Smoothieta, spelttinäkkäriä, tuorepuuroa – tai pelkkä kuppi kahvia. Satu Silvo, Olga Temonen, Hanna Sumari ja Mikael Fogelmholm paljastavat aamiaistottumuksensa.

Mitä syöt aamulla?

Kuva: Pia Inberg

Olga Temonen, näyttelijä

– Lempparini on smoothie, johon laitan rahkaa, jäisiä puolukoita, ­hunajaa, mantelimaitoa ja pellavansiemenrouhetta. Teen smoothien parina kolmena aamuna viikossa, kun on aikaa.

Kiire­aamuina päivä käynnistyy pelkällä kahvilla.

Kuva: Ilta-Sanomat

Satu Silvo, näyttelijä, ­ravintoloitsija

– Puristan mehun, johon laitan hedelmien lisäksi vihanneksia ja usein inkivääriä. Omenan, sellerin ja limetin yhdistelmä on suosikkejani. ­

Mehun juotuani pyöräytän pirtelön kauramaidosta tai itse tehdystä mantelimaidosta. Lisään siihen banaania sekä kotimaisia marjoja ja anopin tekemää mustaherukkajauhetta.

Kuva: Ari Ojala

Hanna Sumari, juontaja

Fustra-aamiaisen eli hitaasti keitetyn kaurapuuron, johon lisään kypsymisen ­lopulla maitoa. Lusikoin annoksen reunalle keon raejuustoa ja itse kerättyjä tyrnimarjoja ja mustikoita. Ainekset saavat sekoittua vasta lusikassa, eivät lautasella.

Lisäksi syön kaksi palaa kalkkuna­viipaleilla päällystettyä speltti­näkkäriä ja juon kupin kahvia.

Kuva: HS/ Sirpä Räihä

Mikael Fogelholm, ­ravitsemustieteen ­professori

Kupin teetä, puolikkaan lasin itse puristettua appelsiinimehua (en osta valmista mehua eettisistä syistä) ja lautasellisen luomukaurasta tehtyä tuorepuuroa, jonka seassa on pähkinöitä, manteleita ja rusinoita. Panen hiutaleet turpoamaan maitoon edellisenä iltana, ja syön puuron mustikkakeiton tai pakaste­marjojen kanssa.

Lisäksi syön margariinilla sivellyn ruisleivän, jonka päällä on viipale juustoa ja paprikaa.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.