Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Briossinen, hermostunut, kireä. Ärsyttääkö pöytäseuralaisen viinihifistely? Tässä viisi vinkkiä, jotka saavat sinutkin näyttämään asiantuntijalta.

Tiedäthän sen kiusallisen hetken, kun joku pöytäseurueesta kohottaa viinilasinsa kohti valoa. Siitä tietää, että se on menoa nyt.

Sen sijaan, että voisi vain vain rennosti hörpätä lasistaan, vuorossa on nuuhkimista ja juomatilkan pyörittelyä kielellä. Ja lopulta koittaa riitin huipennus: kysyvä katse.

Nyt pitäisi osata sanoa jotain. Ja mielellään jotain muuta kuin "ihan hyvää".

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Jos lasissasi on valkoviiniä, kuvaile sitä sitruksiseksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä on puhdas arpaheitto, mutta sillä osuu todella usein oikeaan.

2. Jos lasissasi on punaviiniä, valitse marja

Suurin osa punaviineistä tuoksuu jollekin marjalle. Tyypillisimpiä ovat mustaherukka ja vadelma. Eli korosta viinin herukkaisuutta tai vadelmaisuutta. Mutta vilkaise pullon etikettiä. Nimittäin jos pullossa lukee Pinot Noir, viini on luultavasti aavistuksen kirsikkainen.

3. Aistitko tuoksussa vaniljaa?

Bingo! Viini on peräisin tammitynnyristä. Heitä huomio ilmoille kepeästi, pienenä sivuhavaintona.

4. Älä sano, että viini on makeaa

Paitsi jos se todella on sitä. Makeus viittaa sokeriin, jota on perusviineissä yleensä melko vähän.

5. Höpise mitä mieleen juolahtaa

Jos seurueessasi ei ole todellisia viinieksperttejä, voit loppujen lopuksi höpistä mitä vain. Kunhan pidät kasvoillasi arvioivan ilmeen. Jos ei tule mitään mieleen, kokeile vaikka näitä: voinen, aavistus naurista, ripaus auringon lämmittämää kiveä, jouhimainen, tuoksuu rakkaudelta.

Ja toki voit aina vastata kysyvään katseseen kysymyksellä: "Mitä mieltä itse olet?", ja antaa hifistelijä avautua tuntemuksistaan. Sillä välin voit istua hiljaa ja nautiskella rauhassa viinilasillisestasi.

Lähde: Food and Wine

Lue lisää:

Parhaat alle 10 euron viinit – ammattilaiset arvioivat

Nämä ruuat ja viinit sopivat yhteen

Tuleeko viinipirtelöistä uusi villitys?

Näin saat viinipullon auki ilman avaajaa – katso video

Häivähdys puppua

Sikarilaatikkomainen, lihaisa, hiilinen. Siinä kolme viinitermiä. Jos pidättelet naurua, et ole väärässä: viininmaistelu on teeskentelyä!

Jenkkitutkimuksen mukaan sieraimissamme lymyilee 400 hajureseptoria, joista on melkein miljoona eri muunnosta. Haju- ja makuaisti ovat tiiviissä kimpassa, joten sama viini tuoksuu – ja maistuu – erilaiselta eri ihmisille.

Ovatko siis viiniasiantuntijat puoskareita, viiniasiantuntija ja -kouluttaja Timo Jokinen?

– Tietyt aistit ovat yksilöllisiä. Vaikuttaahan joka suupalakin viinin makuun. Kun tuntee mieltymyksensä ja kehittää makuaisitiaan, oppii maistamaan perusasiat, kuten hapokkuuden. Tärkeintä on, että osaa valita ruokaan ja tilanteeseen sopivan viinin. Ei tarvitse mennä saivarteluun asti.

Jenni Peltola

Sisältö jatkuu mainoksen alla