Näillä onnistuu!

1. Valitse hyvät ja monipuoliset raakaaineet. Sianliha on ehkä kaikkein kiitollisinta grillilihaa: siitä saat kaslerileikkeet, kyljykset ja talouskyljykset, paahtokyljet sekä sisäfileen palat vartaisiin. Valitse naudanlihasta hyvin raakakypsyneet osat. Lampaasta ja broilerista pala kuin pala kypsyy grillissä. Grillimakkarat on valmistettu nimenomaan grillausta varten.
Varaa grilliin myös monipuolisesti vihanneksia, tomaatteja, kesäkurpitsaa, sipuleita ja paprikaa. Vihreän salaatin ja perunasalaatin voit tehdä valmiiksi ennen grillausta.

2. Liha kannattaa marinoida vähintään pari tuntia ennen grillausta, mutta mieluimmin jo edellisenä päivänä. Marinointi paitsi maustaa, myös mureuttaa grillattavan lihan.

Perusmarinadi puolelle kilolle lihaa:

1/2 dl viinietikkaa, viiniä, siideriä tai jogurttia
1/2 dl öljyä
1/2 dl soijakastiketta
mausteita maun mukaan
Sekoita ainekset muovipussissa. Pane myös liha muovipussiin, sulje tiiviisti ja kääntele niin, että liha maustuu tasaisesti.
Anna marinoitua kylmässä vähintään kaksi tuntia.

3. Grillaus onnistuu, kun liha on huoneenlämpöistä ja sen pinta on kuivattu. Sivele öljypohjaista kastiketta lihapalojen ja vartaiden pinnalle ennen grillausta ja grillauksen aikana. Keitä isot lihapalat, kuten grillikylki, kypsiksi ennen grillausta ja grillaa lihaan sitten kaunis pintaväri ja hyvä maku. Lämmitä makkaratkin etukäteen avaamattomassa pakkauksessaan kuumassa vedessä. Silloin ne kuumenevat tasaisesti myös sisältä grillin ritilällä.

4. Valmista hiillos grillihiilipakkauksen ohjeiden mukaan. Parila tai muurinpohjapannu tai alumiinifolioalusta on hyvä apu grillin ritilän päällä. Varaa vettä suihkupulloon leimahdusten sammuttamista varten sekä pitkävartiset pihdit paistosten kääntämiseen.
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.