Parasta ennen -merkintä on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Lue jutun lopusta, mikä ero niillä on. Kuva: Sanoma-arkisto, muut kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto
Parasta ennen -merkintä on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Lue jutun lopusta, mikä ero niillä on. Kuva: Sanoma-arkisto, muut kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto

Kuiva-ainekaapin perukoilta löytyy monia ruoka-aineita, joita voi hyödyntää vielä vuosia sen jälkeen, kun tuote on ostettu.

1,3 miljardia tonnia! Tämän verran maailmassa heitetään vuosittain ruokaa roskiin YK:n arvion mukaan. Suomessa luku on 120–160 miljoonaa kiloa, mikä tarkoittaa keskimäärin 20–30 kiloa henkeä kohti. Euroissa tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa ruokaa menee hukkaan arviolta 500 miljoonan euron edestä.

Päiväys on ehkä ollut viime vuonna, mutta moni ruoka-aine on silti syömäkelpoista.

Varsinkin kuiva-ainekaapin perukoille unohtuu usein paljon ruoka-aineita, jotka lentävät suoraan roskiin siivousvimman iskiessä. Parasta ennen -päiväys on ehkä ollut jo viime vuonna, mutta moni ruoka-aine on silti syömäkelpoista. Parasta ennen -merkintä ymmärretään nimittäin usein viimeiseksi käyttöpäiväksi, vaikka se on vain valmistajan takuu siitä, että aines on tuoretta vähintään kyseiseen päivään asti.

Huffington Post ja The Daily Meal ovat listanneet ruoka-aineita, jotka säilyvät jopa vuosia, mikäli niitä säilyttää oikein.

1. Riisi

Riisi säilyy vuosia, jos sitä säilyttää ilmatiiviissä purkissa. Tämä pätee valkoiseen-, villi-, jasmine-, basmatiini- ja arborioriisiin, mutta ei ruskeaan riisiin. Ruskean riisin korkea öljypitoisuus saa sen eltaantumaan.

Lue myös: Näin saat riisistä vähäkalorisempaa

 

2. Kuivat pavut

Jos kuivia papuja säilyttää ilmatiiviissä purkissa valolta suojattuna, ne säilyvät vuosia. Tosin ajan kuluessa ne eivät välttämättä ole enää aivan yhtä maukkaita ja niitä kannattaa liottaa tavallista pidempään.

Lue myös: Valmista pavut niin, etteivät ne pieretä: 3 vinkkiä

 

3. Hunaja

Hunaja saattaa muuttaa väriään sekä kristallisoitua ja kovettua, mutta silti se on syömäkelpoista jopa useita vuosia – kunhan sitä säilyttää suljetussa purkissa. Jos hunaja on päässyt kristallisoitumaan, purkki kannattaa laittaa vesihauteeseen ja sekoittaa hunajaa.

Lue myös: Viisi syytä, miksi sinunkin kannattaisi aloittaa aamusi hunajavedellä

 

4. Näkkileipä

Näkkileipä säilyy hyvänä pitkään, koska siinä ei ole nestettä. Näkkärit kannattaa säilyttää suojassa kosteudelta eli esimerkiksi juuri kuiva-ainekaapissa.

Lue myös: Näin teet itse näkkileipää

 

5. Etikat

Jos etikkaa säilyttää viileässä, suojattuna auringonvalolta, se kestää vuosia. Loistava säilyvyys perustuu sen luontaiseen happamuuteen.

 

6. Suola

Pöytä- ja merisuola säilyvät vuosia. Parhaiten suola säilyy ilmatiiviissä purkissa.

 

7. Sokeri

Sokeri on vuosia syömäkelpoista, mutta se kuivuu helposti kivikovaksi. Aivan kuten suola, se säilyy parhaiten ilmatiiviissä purkissa.

 

8. Vaahterasiirappi

Hunajan tavoin myös vaahterasiirappi säilyy syöntikelpoisena useita vuosia.

 

9. Maissitärkkelys

Myös maissitärkkelys voi säilyä useita vuosia oikein säilytettynä.

Lue myös: Hyödynnä kaapin perukoilla lojuva maissitärkkelys bataattiranskiksiin

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tiesitkö?

  • Parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päiväysmerkintä tarkoittaa päivää, johon asti ainakin tuote säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, jos sitä säilyttää oikein. Tuotetta saa myydä ja käyttää parasta ennen -merkinnän jälkeenkin, jos sen laatu ole oleellisesti heikentynyt.
  • Viimeisen käyttöpäivän jälkeen elintarviketta ei saa enää myydä, eikä Evira suosittele ruokaa ruokaa syötäväksi viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
  • Suomessa viimeinen käyttöpäivä -merkintä pitää merkitä mikrobiologisesti helposti pilaantuvien tuotteiden pakkauksiin. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto, tuore liha, jauheliha, kypsentämättömät lihavalmisteet, tuore kala ym. lämpökäsittelemättömät tuotteet sekä tuotteet, joiden säilyvyyttä ei ole varmistettu lämpökäsittelyn tai säilöntäaineiden avulla.

    Lähde: Evira

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.