Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Briossinen, hermostunut, kireä. Ärsyttääkö pöytäseuralaisen viinihifistely? Tässä viisi vinkkiä, jotka saavat sinutkin näyttämään asiantuntijalta.

Tiedäthän sen kiusallisen hetken, kun joku pöytäseurueesta kohottaa viinilasinsa kohti valoa. Siitä tietää, että se on menoa nyt.

Sen sijaan, että voisi vain vain rennosti hörpätä lasistaan, vuorossa on nuuhkimista ja juomatilkan pyörittelyä kielellä. Ja lopulta koittaa riitin huipennus: kysyvä katse.

Nyt pitäisi osata sanoa jotain. Ja mielellään jotain muuta kuin "ihan hyvää".

1. Jos lasissasi on valkoviiniä, kuvaile sitä sitruksiseksi

Tämä on puhdas arpaheitto, mutta sillä osuu todella usein oikeaan.

2. Jos lasissasi on punaviiniä, valitse marja

Suurin osa punaviineistä tuoksuu jollekin marjalle. Tyypillisimpiä ovat mustaherukka ja vadelma. Eli korosta viinin herukkaisuutta tai vadelmaisuutta. Mutta vilkaise pullon etikettiä. Nimittäin jos pullossa lukee Pinot Noir, viini on luultavasti aavistuksen kirsikkainen.

3. Aistitko tuoksussa vaniljaa?

Bingo! Viini on peräisin tammitynnyristä. Heitä huomio ilmoille kepeästi, pienenä sivuhavaintona.

4. Älä sano, että viini on makeaa

Paitsi jos se todella on sitä. Makeus viittaa sokeriin, jota on perusviineissä yleensä melko vähän.

5. Höpise mitä mieleen juolahtaa

Jos seurueessasi ei ole todellisia viinieksperttejä, voit loppujen lopuksi höpistä mitä vain. Kunhan pidät kasvoillasi arvioivan ilmeen. Jos ei tule mitään mieleen, kokeile vaikka näitä: voinen, aavistus naurista, ripaus auringon lämmittämää kiveä, jouhimainen, tuoksuu rakkaudelta.

Ja toki voit aina vastata kysyvään katseseen kysymyksellä: "Mitä mieltä itse olet?", ja antaa hifistelijä avautua tuntemuksistaan. Sillä välin voit istua hiljaa ja nautiskella rauhassa viinilasillisestasi.

Lähde: Food and Wine

Lue lisää:

Parhaat alle 10 euron viinit – ammattilaiset arvioivat

Nämä ruuat ja viinit sopivat yhteen

Tuleeko viinipirtelöistä uusi villitys?

Näin saat viinipullon auki ilman avaajaa – katso video

Häivähdys puppua

Sikarilaatikkomainen, lihaisa, hiilinen. Siinä kolme viinitermiä. Jos pidättelet naurua, et ole väärässä: viininmaistelu on teeskentelyä!

Jenkkitutkimuksen mukaan sieraimissamme lymyilee 400 hajureseptoria, joista on melkein miljoona eri muunnosta. Haju- ja makuaisti ovat tiiviissä kimpassa, joten sama viini tuoksuu – ja maistuu – erilaiselta eri ihmisille.

Ovatko siis viiniasiantuntijat puoskareita, viiniasiantuntija ja -kouluttaja Timo Jokinen?

– Tietyt aistit ovat yksilöllisiä. Vaikuttaahan joka suupalakin viinin makuun. Kun tuntee mieltymyksensä ja kehittää makuaisitiaan, oppii maistamaan perusasiat, kuten hapokkuuden. Tärkeintä on, että osaa valita ruokaan ja tilanteeseen sopivan viinin. Ei tarvitse mennä saivarteluun asti.

Jenni Peltola

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti