Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Nyt täytekakku saa näyttää paljasta pintaa. Kesäjuhlien modernein herkku on nimittäin alaston kakku eli kakku ilman kermakuorrutetta.

Aikaansa seuraava morsian jättää hääkakustaan pois kermahunnun ja antaa tilaa mansikkahillolle ja röpelöiselle kakkupohjalle. Kakkujen kermaa ovat nyt kakut ilman kermaa.

Amerikkalaisen Momofuku Milk Barin omistajan Christina Tosin kerrotaan olevan jauhopeukalo trendi-ilmiön takana. Eriskummallisista leivoksistaan tunnettu Tosi paljasti ABC Newsille, mistä idea alastonkakkuihin lähti.

– Mietin, miksi piilottaa koristuksen taakse kakun värit, rakenne ja kaikki jännittävät keittiössä tehdyt asiat? Miksi en voisi haastaa normeja?

Nakukakuissa pääroolissa loistavat siis rakenne sekä maukas ja värikäs täyte. Jotta kakku olisi silti näyttävä, kannattaa se koristella kukkasilla, hedelmillä tai suklaa- ja keksimurusilla.

Me Naisten ruokatoimittaja Katja Nordlund sanoo, ettei alaston kakku ole uusi näky kotimaassakaan.

– Ilmiö on ollut Suomessa jo vuosia. Esimerkiksi ruokabloggaajat ovat tehneet niitä ja reseptejä löytyy.

Nordlund kertoo, että sen sijaan termi ’alaston’ on tuore.

– Suomessa on käytetty sanoja ’riisuttu’ tai ’paljas’. Meille kyseinen kakku on näyttäytynyt keskeneräisenä. Kakku näyttää vähän siltä, että onkohan aika loppunut kesken.

Haluatko kokeilla, miten alaston kakku syntyy? Poimi ohje italialaiseen ruusu-vadelmakakkuun Glorian Ruoka & Viini -sivuilta.

Lue lisää:

Muistatko vielä nämä herkut?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.