Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Mitä eväsleivän päälle kannattaa laittaa ja mitä pitää ehdottomasti välttää, jos sen haluaa syödä tuoreena vielä tuntien päästä?

Tein kotona herkullisia leipiä eväsretkelle, mutta perillä kaivoin repusta epämääräistä mössöä.

Miten loihditaan säilyviä ja raikkaita leipiä, jotka kestävät hyvinä lämpimässäkin?

– Jos kurkun viipaloi valmiiksi leivän väliin, se pehmenee ja juustosta sen alla tulee aika epämiellyttävän näköinen, Marttojen kotitalousneuvoja Arja Hopsu-Neuvonen sanoo.

Liiskaantumattomien leipien salaisuus on, että kurkut, tomaatit, paprikat ja salaatit kuljetetaan omissa rasioissaan ja lisätään vasta piknikpaikalla leipien päälle.

– Jokainen voi silloin valita mieleisensä täytteet, ja kauniin väriset kasvikset rasioissaan tuovat kesäisen fiiliksen eväspöytään, Arja neuvoo.

Fiksut päälliset

Eväsleivissä kannattaa suosia suolaisia päällysteitä, koska ne eivät pilaannu herkästi. Kotona leivät voi voidella valmiiksi margariinilla ja päällystää meetvurstilla, kinkulla, kalkkunalla tai juustolla, jotka säilyvät hyvin.

– Myös reippaasti suolattu kala, esimerkiksi maustesilli, on näppärä leivänpäällinen, sillä kuumalla elimistö tarvitsee suolaa, Arja vinkkaa. 

Muodikkaita majoneesitäytteitä kannatta välttää.

– Majoneesin unohtaisin kokonaan, paitsi jos raaskii ottaa mukaan avaamattoman majoneesipurkin. Sehän säilyy huoneenlämmössä, mutta pitää heittää pois retken jälkeen, sillä majoneesi on otollinen vatsatauteja aiheuttavaille bakteereille.

Arjan suosikkileipä on ruisleipä, jonka päällä on kananmunaa ja silliä.

– Kylmä kuorimaton muna on itsessään oiva ja turvallinen eväspakkaus, hän sanoo.

Lue myös:

Näin ruoka säilyy pilaantumatta mökkimatkalla

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.