Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Mitä eväsleivän päälle kannattaa laittaa ja mitä pitää ehdottomasti välttää, jos sen haluaa syödä tuoreena vielä tuntien päästä?

Tein kotona herkullisia leipiä eväsretkelle, mutta perillä kaivoin repusta epämääräistä mössöä.

Miten loihditaan säilyviä ja raikkaita leipiä, jotka kestävät hyvinä lämpimässäkin?

– Jos kurkun viipaloi valmiiksi leivän väliin, se pehmenee ja juustosta sen alla tulee aika epämiellyttävän näköinen, Marttojen kotitalousneuvoja Arja Hopsu-Neuvonen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liiskaantumattomien leipien salaisuus on, että kurkut, tomaatit, paprikat ja salaatit kuljetetaan omissa rasioissaan ja lisätään vasta piknikpaikalla leipien päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jokainen voi silloin valita mieleisensä täytteet, ja kauniin väriset kasvikset rasioissaan tuovat kesäisen fiiliksen eväspöytään, Arja neuvoo.

Fiksut päälliset

Eväsleivissä kannattaa suosia suolaisia päällysteitä, koska ne eivät pilaannu herkästi. Kotona leivät voi voidella valmiiksi margariinilla ja päällystää meetvurstilla, kinkulla, kalkkunalla tai juustolla, jotka säilyvät hyvin.

– Myös reippaasti suolattu kala, esimerkiksi maustesilli, on näppärä leivänpäällinen, sillä kuumalla elimistö tarvitsee suolaa, Arja vinkkaa. 

Muodikkaita majoneesitäytteitä kannatta välttää.

– Majoneesin unohtaisin kokonaan, paitsi jos raaskii ottaa mukaan avaamattoman majoneesipurkin. Sehän säilyy huoneenlämmössä, mutta pitää heittää pois retken jälkeen, sillä majoneesi on otollinen vatsatauteja aiheuttavaille bakteereille.

Arjan suosikkileipä on ruisleipä, jonka päällä on kananmunaa ja silliä.

– Kylmä kuorimaton muna on itsessään oiva ja turvallinen eväspakkaus, hän sanoo.

Lue myös:

Näin ruoka säilyy pilaantumatta mökkimatkalla

Sisältö jatkuu mainoksen alla