Testijuomat maisteltiin koruttomasti pahvimukeista, mutta olisihan tällainen kattaus ollut nätimpi. Kuva: Shutterstock
Testijuomat maisteltiin koruttomasti pahvimukeista, mutta olisihan tällainen kattaus ollut nätimpi. Kuva: Shutterstock

Uutuusglögejäkään ei kannata sivuuttaa, sillä joukkoon mahtuu monta kiinnostavaa juomaa.

Viime viikolla testasimme kaupan alkoholittomat glögit, ja nyt on alkoholillisten vuoro. Perinteisten glögien lisäksi valikoimassa on tänä vuonna myös joitakin erikoisuuksia, esimerkiksi roseeviinipohjainen glögi sekä vahvasti lakritsilla maustettu juoma.

Tylsimysraati valitsi voittajaksi perinteistäkin perinteisemmän Blossan punaviiniglögin, mutta joukosta löytyi myös positiivisia yllätyksiä sekä uusia tuttavuuksia, joista saa ainakin keskustelunherättäjiä illanviettoon.

Makeaa, tuhtia ja hyvää

Blossa Vinglögg, 0,75 l, 7,98 €

Voittaja!

Testin aloitus- eli kalibrointiglöginä toimi perinteinen, runsas ja mausteinen Blossa, joka vei lopulta myös koko testin voiton. Punaviinipohjaisen glögin mausteseoksessa on muun muassa kardemummaa, inkivääriä ja neilikkaa.

Raadin arvio: Pipari tuoksuu ja maistuu, joidenkin raatilaisten mielestä saisi olla vielä vähän mausteisempikin. Tällaisenaan kuitenkin tasapainoinen. Joidenkin makuun saattaa olla liiankin makea. ”Tosi perus.” ”Makeaa ja tuhtia.”

Arvosana: 4+

Vattumehua

Jouluglögi Vadelma, 0,75 l, 8,79 €

Punaviinipohjainen glögijuoma on maustettu kanelilla, neilikalla, kardemummalla sekä nimensä mukaisesti vadelmalla. Elegantti pullo, joka sopisi vaikka tuliaiseksi.

Raadin arvio: ”Tuoksuu mehukatilta, johon on lisätty kossua.” ”Missä pipari?” Voimakkaan vadelmaiseen tuoksuunsa nähden yllättävän mauton. Ei kuitenkaan paha.

Arvosana: 2–

Sekamelska

Tähti Glögi Luomu, 0,75 l, 8,98 €

Mustaherukalla ja joulumausteilla maustetussa punaviiniglögissä on myös hitunen suklaata. Nimikin jo paljastaa, että kyseessä on luomutuote.

Raadin arvio: Sekava maku, aavistuksen kitkerä. ”Ei kovin hienostunut. Mikään maku tai mauste ei erotu.” ”Jo hajusta humaltuu.” (Glögin alkoholipitoisuus on 15 %, mikä on tavallinen monille glögeille.) 

Arvosana: 2

Enemmän talvi- kuin joulujuoma

Wintertal Organic Glühwein, 1 l, 9,99 €

Perinteinen saksalainen, mausteisen marjainen luomuhehkuviini.

Raadin arvio: Vahva punaviinin maku, juomana ei kovin jouluinen. ”Hikinen ja metallinen maku. Missä mausteet?”

Arvosana: 1½

Keskustelunherättäjä

Blossa 16, 0,75 l, 13,99 €

Blossan vuosikertaglögi on tänä vuonna saanut inspiraationsa Ruotsista, joten juoma on maustettu variksenmarjalla. Glögistä pitäisi myös erottaa koivunmahlan makeutta sekä hentoa savuisuutta. Punaisesta väristä huolimatta glögi on valkoviinipohjainen, mikä johtuu variksenmarjoista.

Raadin arvio: Tämä juoma jakoi raadin kaikkein vahvimmin. Toiset tykkäsivät, toiset eivät. ”Haisee mäntysuovalle, myös maistuu. Jos tämä on Blossa, olen pettynyt.” ”Kiinnostava, vähän tervainen. Hyvä.”

Arvosana: 2½

Perussettiä

Tuike Punaviiniglögi, 0,375 l, 4,49 €

Puolikkaan viinipullon kokoisessa ”sinkkupakkauksessa” myytävä glögi on kiva lisä isojen pullojen valikoimaan. Perinteiseksi kuvaillussa punaviiniglögissä pitäisi maistaa etenkin kardemummaa.

Raadin arvio: Melko mieto, punaviininen. Maistuu pullalta, mutta muita mausteita saisi olla enemmän. Ehkä hieman persoonaton. ”Ei ärsytä tai ällötä.” ”Makea, mutta sekin on parempi kuin liika alkoholi.”

Arvosana: 3½

Ei huono

Loimu 2016, 0,75 €, 13,98 €

Joukon toinen vuosikertaglögi on maustettu marjauutteeilla ja glögimausteella. Cabernet Sauvignon -rypäleestä valmistettuun punaviiniin marjaisaa aromia tuovat mustaherukka, kirsikka ja mansikka.

Raadin arvio: Karamellinen tuoksu. Ei kovin täyteläinen eikä liian makea, tasapaksut mausteet. ”Erikoinen muttei huono.”

Arvosana: 2+ (2,375)

Perinteinen mutta kevyt

Tuike Rosé Glögi, 0,75 l, 7,98 €

Perinteinen punaviini on korvattu tässä glögissä roseeviinillä, joka on maustettu perinteisillä glögimausteilla. Se eroaa monista perinteisistä glögeistä myös melko matalalla (8 %) alkoholipitoisuudellaan.

Raadin arvio: Kevyt, mehumainen, miellyttävä. Perinteinen glögin maku, mutta vaalea väri hämmentää. Helppo juoda. ”Hyvää.” ”Tuoksuu Fairylta, mutta hyvällä tavalla.”

Arvosana: 3–

Ansaitsee etukäteisvaroituksen

Chymos Lakritsi-Suklaaglögi, 0,75 l, 9,99 €

Joulun eksoottisin glögiuutuus on lakritsilta ja suklaalta maistuva glögijuoma. Seasta löytyvät myös perinteiset glögimausteet sekä makeaa marjaisuutta.

Raadin arvio: ”Tuoksuu Salmarilta!” Erikoinen maku, kuin kaupan salmiakkisuklaalevy. Ei maistu glögiltä. Jakaa mielipiteet. ”Pitää varoittaa etukäteen, jos meinaa tätä tarjota.”

Arvosana: 2–

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.