Itsehillintä, missä luuraat? Tutkimus paljastaa kuusi vinkkiä itsehillinnän vahvistamiseen ja terveelliseen syömiseen.

Hyvä itsehillintä edistää terveellistä syömistä. Näin sanoo tuore suomalaistutkimus, eikä sitä ole vaikea uskoa. Vaikeampaa sen sijaan on hankkia itselleen se hyvä itsehillintä.

Onneksi se on kuitenkin mahdollista.  Suomalaistutkimuksen mukaan itsehillintä on kyllä persoonallisuuden piirre, mutta myös osittain opittavissa oleva taito.

Tutkimuksessa tutkittiin noin 850 varusmiehen syömistä ja asenteita. Tutkijatohtori Nelli Hankonen löysi kuusi ominaisuutta, jotka korostuivat terveellisesti syövien parissa. Tässä havainnoista muokatut ohjeet:

1. Päätä syödä terveellisesti

Terveellisesti syövät eivät syö niin sattumalta: he ovat päättäneet katsoa, mitä suuhunsa pistävät.

2. Usko itseesi: pystyt saavuttamaan tavoitteesi

Tutkimuksen mukaan hyvin itseään hillitsevät uskovat pystyvänsä syömään terveellisesti myös silloin, kun kohtaavat kielteisiä tunteita, väsymystä tai sosiaalista painetta.

3. Tiedosta terveysriskisi

Onko suvussasi verenpainetautia? Miten ylipaino vaikuttaa niveliisi? Ota selvää, se voi motivoida.

4. Löydä mielestäsi hyvänmakuiset terveelliset ruuat

Terveellisiä ruokia ei kannata syödä hampaat irvessä. Se ei johda kestävään muutokseen, muistuttaa Hankonen. Sen sijaan kannattaa etsiä rauhassa sellaisia ruokia ja reseptejä, joista oikeasti pitää.

5. Suunnittele syömisiäsi etukäteen

Mieti jo edellisenä päivänä, millaiselta seuraava päivä näyttää syömisen kannalta. Jos aikataulu näyttää kiireiseltä, pakkaa mukaan vaikka eväspatukka, banaani tai keitetty kananmuna.

6. Mieti tapoja selvitä riskitilanteista

Pohdi jo etukäteen vastaus kiperiin tilanteisiin. Herkuista voit kieltäytyä esimerkiksi tokaisemalla, että herkuttelet vain lauantaisin.

Lue myös:

Ovatko voileivät terveellisiä?

Syötkö terveellisesti? Kysy itseltäsi nämä kysymykset

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.