Poks, sanoi pullo uudenvuoden kunniaksi! Kuva: Shutterstock
Poks, sanoi pullo uudenvuoden kunniaksi! Kuva: Shutterstock

Saisiko olla cavaa, kuoharia vai proseccoa? Nämä hyväksi havaitut kuohuvat sopivat täydellisesti uudenvuoden juhlintaan.

  1. Jaume Serra Cava Brut
    8,59 euroa, Espanja
    Tämän listauksen edullisin kuohuva, Jaume Serra Brut -cava on menestynyt hyvin monissa testeissä. Helsingin Sanomien testissä sitä verrattiin jopa vuosikertacavoihin.
  2. Mionetto Prosecco Brut
    9,99 euroa, Italia
    Kun kaipaat kevyttä kippistelyviiniä uudenvuodenaaton illanistujaisiin tai seuraavan päivän brunssille, Mionetto Prosecco Brut on loistava valinta.
    Lue myös! Nauti hittikuplivaa kuin italialainen – 3 parasta drinkkiä
  3. Parés Baltà 'b' Cava Brut
    10,98 euroa, Espanja
    Täydellinen hinta-laatusuhde: raikas ja kuiva luomukuohari, joka sopii ystäville vaikka tuliaispullona.
  4. Villa Conchi Cava Brut
    10,99 euroa, Espanja
    Voiko tämän kauniimpaa etikettiä olla? Mutkaton cava käy rennon meiningin juhlapöytään tai lahjaksi ystäville.
  5. Casa Vinironia Prosecco Vini Biologico Extra Dry
    11,89 euroa, Italia
    Viiniasiantuntija Tuomas Tantun proseccovalinta: ”Runsas kuohu on aluksi terävä, mutta laantuu pehmeämmäksi. Oiva valinta, kun tarjolla on pieniä suolapaloja ja salaatteja”, Tanttu kirjoittaa uusimmassa Glorian Ruoka- ja viini -lehdessä.
  6. Lindauer Cuvée Brut
    12,79 euroa, Uusi-Seelanti
    Samppanjamainen maku ei tuota pettymystä! Alle 13 euron kuohuviinien voittaja Vuoden viinit -kilpailussa.
  7. Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut
    13,90 euroa, Luxemburg
    Tosi kuiva, elegantti ja kaiken puolin tasapainoinen kokonaisuus.
  8. Pfaff Crémant d'Alsace Blanc de Blancs Brut
    13,98 euroa, Ranska
    Kippis ja kulaus! Ranskalainen on loistava kuohuva uudenvuodenaaton ruokapöytään.
  9. Anna de Codorníu Rosé Cava Brut
    14,90 euroa, Espanja
    ”Ongelma: halua tarjota vain yhtä viiniä läpi aterian. Ratkaisu: roseecava Anna de Codorníu Rosé Cava Brut”, vinkkaa viiniasiantuntija Tanttu Glorian Ruoka- ja viini -lehdessä.
  10. Pongrácz Rosé Brut
    14,99 euroa, Etelä-Afrikka
    Oletko suuri roseekuoharin ystävä? Kokeile silloin vaaleanpunaista juomaa Etelä-Afrikasta. Se on Vuoden viinit -kilpailun kultamitalisti yli 13 euron tuotteiden sarjassa. Tämä roseekuohuviini ei petä!
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.