Kouluruoka ei ole pelkkää näkkileipää ja Kinder-perunoita. Kuva: Shutterstock
Kouluruoka ei ole pelkkää näkkileipää ja Kinder-perunoita. Kuva: Shutterstock

Kalapuikkoja ja verilettuja niin paljon, että kiintiö meni täyteen? Muun muassa siitä on kiittäminen kouluruokailua.

Suomessa lounas kuuluu koulujen opetussuunnitelmaan. Helsingin Sanomat kirjoitti sunnuntain lehdessään, että 2000-luvulla kouluruokavalikoima on laajentunut entisaikojen keitoista ja velleistä.

– Makkarakeittoa tai -kastiketta ei ole näkynyt pääkaupunkiseudun ruokalistoilla pitkään aikaan, Parempaa kouluruokaa -kilpailun järjestäjän, Continental Foodsin tuotepäällikkö Mia Kettunen kertoi lehdelle.

Kouluruokaa myös syödään aiempaa innokkaammin, koska listat laaditaan sellaisiksi, että ruoka myös maistuu.

Moni kouluvuodet jo aikaa sitten taakseen jättänyt rakastaakin muistella, millaisia kauhunhetkiä tuli vietettyä kouluruokalan armoilla. Mutta mahtui joukkoon myös paljon herkkuhetkiä. Kokosimme toimituksen suosikit listaksi. Kerro omat kouluruokalempparisi jutun kommenteissa!

  1. Veriletut. ”Rakastin koulun verilettuja. Kovin moni muu ilmeisesti ei, sillä niitä sai syödä niin paljon kuin halusi. Otimme luokkakaverini Mikan kanssa kisan, kumpi jaksaa syödä enemmän. Voitin, tuloksella 36 lettua.”
  2. Puuro ja mehukeitto. ”Aina aivan sairaan hyvää.”
  3. Kanaviillokki. ”Tykkäsin siitä curryn makuisesta kastikkeesta, vaikka kanaviillokkia ei koskaan oikein saanutkaan kehua julkisesti.”
  4. Grahamlihapiirakka. ”Jos ihan rehellisiä ollaan, niin kesäkeitto ei kuulunut suosikkeihini, mutta sen kanssa tuli ehkä parasta koko maailmassa: pieni pyöreä grahamlihapiirakka! Mikään ei ole ikinä vetänyt tälle elämykselle vertaa, se oli jotain käsittämätöntä luksusta 80-luvun kouluruokailussa. Ihanan teollista! Kuin lupaus uudesta maailmasta.”
  5. Appelsiiniviipaleet sipulipedillä. ”Laarista kuului tietenkin ronkkia vain niitä appelsiineja. Sipulin voimakas maku oli tarttunut niihin makuhermoja kutkuttelevasti.”
  6. Lasagne. ”Kotona lasagne oli valuvan juustoista, herkkua aikuiselle mutta inhottavaa lapsen suuhun. Koulussa lasagne oli tiivistä, pastaista ja selkeää eli hyvää, joten opin syömään sitä.”
  7. Uunimakkara. ”Mikään ei maistunut teollisen perunamuusin kanssa niin hyvältä kuin suolainen jauhomakkara. Makkaraa oli harvoin, mutta sen haistoi jo kaukaa.”
  8. Palermonpasta eli laatikkotyyppinen broileripasta. ”Aivan käsittämättömän hyvää. Ankeimmankin koulupäivän kruunasi kukkurallinen annos tätä herkkua.”
  9. Napolinsalaatti eli herne-maissi-paprikaa, makaronia ja pieniä juustopaloja sekaisin. ”Sitä oli aina pinaattilettupäivänä, joka oli kasvissyöjälle muutenkin erityinen, sillä meidän koulussa ei saanut kasvisruokaa kuin terveydellisin perustein, joten yläaste ja lukioajat menivät lähinnä näkkärillä.”
  10. Kalapuikot. ”Tietenkin! En tiedä, mistä johtui, mutta rakastin niitä yli kaiken. Ehkä siksi, että kotona ei saanut koskaan valmisruokaa, eikä äiti suostunut kertaakaan ostamaan kalapuikkoja, vaikka kuinka ruinasin. Söin niitä koulussa niin paljon, että lukioikäisenä oli varmaan tullut mitta täyteen. Yhtenä päivänä ne vain alkoivat oksettaa, enkä pystynyt enää syömään ainuttakaan.”
  11. Mansikkarahka. ”Jälkiruuat olivat harvinaista herkkua, joiden annostelussa oltiin tarkkoja.”
  12. Veripalttu ja valkokastike. ”Näyttivät hirveiltä, mutta olivat pervolla tavalla hyvää.”

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.