New Yorkissa brunssi on edelleen Se Juttu. Trendikäs ja runsas myöhäisaamiainen Brooklynin malliin syntyy makeasta, suolaisesta, hilloista ja hedelmistä.

Amerikkalaiset sen osaavat, nimittäin hyvän tekemisen vielä paremmaksi.

Tuiki tavallinen kanan­muna on hip ja in brooklyniläisissä ravintoloissa. Mausteinen makkara tuo vaihtelua munakkaaseen.

Mausteinen makkaramunakas

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 mausteista raaka­makkaraa, esim. Saarioinen ­Chorizo
2 + 2 rkl oliiviöljyä
1 dl keitettyjä kikherneitä
4 munaa
suolaa, mustapippuria ­myllystä
1 dl juustoraastetta
1 avokado
2 tl sitruunamehua
tarjoiluun tuoretta ­korianteria

1. Viipaloi raakamakkarat. Paista paloja pannulla 2 lusikallisessa öljyä noin 5 minuuttia, kunnes makkarat ovat melko kypsiä. Lisää kik­herneet ja sekoita. Kumoa ­seos pannulta lautaselle odottamaan.

2. Sekoita munien rakenne rikki. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada loppu öljy ja seos pannulle ja paista noin 3 minuuttia. Lisää munakkaan päälle makkara-kikherneseos ja juustoraaste.

3. Viipaloi avokado ja pirskottele sen päälle sitruuna­mehua. Nosta palat munakkaalle korianterin kanssa.

Biscuits on Englannissa keksi, mutta kun sana matkaa Atlantin yli, se tarkoittaakin skonssin tyylistä teeleipää.

Biscuits eli teeleivät

noin 24 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 15 minuuttia

5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
50 g voita
2 ½ dl piimää
tarjoiluun voita, juustoa, kinkkua, ­hilloa

1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään. Lisää voi ja nypi ainekset nopeasti murumaiseksi seok­seksi. Lisää piimä ja ­sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Ripottele taikinalle jauhoja ja kääntele taikinaa muutaman kerran. ­Taputtele taikina noin 3 sentin paksuiseksi levyksi. ­Ripottele päälle hieman jauhoja. Taikina tuntuu tässä vaiheessa todella löysältä.

3. Jauhota halkaisijaltaan noin 5 sentin muotti. Ota sillä taikinasta ympyröitä. Nosta ne varovasti lastalla leivinpaperoidulle pellille.

4. Paista 255-asteisessa ­uunissa 15–20 minuuttia.

5. Tarjoa teeleivät voin kanssa. Kyytipojaksi sopivat juusto ja kinkku tai ­hillo. Herkut ovat parhaimmillaan leivontapäivänä.

Päälle ripaus ­sokeria ja hetkeksi kuumaan uuniin, niin brunssilistoilta tuttu brûleed grape on valmis.

Karamellisoitu greippi

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 8 minuuttia

2 greippiä
4 rkl fariinisokeria
½ tl kuivattua inkivääriä
(muutama oksa tuoretta minttua)

1. Pese greipit ja puolita ne. Leikkaa greippien pohjasta pieni pala pois, jotta ne ­pysyvät tasaisesti pystyssä. Laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

2. Ripottele greipeille sokeria ja inkivääriä tasaiseksi kerrokseksi. Paista 250-­asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 8 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja kuplii.

3. Anna greippien jäähtyä. Voit koristella ­ne mintulla.

Amerikkalaiset pannukakut ovat kooltaan komeampia kuin skandinaaviset lettu­serkkunsa.

Amerikkalaiset pannukakut

noin 20 pientä tai 10 isoa
Valmistusaika: 40 minuuttia

2 munaa
2 rkl sokeria
1 prk (200 g) ricottaa
3 dl (täys)maitoa
2 rkl voisulaa tai rypsiöljyä
2 tl raastettua (luomu)sitruunan­kuorta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
paistamiseen voita tai rypsiöljyä
tarjoiluun marjoja, vaahterasiirappia

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi vatkaimella. Yhdistä keskenään ricotta, maito, voisula ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita maito- ja jauhoseokset taikinaan.

2. Paista pannulla taikinasta miedohkolla lämmöllä paksuja lettuja voissa tai ­öljyssä.

3. Tarjoa pannukakut marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.

VINKKI: Jos lähikaupassasi ei ole ricottaa, korvaa se kermaviilillä tai ranskankermalla. Vaahterasiirappia löytyy muun muassa Pirkan valikoimista.

Tuorepuuro on kaikkien ajan hermolla ole­vien amerikkalaisten huulilla.

Bircher mysli eli tuorepuuro

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + maustuminen: 9 tuntia

2 dl kaurahiutaleita
½ dl viipaloituja, kuorellisia manteleita
1 dl kuivattuja aprikooseja kuutioina
½ tl kanelia
tarjoiluun:
1 omena
2 ½ dl omenatuoremehua
1 dl maustamatonta jogurttia
1 banaani
juoksevaa hunajaa

1. Sekoita kaurahiutaleet, mantelit ja aprikoosit keskenään. Lisää kaneli. Voit tehdä seoksen hyvissä ajoin etukäteen ja säilyttää sitä ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

2. Kuori omena ja raasta se. Yhdistä omena­raaste kaurahiutale­seoksen, omenamehun ja jogurtin kanssa. ­Peitä kelmulla ja anna maustua viileässä yön yli.

3. Muussaa banaani ja sekoita se muiden ­aineiden joukkoon. ­Annostele seos tarjoilukulhoihin. Tarjoa puuro hunajan kanssa.