Aito amerikkalainen omenapiirakka syntyy voista, kanelista ja happamista
omenoista, jotka piilotetaan meheväksi täytteeksi taikinakuoren
sisään. Kuva: Panu Pälviä
Aito amerikkalainen omenapiirakka syntyy voista, kanelista ja happamista omenoista, jotka piilotetaan meheväksi täytteeksi taikinakuoren sisään. Kuva: Panu Pälviä

Nyt jos koskaan on aika kokata omenoista. Tee piiras Amerikan tapaan tai leivo vaihteeksi suolainen versio.

1. Aito Amerikan piiras

8 annosta
Valmistusaika: 1 tunti
+ 1/2 tunnin lepuutusaika

4 dl vehnäjauhoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g kylmää voita
noin 3 rkl jääkylmää vettä

täyte:
7 keskikokoista granny smith -omenaa
25 g voita
1 dl hillosokeria
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 sitruunan puristettu mehu
1 ½ rkl ohrajauhoa
voiteluun
1 kananmuna

1. Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri ja suola. Pilko voi paloiksi jauhojen sekaan. Nypi taikina tasaiseksi, lisää loppuvaiheessa vesi. Älä vaivaa. Pane jääkaappiin puoleksi tunniksi muoviin käärittynä. Ota taikinasta 1/3 kanneksi ja kauli molemmat taikinapalat erikseen kahden leivinpaperin sisässä ohuiksi, pyöreiksi levyiksi.

2. Kuori omenat ja poista hedelmäkodat. Pilko omenat lohkoiksi. Pane pannulle omena­lohkot, voi, hillosokeri ja mausteet. Purista päälle sitruunan mehu. Paista keskilämmöllä 3–4 minuuttia ja ripottele päälle
ohrajauhot. Paista vielä pari minuuttia ja nosta sivuun odottamaan.

3. Nosta isompi taikina­levy voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 cm:n piirakkavuokaan ja kumoa päälle omena­seos. Nosta kansitaikinalevy peitoksi ja nipistä reunat huolellisesti kiinni toisiinsa. Rei’itä pinta haarukalla ja voitele kanamunalla. Paista 200 asteessa uunin alatasolla
kypsäksi eli noin 35 minuuttia.

Vinkkejä tuunaajalle:

  • Lisää täytteeseen esimerkiksi kuivattua viikunaa, rusinoita tai päärynää.
  • Lisää myös taikinaan jauhojen sekaan 1/2 tl kanelia.
  • Korvaa inkivääri ripauksella muskottia tai lisää ohjee­seen hyppysellinen neilikkaa.
  • Voit jättää omenat esikypsentämättä. Sekoita silloin täytteen ainekset voita lukuun ottamatta keskenään ja kumoa vuokaan. Lisää voi päälle nokareina. Kypsennä ensin alatasolla 200 asteessa 20 minuuttia ja sitten 175 asteessa 40 minuuttia.
  • Tee avo­piirakka: leikkaa kaulitusta kansitaikinasta nauhoja ja asettele ne pinnalle ristikon muotoon.
  • Koristele pinta voitelemiseen jälkeen kaneli-sokeriseoksella tai raesokerilla.
  • Jenkit sulattavat  joskus omena­piirakan pinnalle cheddarjuustoa paistamisen loppu­vaiheessa.

2. Kantarelli-pekoni-omenapiiras

 

Sienipiirakan makua raikastavat nyt omena ja rosmariini. Kuva: Pia Inberg

6 annosta
Valmistusaika: noin 50 min

½ l tuoreita kantarelleja
½ pkt (á 140 g) pekonia
½ happamasta omenasta
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
½ rkl hienonnettua rosmariinia
½ tl suolaa
5–6 kierrosta mustapippuria myllystä
½ dl emmental-juusto­raastetta

piirakkataikina:
1 ½ dl kermaa
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
(kuivattuja herneitä pohjataikinan esikypsentämiseen)

1. Valmista taikina. Mittaa kulhoon kerma. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola, lisää seos kermaan. Lisää lopuksi vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

2. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 20–22 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

3. Siisti ja pilko kantarellit. Paista niistä pannussa nesteet pois. Nosta sivuun.

4. Paahda pekonit pannulla ­rapeiksi ja nosta talouspaperille valumaan.

5. Kuori ja viipaloi omena.

6. Yhdistä ranskankerma, kerma, rikotut kananmunat, silputtu rosmariini, suola ja pippuri.

7. Ota vuoka jääkaapista, aseta reunoille ja pohjalle leikatut leivinpaperit ja täytä vuoka kuivatuilla herneillä. Esikypsennä taikinaa uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Poista herneet ja paperit taikinapohjan päältä.

8. Lado esipaistetulle pohjalle pekoni, viipaloitu omena ja paistetut sienet. Lisää päälle ranskankermaseos ja juustoraaste.

9. Kypsennä n. 30 minuuttia alatasolla 175 astees­­­sa, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt.

3. Omena-mascarponepiiras

 

Kuva: Sami Repo

4 annosta
Valmistusaika: 60 minuuttia

pohja:
150 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

täyte:
1 ½ dl maitoa
1 ps vanhan ajan vaniljakastikeainesta
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
400 g omenoita
1 ½ rkl siirappia

1. Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.

2. Sekoita vaniljakastikejauhe vispilällä maidon joukkoon ja anna tekeytyä jääkaapissa 10 minuuttia. Lisää sekaan mascarponejuusto ja levitä täyte piirakkapohjan päälle. Asettele omenalohkot kauniisti täytteelle ja valuta siirappia päälle.

3. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Laita folio uuniin piirakan päälle siinä vaiheessa, kun se on saanut väriä pintaan.

Omena-mascarponepiiraan ohje on näyttelijä Armi Toivaselta.

Lisää makeita omenareseptejä:

4. Täydellinen välipalaherkku: Omena-inkivääripatukat

5. Hunajaiset omena-hirssipannukakut

6. Ihanat omenaherkut – piirakka, hilloke ja karkkiomput

7. Omenaboston

Ja suolaisia:

8. Marinoitua siikaa ja omena-rucolasalaattia

9. Kaali-omenasalaatti

10. Tateilla ja jauhelihalla täytetyt uuniomenat

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.