Ikävä mehukkaita (kotimaisia) tomaatteja? Kannattaa odottaa ensi kesään, jolloin ne ovat taas parhaimmillaan – ja halvimmillaan. Kuva: Shutterstock
Ikävä mehukkaita (kotimaisia) tomaatteja? Kannattaa odottaa ensi kesään, jolloin ne ovat taas parhaimmillaan – ja halvimmillaan. Kuva: Shutterstock

Joko olet tutustunut papuihin ja linsseihin? Kannattaa laittaa myös kädet taikinaan: täysjyväleivän tekeminen on yllättävän helppoa.

1. Haluan syödä terveellisemmin, mutta kauppalasku ei saisi nousta. Mitä teen?
Tee itse mahdollisimman paljon. Kun leivot leipää täysjyväjauhoista, säästät rahaa ja saat terveellistä syötävää.

Suunnittele ostokset ja syömiset ja käytä jämät hyväksi, jotta joudut heittämään pois mahdollisimman vähän ruokaa.

Suosi sesongin kasviksia, ne ovat halvimpia. Nyt juureksia myydään isoissa pakkauksissa edullisesti. Myös kaalit ja kurpitsat ovat parhaimmillaan. Ne ovat juuresten kanssa hyviä pohjaraaka-aineita ruokavalioon.

Pavut, linssit ja viljat ovat edullisia, ravinteikkaita ja täyttäviä.

2. Työpaikallani ei ole lounas­ravintolaa. Miten rakennan ­terveelliset eväät?
Puuro, jonka seassa on hedelmiä ja pähkinöitä tai siemeniä, on hyvä ja halpa lounas. Täydennä sitä kasviksilla, eli syö esimerkiksi minitomaatteja lisäksi.

Voileipä on turhaan parjattu eväs. Lisää väliin proteiinipitoinen täyte. Keitetty muna on edullisempi kuin juusto tai kinkku.
Monipuolisen annoksen saa kätevästi koottua ison ruokakaupan salaattibaarista. Hintaa sille tulee helposti normaalin lounaan verran. Halvemmalla saattaa löytää valmiiksi koottuja salaatteja.

3. Marjat ovat kalliita, eikä minun ole mahdollista kerätä niitä ­itse.
Marjojen hinta tuntuu tosiaan karanneen jopa niiltä, joilla on palkkatyö. Löytyisikö tuttavapiiristäsi himomarjastajaa, jolle voisit maksaa vähän? Tai liity ruokapiiriin. Silloin kaupassa on yksi välikäsi vähemmän, ja saatat saada marjat edullisemmin, jopa kotiin kuljetettuina.

4. Terveellinen syöminen tuntuu kiireessä mahdottomalta. Mitä voin ostaa kaupasta ja syödä saman tien?
Banaani ja annospakatut porkkanat ja tomaatit ovat loistavia terveyspaloja. Isompi nälkä lähtee täytetyillä leivillä, joiden
valikoimaan on tullut tuoreitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi avokadoa.

5. Kalaa pitäisi syödä kahdesti viikossa, mutta lähikaupassani ei ole kalatiskiä ja marketissa ahven maksaa törkeästi.
Tarkkaile kalatiskin tarjouksia. Jos jotain kalaa on tullut iso saalis, sitä voi saada kohtuuhintaan. Pakastealtaasta löytyy ­muutakin kuin seitiä. Etsi paneroimattomia vaihtoehtoja, koska paneroiduissa tuotteissa on kalaa usein vain häivähdys.

Silakat ja muikut ovat kohtuullisen edullisia, ja lohta saattaa löytää tarjouksesta.

6. Pähkinöiden terveellisyyttä hehkutetaan. Mitä tehdä, kun ei ole varaa maksaa euro­tolkulla pienestä pussista?
Siemenissä on samoja hyviä ­aineita ja rasvoja kuin pähkinöissä. Auringonkukansiementen kilohinta isoissa pusseissa on kohtuullinen.

7. Eineslihapullat ja makaroni­laatikko ovat halpoja. Miksi ­tekisin ruokaa itse?
Katso, minkä verran lihapullissa on lihaa. Halvimmissa sitä on todella vähän, joten saat ravitsemuksellisesti köyhää ruokaa. Makaronilaatikossa ei välttämättä ole lihaa nimeksikään. Laadukkaammat einekset maksavat enemmän.

8. Tuore ruoka on usein ­kalliimpaa kuin pakastettu. Kumpaa kannattaa ostaa?
Pakasteissa on vielä ihan hyvin ravintoaineita jäljellä, joten voit ostaa niitä huoletta.

9. Kannattaako voimaruokiin eli superfoodeihin ­satsata?
Useista voimaruuista ei ole tutkimustietoa, jonka perusteella voitaisiin todeta jotakin niiden vaikutuksista. Jos elät vain kekseillä, hyödyt varmasti, jos vaihdat ne voimaruokaan. Jos syöt perusterveellisesti, et tarvitse erikoistuotteita.

Ruoka-aineissa on lukuisia terveellisiä tekijöitä, jotka eivät välttämättä toimi tehokkaasti yksinään, muista tekijöistä irrotettuina. Kannattaa siis syödä ruokaa, ei pillereitä tai jauheita.

10. Ruususuolassa ja intiaanisokerissa on terveellisiä ­kivennäisaineita. Kannattaako niitä ostaa?
Ravitsemussuositusten mukaan suolan pitää olla jodioitua. Intiaanisokerin käyttö on makuasia. Suolan ja sokerin muut ominaisuudet ovat niin huonoja, ettei pieni kivennäisainemäärä tee niistä parempia tavallisiin versioihin nähden.

Vastaajina Marttojen kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja, ravitsemustieteen professori Ursula Schwab ja Syö hyvää -projektin vetäjä Annikka Marniemi.

Lue lisää: 

 7 tapaa mokata terveellinen ruoka

6 vinkkiä – Näin opit syömään terveellisesti

Onko "terveellinen" smoothiesi sokeripommi?

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.