Ravintoloilla on kikkansa saada sinut kuluttamaan enemmän. Kuva: Reuters
Ravintoloilla on kikkansa saada sinut kuluttamaan enemmän. Kuva: Reuters

Et ehkä arvaakaan, kuinka paljon ravintoloiden ruokalistoihin on ladattu tunteisiin ja mielihaluihin vetoavia jippoja.

Ravintolan ruokalistaa silmäilevä asiakas kuvittelee ehkä tekevänsä tilauspäätöksen ihan itsenäisesti. taustalla on kuitenkin taitavaa johdattelua.

Nordic Business Insider on listannut psykologisia temppuja, joiden avulla ravintola saa asiakkaan käyttämään enemmän rahaa.

1. Eurot häivytetty

Ensimmäinen kikka on jättää euronmerkit pois ruokalistasta, sillä niiden näkeminen muistuttaa asiakasta välittömästi siitä, että nyt ollaan tuhlaamassa rahaa. Cornellin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan myöskään valuutan kirjoittaminen ei kannata. Vaikka listassa lukisi “10 euroa“, se herättää negatiivisia tunteita asiakkaissa.

Monet ravintolat laittavatkin vain summan ja jättävät suosiolla valuuttamerkin kokonaan pois.

2. Harkittua numerokikkailua

Yksi keino saada aikaan mielikuva halvemmista hinnoista on kikkailla numeroilla. Jostakin syystä numeroon 9 päättyvät hinnat – esimerkiksi 9,99 – tuovat asiakkaalle mielikuvan määrästä, mutta eivät laadusta. Sen sijaan vitoseen päättyvä summa kuten 9,95 on asiakkaan silmään paljon ystävällisempi.

Monet ravintolat pyöristävät hinnat tasalukuihin ja jättävät sentit kokonaan pois, jotta lista olisi selkeämpi ja vähemmän sirpaleisen oloinen.

3. Värikäs kieli

Cornellin yliopistossa tehty tutkimus paljasti myös, että mitä kauniimmin annosta on kuvailtu, sitä miellyttävämpi ja suositumpi se  on. 

Illinoisin yliopistossa selvitettiin, että niiden annosten kohdalla, jotka esiteltiin menussa kuvailevilla sanoilla, myynti nousi 27 prosenttia verrattuna niihin annoksiin, joiden yhteydessä houkuttelevia sanoja ei ollut käytetty.

Sukulaisiin ja perhesiteisiin liitetyt annokset tekevät kauppansa.

4. Mielikuvissa perhe

Sukulaisiin ja perhesiteisiin liitetyt annokset tekevät kauppansa, koska herättävät nostalgisia tunteita. "Isoäidin keksit" tai "Emma-tädin perunasalaatti" herättävät myös mielikuvia aitoudesta ja myyvät paremmin kuin kliinisemmät annosnimet.

5. Etnisyys vetoaa

Sama juttu etnisten sanojen kohdalla. Varsinkin italialaiset nimet ja sanat annosten yhteydessä herättävät asiakkaan huomion ja luovat mielleyhtymän tiettyihin makuihin ja väreihin.

6. Visuaaliset keinot

Hienommat fontit, valokuvat, tekstikehykset, boldaukset ja värit tekevät ruokalistasta välittömästi houkuttelevamman.

Kalleimmat annokset sijoitetaan listoilla oikeaan ylänurkkaan.

7. Ensisilmäys ratkaisee

Korealaistutkimuksen mukaan asiakkaalla on tapana tilata ensimmäinen annos, johon hänen huomionsa kiinnittyy. Tästä syystä kalleimmat annokset sijoitetaan listoilla oikeaan ylänurkkaan, sillä silmä osuu sinne ensimmäisenä.

Taktiikka perustuu ensivaikutelman lakeihin: asiakkaat muistavat listan alussa olevat ruuat paremmin.

Lisäksi: jos heti listan alussa on todella kallis annos, saa se kaiken muun listalla olevan näyttämään kohtuuhintaiselta.

8. Paketointi toimii

Yhdistelemällä annoksia ja tekemällä erilaisia pakettimenuita ravintola vähentää asiakkaalta valinnan vaikeutta. Jos valitsee ihanan kalamenun tai tapaslautasen, saa yhdellä tilauksella enemmän kaikkea, eikä tarvitse valita.

Ja tietysti runsaudentunnusta pystyy veloittamaan hieman lisää.

Pikaruokaloissa ihanteellinen annosmäärä jokaista kategoriaa kohti on kuusi eri vaihtoehtoa, hienommissa ravintoloissa jokaisen kategorian alta saa löytyä seitsemästä kymmeneen vaihtoehtoa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15