Vaivaamalla syntyy leipään ihana sitko. Kunhan ei vaivaa liikaa! Kuvat: Mikko Hannula
Vaivaamalla syntyy leipään ihana sitko. Kunhan ei vaivaa liikaa! Kuvat: Mikko Hannula

Uunituore leipä on superhyvää! Ja helppo tehdä, leipoi sitten pikana tai hitaasti nostattamalla. Poimi myös yleisvinkit hyvän leivän leipomiseen.

Leipominen rentouttaa, ja taikina on terapiaa, sanovat. Ja onhan leivän leipominen oikeastaan aika yksinkertaista. Voi opetella yhden hyvän perustaikinan, nostattaa toisen hitaasti yön yli ja leipoa kolmannen ilman hiivaa pikana. Tai yllättää värikkäillä sämpylöillä.

Kuinka vain, varmasti maistuu: kuka voisi vastustaa uunituoretta, lämpimänä höyryävää leipää!

Perushyvä leipätaikina

2 leipää / 16–18 sämpylää

1 ½–2 tuntia

5 dl vettä

25 g (½ pkt) tuorehiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria tai hunajaa

1 rkl öljyä

2 dl grahamjauhoja

6–8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada vesi reilunkokoiseen kulhoon. Liota tuorehiiva veteen.

2. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Lisää öljy ja aloita jauhojen alustaminen taikinaan ensin sekoittamalla jauhoja veteen vispilällä desilitra, kaksi kerrallaan. (Jos käytät alustamiseen konetta, lisää nesteeseen jauhoja koneen käydessä ensin vähän kerrallaan ja lisää uusi satsi, kun edellinen on sekoittunut tasaisesti.)

3. Jatka alustamista, lisää jauhoja edelleen vähän kerrallaan. Jatka, kunnes taikina on kimmoista ja pehmeää ja irtoaa hieman kulhon reunoista. Tee sitkotesti.

4. Peitä taikina liinalla ja anna nousta 20–30 minuuttia.

5. Kuumenna uuni sämpylöitä varten 200–225 asteeseen ja leivälle 180–200 asteeseen.

6. Levitä reippaasti jauhoja leivonta-alustalle. Kumoa kohonnut taikina alustalle ja vaivaa taikinaa hetki käsin: työnnä kämmensyrjällä taikinaa alustaa vasten ja poispäin itsestäsi, nosta taikinan reuna takaisin taikinapallon päälle ja toista.

7. Muotoile taikina leiväksi tai sämpylöiksi. Leivinpaperoi pelti ja nosta sämpylät sille. Leivän voi nostaa taikinakoriin tai leipävuokaan. Nostata kaksinkertaiseksi eli 15–30 minuuttia leipomuksesta ja koosta riippuen.

8. Paista leipää 30–40 minuuttia ja sämpylöitä 10–15 minuuttia.

 


Perusreseptit ovat hyvin sovellettavissa moniin jauhoihin, hiutaleisiin ja leseisiin.
Perusreseptit ovat hyvin sovellettavissa moniin jauhoihin, hiutaleisiin ja leseisiin.

 

Yllätyssämpylät = perustaikina + makua ja väriä

Punainen Lisää veteen 2 dl raastettua punajuurta (1–2 punajuurta).

Keltainen Paista 1 kuutioitu sipuli 2 rkl:ssä öljyä. Lisää taikinan nesteeseen paistetut sipulikuutiot ja 2 tl kurkumaa.

Vihreä Sulata ja soseuta 100 g pakastepinaattia ja lisää nesteeseen.

Sekoita sämpylöiden ja leipien lisämaut jo nesteeseen, näin se sekoittuvat tasaisesti koko taikinaa. Älä lisää lämpimään nesteeseen mitään liian kuumaa tai kylmää, ettei hiiva kuole.

 


Pitkään käynyt hiiva antaa leipään hivenen hapantaikinan makua. Leipä säilyy tuoreena pitkään.

 

Vuokaleipä yön yli

1 leipä (vuoka noin 20 x 10 cm)

valmistusaika 5 min + kohotusaika 8 t + paistoaika noin 1 t

3 dl kylmää vettä

¼ pala tuorehiivaa

1 tl suolaa

6 dl + 1 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja

1. Mittaa vesi kulhoon. Liota hiiva nesteeseen. Sekoita suola joukkoon.

2. Sekoita jauhot veteen desilitra kerrallaan. Lisää viimeinen desilitra jauhoja taikinaan kahdessa erässä niin, että ripottelet jauhoja kulhon ja taikinan väliin samalla, kun nostelet taikinaa hellästi käsin tai nuolijalla ja irrotat sitä varovasti kulhon reunoista. Taikina on hyvin pehmeä ja melko löysä.

3. Kaada taikina suoraan silikoniseen leipävuokaan. Laita 1 rkl jauhoja teesiivilään ja ripottele jauhot vuokaan taikinan päälle. Nosta leipä nousemaan jääkaappiin yön yli.

4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja nosta leipä heti kylmään uuniin. Paista leipää yhteensä noin 1 tunti.

Vinkki: Voit korvata osan (jopa 2–3 dl) jauhoista graham- tai ruisjauhoilla. Voit käyttää myös sämpyläjauhoja.

 


Taikina vain sekoitetaan nopeasti, muotoillaan ja paistetaan saman tien kohottamatta.

 

Irlantilainen soodaleipä

1 leipä

valmistusaika 45 min

3 dl vehnäjauhoja

3 dl grahamjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

2 dl vettä

1 dl maustamatonta jogurttia tai piimää

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Yhdistä kulhossa jauhot, ruokasooda ja suola. Sekoita vesi ja jogurtti.

3. Lisää nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita taikina nopeasti taikinaksi esimerkiksi nuolijalla tai puulastalla. Älä vaivaa.

4. Muotoile taikinasta jauhojen avulla pyöreä limppu tai kumoa taikina suoraan kulhosta pellille. Viillä terävällä veitsellä ristiviilto leivän pintaan.

5. Paista leipää uunissa noin 30–40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se kumisee pohjaa koputettaessa. Nosta ritilälle ja anna jäähtyä.

Huom. Pikaleivät ovat parhaimmillaan uunituoreina. Ne eivät juurikaan kestä säilytystä, joten leivo täsmämäärä.

Hyvän leivän abc

1. Kaikki on kiinni taikinasta. Hyvän leivän perusta on taikinan valmistamisessa ja sen käsittelyssä.

2. Sekoita ja vaivaa tarpeeksi muttei liikaa. Ensin sekoittamalla jauhot kostuvat ja kaikki taikinaan tulevat ainekset sakoittuvat tasaisesti. Vaivaamalla taas tehdään taikinaan kunnollinen sitkoverkko. Älä kuitenkaan vaivaa liikaa, sillä se tuhoaa sitkon.

3. Tee mieluummin pehmeä kuin kivikova taikina.

4. Perusreseptit ovat hyvin sovellettavissa moniin jauhoihin, hiutaleisiin ja leseisiin. Kokeile taikinaan myös erilaisia yrttejä, juustoja, pähkinöitä ja siemeniä makua ja tekstuuria antamaan.

5. Isommat leivät on paistettava miedommalla lämmöllä kuin pienemmät leivät ja sämpylät. Voit tehdä myös niin, että laitat leivän ensin kuumempaan uuninlämpöön ja muutaman minuutin kuluttua lasket lämpöä noin 20–25 asteen verran alaspäin paiston loppuajaksi.

6. Sämpylät paistuvat kypsiksi koosta ja uuninlämmöstä riippuen noin 10–20 minuutissa. Leivät koosta ja lämpötilasta riippuen noin 30–60 minuutissa. Kypsä leipä kuulostaa pohjaa koputtaessa ontolta ja kumealta ja tuntuu kädessä kevyehköltä kokoonsa nähden.

Millainen on hyvin noussut taikina?

Taikinan kohottamiseksi riittää hyvin vajaa puoli tuntia. Leipomoissa taikinan annetaan levätä 10–20 minuttia ennen leipomista. Kun leipä tai sämpylät on muotoiltu, niiden annetaan kohota kunnolla kaksinkertaiseksi. Kohonnut leipä pitää muotonsa ja tuntuu pehmeältä. Jos painat sen pintaa hyvin kevyesti sormella, antaa taikina hieman periksi mutta painojälki tasoittuu nopeasti.

Liikaa noussut leipä on on ensin paisunut selvästi liian suureksi ja sen muoto on jo levinnyt. Lopulta leipä lässähtää eikä se enää paistaessakaan nouse.

Tee sitkotesti: Venytä vaivattua pientä taikinapalaa varovasti sormillasi. Taikina on valmis, kun valo siintää ohueksi kalvoksi venytetyn taikinan läpi.

Niksi rapeaan kuoreen

Nosta kohotettu leipä tai sämpylät kuumaan uuniin, kaada uunin pohjalle noin ½ dl vettä ja sulje uunin luukku nopeasti. Voit myös sumuttaa uuniin vettä juuri ennen kuin laitat leivän paistumaan. Vesihöyry ja uunin lämpö tekevät leivälle rapean kuoren.

Voit myös laittaa paistamisen ajaksi uunin pohjalle pienen uuninkestävän vuoan, jossa on tilkka vettä. Muista poistaa vuoka uunista paistamisen puolivälissä, sillä jos uunissa on liikaa kosteutta, leivän kuori ei kuivu rapeaksi.

Hanki ainakin nämä!

Tarpeeksi iso kulho: Tekee taikinan alustamisesta helpompaa, ja taikinalla mukavasti tilaa nousta.

Kunnollinen vispilä eikä mikään rimpula: jaksat sekoittaa isompaakin taikinaa.

Muovinen leipurinlasta: Ehdoton apuri taikinan käsittelyssä, kätevä taikinakulhon puhdistuksessa ja toimii taikinan leikkaamisessa. Sillä voi myös muotoilla helpommin löysempääkin taikinaa.

Kunnollinen leivonta-alusta: tarpeeksi tilaa työskennellä, vähemmän sotkua.

Satsaa silikonivuokaan. Yön yli nostatettu leipä paistuu siinä rapeaksi ilman ylimääräistä rasvaa. Alumiiniset leipävuoat kannattaa voidella öljyllä, ja se taas heikentää leivän nousemista, sillä öljy on raskasta.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.