Jos haluat ruokasi maistuvan maukkaalta, kaikille annoksille ei kannata näyttää mikroa.

Mikro on monesti kiireisen paras kaveri. Esimerkiksi riisi, keitot ja vihannekset lämpiävät hetkessä mikrossa. Kaikkia sapuskoja ei kuitenkaan kannata iskeä mikroon, jossa niistä tulee liimaisia tai lössöä. Food Network listasi annokset, joiden lämmittäminen kannattaa hoitaa mieluummin uunissa tai pannulla. Pienellä vaivalla pizza ja jopa ranskalaiset maistuvat toisenakin päivänä herkulta.

Pataruuat

Lisää aluksi ruuan joukkoon hieman vettä, jotta se ei kuivu lämmitettäessä. Peitä uuninkestävä vuoka foliolla ja kuumenna 150 asteessa lämpimäksi.

Paistettu kana

Laita kanat vuokaan ja peitä foliolla. Kuumenna 10 minuuttia 150 asteessa. Poista folio ja anna siipien paistua rapeiksi pinnalta.

Pizza

Lämmitätkö useampaa palaa kerralla? Laita ne pellille ja sujauta 150-asteiseen uuniin. Homma on valmis, kun juusto on sulanut ja kuori muuttunut rapeaksi. Tarvitseeko vain yksi pala lämpöä? Laita se öljyttömälle paistinpannulle ja peitä pannu foliolla. Laita pannu 200-asteiseen uuniin. Pizza on valmis, kun juusto on sulanut.

Pasta

Kastikkeettoman ja maustamattoman pastan lämmittäminen onnistuu helposti uudelleen keittämällä. Laita kattilaan kiehuvaa vettä ja keitä pastaa 30–45 sekuntia.

Kermainen pasta on haastava lämmitettävä. Jos ruoka kuumenee liikaa, rasva erottuu helposti ruuasta. Vippaskonsti on kuitenkin olemassa. Lämmitä pasta hieman keskilämpöä kuumemmalla kasarissa. Lisää joukkoon pieni määrä kermaa. Tarkkaile tilannetta ja sekoittele. Ota liedeltä, kun ruoka on lämmintä.

Pasta tomaattikastikkeessa on sen sijaan helpompi homma hoidettavaksi. Lämmitä ruoka pienessä kasarissa keskilämmöllä. Jos ruoka tuntuu liian tönköltä, lorauta joukkoon pieni määrä vettä.

Pihvi

Leikkaa ylijäänyt liha ohuiksi viipaleiksi. Laita öljytylle pannulle lämpiämään ja paista, kunnes palat ruskistuvat reunoilta.

Ranskalaiset

Tässä on jo hieman haastetta, koska ranskalaisia on vaikea lämmittää uudelleen ilman, että niiden maku, suutuntuma ja herkullisuus kärsivät. Parhaan tuloksen saavuttaa näyttämällä niille pannua.

Lämmitä tilkka öljyä paistinpannulla, kunnes se alkaa poreilla. Lisää pannulle ranskalaiset ja paista, kunnes tikkuperunat ruskistuvat ja rapeutuvat. Siirrä ranskalaiset pannulta talouspaperilla päällystetylle lautaselle ja anna öljyn valua niistä. Ripottele päälle hieman suolaa.

Näitä voi kokeilla mikrossa

Mikrouunissa saa vikkelästi valmistettua herkulliset kalafileet, parsat ja uppomunat. Mikrottamalla syntyy nopeasti myös mainio maitovaahto kahvin päälle ja herkullinen mutakakku.

Kunhan kysyin

6 ruokaa, joita ei kannata lämmittää mikrossa

Hallucination kirjoitti: Vain urpåt käyttää mikroa.(little baby families not included) Entäs työpaikkaruokailu? Harvalla riittää ruokatunnilla aikaa lämmittää eväät uunissa. Uuni kuluttaa mikroaenemmän aikaa ja sähköä. Jos sähkö ei kuulu vuokraan, niin järkeväähän sähköä on säästää kaikin mahdollisin keinoin. Kaasu-uuni puolestaan on suurempi tulipaloriski kuin sähköuuni ja puilla lämmitettävä uuni on nykyään aika harvalla.
Lue kommentti

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.