Aito amerikkalainen omenapiirakka syntyy voista, kanelista ja happamista
omenoista, jotka piilotetaan meheväksi täytteeksi taikinakuoren
sisään. Kuva: Panu Pälviä
Aito amerikkalainen omenapiirakka syntyy voista, kanelista ja happamista omenoista, jotka piilotetaan meheväksi täytteeksi taikinakuoren sisään. Kuva: Panu Pälviä

Nyt jos koskaan on aika kokata omenoista. Tee piiras Amerikan tapaan tai leivo vaihteeksi suolainen versio.

1. Aito Amerikan piiras

8 annosta
Valmistusaika: 1 tunti
+ 1/2 tunnin lepuutusaika

4 dl vehnäjauhoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g kylmää voita
noin 3 rkl jääkylmää vettä

täyte:
7 keskikokoista granny smith -omenaa
25 g voita
1 dl hillosokeria
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 sitruunan puristettu mehu
1 ½ rkl ohrajauhoa
voiteluun
1 kananmuna

1. Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri ja suola. Pilko voi paloiksi jauhojen sekaan. Nypi taikina tasaiseksi, lisää loppuvaiheessa vesi. Älä vaivaa. Pane jääkaappiin puoleksi tunniksi muoviin käärittynä. Ota taikinasta 1/3 kanneksi ja kauli molemmat taikinapalat erikseen kahden leivinpaperin sisässä ohuiksi, pyöreiksi levyiksi.

2. Kuori omenat ja poista hedelmäkodat. Pilko omenat lohkoiksi. Pane pannulle omena­lohkot, voi, hillosokeri ja mausteet. Purista päälle sitruunan mehu. Paista keskilämmöllä 3–4 minuuttia ja ripottele päälle
ohrajauhot. Paista vielä pari minuuttia ja nosta sivuun odottamaan.

3. Nosta isompi taikina­levy voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 cm:n piirakkavuokaan ja kumoa päälle omena­seos. Nosta kansitaikinalevy peitoksi ja nipistä reunat huolellisesti kiinni toisiinsa. Rei’itä pinta haarukalla ja voitele kanamunalla. Paista 200 asteessa uunin alatasolla
kypsäksi eli noin 35 minuuttia.

Vinkkejä tuunaajalle:

  • Lisää täytteeseen esimerkiksi kuivattua viikunaa, rusinoita tai päärynää.
  • Lisää myös taikinaan jauhojen sekaan 1/2 tl kanelia.
  • Korvaa inkivääri ripauksella muskottia tai lisää ohjee­seen hyppysellinen neilikkaa.
  • Voit jättää omenat esikypsentämättä. Sekoita silloin täytteen ainekset voita lukuun ottamatta keskenään ja kumoa vuokaan. Lisää voi päälle nokareina. Kypsennä ensin alatasolla 200 asteessa 20 minuuttia ja sitten 175 asteessa 40 minuuttia.
  • Tee avo­piirakka: leikkaa kaulitusta kansitaikinasta nauhoja ja asettele ne pinnalle ristikon muotoon.
  • Koristele pinta voitelemiseen jälkeen kaneli-sokeriseoksella tai raesokerilla.
  • Jenkit sulattavat  joskus omena­piirakan pinnalle cheddarjuustoa paistamisen loppu­vaiheessa.

2. Kantarelli-pekoni-omenapiiras

 

Sienipiirakan makua raikastavat nyt omena ja rosmariini. Kuva: Pia Inberg

6 annosta
Valmistusaika: noin 50 min

½ l tuoreita kantarelleja
½ pkt (á 140 g) pekonia
½ happamasta omenasta
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
½ rkl hienonnettua rosmariinia
½ tl suolaa
5–6 kierrosta mustapippuria myllystä
½ dl emmental-juusto­raastetta

piirakkataikina:
1 ½ dl kermaa
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
(kuivattuja herneitä pohjataikinan esikypsentämiseen)

1. Valmista taikina. Mittaa kulhoon kerma. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola, lisää seos kermaan. Lisää lopuksi vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

2. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 20–22 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

3. Siisti ja pilko kantarellit. Paista niistä pannussa nesteet pois. Nosta sivuun.

4. Paahda pekonit pannulla ­rapeiksi ja nosta talouspaperille valumaan.

5. Kuori ja viipaloi omena.

6. Yhdistä ranskankerma, kerma, rikotut kananmunat, silputtu rosmariini, suola ja pippuri.

7. Ota vuoka jääkaapista, aseta reunoille ja pohjalle leikatut leivinpaperit ja täytä vuoka kuivatuilla herneillä. Esikypsennä taikinaa uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Poista herneet ja paperit taikinapohjan päältä.

8. Lado esipaistetulle pohjalle pekoni, viipaloitu omena ja paistetut sienet. Lisää päälle ranskankermaseos ja juustoraaste.

9. Kypsennä n. 30 minuuttia alatasolla 175 astees­­­sa, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt.

3. Omena-mascarponepiiras

 

Kuva: Sami Repo

4 annosta
Valmistusaika: 60 minuuttia

pohja:
150 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

täyte:
1 ½ dl maitoa
1 ps vanhan ajan vaniljakastikeainesta
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
400 g omenoita
1 ½ rkl siirappia

1. Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.

2. Sekoita vaniljakastikejauhe vispilällä maidon joukkoon ja anna tekeytyä jääkaapissa 10 minuuttia. Lisää sekaan mascarponejuusto ja levitä täyte piirakkapohjan päälle. Asettele omenalohkot kauniisti täytteelle ja valuta siirappia päälle.

3. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Laita folio uuniin piirakan päälle siinä vaiheessa, kun se on saanut väriä pintaan.

Omena-mascarponepiiraan ohje on näyttelijä Armi Toivaselta.

Lisää makeita omenareseptejä:

4. Täydellinen välipalaherkku: Omena-inkivääripatukat

5. Hunajaiset omena-hirssipannukakut

6. Ihanat omenaherkut – piirakka, hilloke ja karkkiomput

7. Omenaboston

Ja suolaisia:

8. Marinoitua siikaa ja omena-rucolasalaattia

9. Kaali-omenasalaatti

10. Tateilla ja jauhelihalla täytetyt uuniomenat