kaneli. Voit tehdä seoksen hyvissä ajoin etukäteen ja säilyttää sitä ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

2. Kuori omena ja raasta se. Yhdistä omena­raaste kaurahiutale­seoksen, omenamehun ja jogurtin kanssa. ­Peitä kelmulla ja anna maustua viileässä yön yli.

3. Muussaa banaani ja sekoita se muiden ­aineiden joukkoon. ­Annostele seos tarjoilukulhoihin. Tarjoa puuro hunajan kanssa.

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.