Syksyn muoti on kokoelma kahdeksankymmentälukua, klassisia vaatteita ja hippihenkeä. Ammattilaiset kertovat, mikä nyt on in.

Matthew Williamson, H&M:n malliston suunnittelija:

”Syksyllä naiset pukeutuvat miehekkäisiin tai jopa miesten vaatteisiin. Trendisävyjä ovat neutraalit ja haalistuneet värit, joita voi yhdistellä vaikka ripaukseen turkoosia.

Myös metallinkiiltävillä tai karvaisilla vaatteilla ja koruilla voi säväyttää. Kannattaa yhdistellä keskenään halvempia ja hinnakkaampia vaatteita, tämä tyyli ei koskaan lähde pois muodista.

Suunnittelija, jota itse syksyllä seuraan on Alexander McQueen. Ihailen hänen vaatteidensa silkkaa upeutta ja taiteellisuutta.”

Emma Wiklund, vaatemalliston Lindexille  suunnitellut entinen huippumalli:

”Tämän syksyn muodissa sekoittuvat romanttisuus ja ronskius. Naiset pukeutuvat folklore-vaikutteisiin, pitseillä ja brodeerauksilla koristeltuihin tunikoihin, mekkoihin ja hameisiin, mutta niihin yhdistetään niitein koristeltuja nahkatakkeja ja paljettivöitä.

Syksyn ehdottomat ykkösvärit ovat musta ja harmaa. Trendivärejä ovat myös tummansininen ja -vihreä sekä hehkuva oranssi, joka on oma suosikkini.
Rokahtavan romantiikan lisäksi pinnalla on hyvin klassinen ja maskuliininen tyyli. Mustien paitojen kanssa käytetään kimaltavia mustia, hopeisia ja harmaita kaulakoruja ja huiveja. Trendipukeutuja säväyttää isoilla värikkäillä korvakoruilla.

Omaan kaappiini poimin vaatteita syksyllä erityisesti Acnelta. Rakastan klassista tyyliä ja mustaa, ja Acnen mallisto on täynnä upeita pelkistettyjä linjoja sekä kekseliäitä yksityiskohtia.”

Tiia Vanhatapio, vaatesuunnittelija:

”Syksyllä pukeudutaan klassisesti. Se ei tarkoita mitään tylsää bisnespukeutumista, vaan muotoja ja värejä, jotka kestävät aikaa. Ajattomuus on aina ollut minun juttuni. Suunnittelen vaatteita, joiden tyylikkyys säilyy.

Syksyn muotia kuvailisin seksikkääksi mutta samalla turvalliseksi: tarjolla on paljon ihania mekkoja ja neuleita. Värit ovat harmonisia ja utuisia. Eniten on mustaa, savunharmaata ja metsänvihreää. Omassa mallistossani on lisäksi paljon fuksianpunaista.

Silloin kun on huonot ajat, ihmiset haluavat ostaa klassisia vaatteita ja kenkiä. Syksyn pukeutumisessa kikkaillaan asusteilla, koska pikkuostoksiin voi satsata helpommin. Itse panostan syksyllä kenkiin. Aion ostaa ainakin Christian Louboutinin mustat klassikkoavokkaat.”

Tea Kedonpää, Stockmannin sisäänostaja:

”Kasarimaiset olkapäät ovat syksyn juttu: nyt olkapäitä korostetaan leikkauksin ja laskoksin. 1980-luvun tuulahduksia tuovat myös väljien boyfriend-bleisereiden ja farkkujen yhdistelmät, runsaat paljettikoristeet sekä napakasti istuvat nahkahousut, -pusakat ja -hameet.

Muodissa näkyy pitkään ilmassa ollut globaali trendi: klassikkojen uudistaminen ja päivittäminen. Maskuliinisuus ja naisellisuus yhdistyvät, kun liituraita, tweed ja kalanruoto yhdistetään silkkisatiinin, bouclen ja eläinprinttien kanssa. Housupuvut tekevät näkyvän paluun.

Pidän naisellisesta tyylistä ja arvostan hyvää laatua, joten minun on helppo löytää mieluisia asukokonaisuuksia tänä syksynä. Syksyllä harmaa on ykkösväri, tummansininen jatkaa nousuaan ja musta on tietenkin aina trendikäs. Tummille väreille luodaan kontrasteja punaisilla, vihreillä, liiloilla ja keltaisilla asusteilla. Kengissä on platform-pohjat ja paljon yksityiskohtia, joko koreita tai hyvin yksinkertaisia.”