Reilu kauppa on helppo tapa muuttaa maailmaa ostos kerrallaan.

Valitsemalla Reilun kaupan tuotteita autat kehitysmaiden tuottajia parantamaan perheidensä hyvinvointia ja vaikutat positiivisesti myös ympäristön tilaan. Reilun kaupan tuotteet tunnistat Reilun kaupan merkistä.

Reilu kauppa on kansainvälinen järjestelmä, joka sertifioi Reilun kaupan tuotteita 59 kehitysmaassa. Se on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä.

Reilun kaupan tuotteiden tuotannossa noudatetaan seuraavia periaatteita:
•  Kehitysmaiden pienviljelijät saavat tuotteestaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa. Se kattaa kestävän tuotannon kustannukset.
•  Suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin.
•  Osa Reilun kaupan lisätuloista käytetään yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin (Reilun kaupan lisä).
•  Lapsityövoima on kielletty.
•  Tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä esimerkiksi kemikaalien suhteen.

Kansainvälinen Reilun kaupan merkkijärjestelmä sai alkunsa 1980-luvulla meksikolaisten kahvinviljelijöiden aloitteesta. He halusivat mieluummin tulla toimeen omalla työllään kuin saada kehitysapua.Tällä hetkellä Reilun kaupan järjestelmään kuuluu yli miljoona perheviljelijää ja suurtilan työntekijää. Suomessa on myynnissä lähes 1 500 erilaista Reilun kaupan tuotetta.

Lue lisää Reilun kaupan hyödyistä.
Lue lisää Reilusta kaupasta ja ympäristöstä.

Olen saanut kaksi lastani kouluun, mikä olisi ollut mahdotonta ilman Reilua kauppaa.” Kamerunilainen Reilun kaupan puuvillan tuottaja Gadjéré Oumarou

”Ensin tilalle palasivat hyönteiset ja maata möyhentävät madot. Sitten palasivat linnut. Elämä tuli takaisin banaanitilalle!” Ecuadorilainen Reilun kaupan banaanin tuottaja Abel Ugarte Marquee.

”Reilu kauppa on kauppaa, jossa kuluttaja ottaa huomioon tuottajan hyvinvoinnin.”
Kenialainen Reilun kaupan kukkatilan työntekijä Nicholas Otieno Oyugi

Ostatko Reilua kauppaa?

Osallistu kilpailuun

Lue Reilun kaupan Thandi-viinitilasta