Me Naiset
|
Riikka Väliahde
Pidä jääkaappi puhtaana ja järjestyksessä, jolloin ruokaa ei unohdu homehtumaan perimmäisiin nurkkiin. Kuva: Shutterstock
Pidä jääkaappi puhtaana ja järjestyksessä, jolloin ruokaa ei unohdu homehtumaan perimmäisiin nurkkiin. Kuva: Shutterstock

Keskivertosuomalainen heittää ruokaa roskiin vuodessa 20 –25 kiloa. Kotitalouksissa eniten menee roskiin vihanneksia, hedelmiä, leipää ja maitotuotteita. 

Ruokahävikin vähentämisestä kiittää niin luonto kuin kuluttajan oma kukkaro.

Ruuan syöntikelpoisuutta kannattaa arvioida muutenkin kuin tuijottamalla pakkausten parasta ennen -päivämääriä. Luota siis rohkeasti aisteihisi: ihmisnenä tunnistaa kyllä helposti pilaantuneen ruuan. Maistamalla voit vielä varmistaa, onko elintarvike syötävää. 

Esimerkiksi kananmunia voi useimmiten käyttää vielä pitkäänkin parasta ennen -päiväyksen jälkeen, sillä ne säilyvät hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit testata munan käyttökelpoisuuden rikkomatta sitä upottamalla sen vedellä täytettyyn kulhoon; pilaantunut muna nousee pintaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruuan säilyvyyttä kotona voit parantaa näin: 

  1. Kääräise salaatit ja yrttiniput kosteaan talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen, jotta ne pysyvät tuoreina.
  2. Säilytä leipä huoneenlämmössä tai viileässä kaapissa, älä jääkaapissa.
  3. Sujauta banaanit jääkaappiin. Siellä kuori tummuu, mutta sisus pysyy hyvänä.
  4. Jos et ole varma käytätkö jonkun elintarvikkeen, pakaste se.
Sisältö jatkuu mainoksen alla