Tositeevee ei ole koskaan kolahtanut minuun, mutta nyt pyörii ruudussa lajinsa huippujuttu, nimittäin Kylä ilman naisia.

Räyrinkiläiset naiset (ihan loistotyyppejä!) lähtevät viikoksi kylpylään ja miehet (ihan loistotyyppejä!) jäävät pirtteihinsä selviämään kodin- ja lastenhoidon pyörteissä.

”Ketä nää ihmiset oikein on. Mä en tunne yhtäkään tollasta isää”, sanoo 13-vuotias tyttäreni.

En minäkään, mumisen vastaukseksi. Mutta sehän juuri on kiinnostavaa! Tässä tuntee itsensä ihan vieraita maailmoja tonkivaksi kulttuuriantropologiksi, kun tutustuu mieheen, joka käyttää ensimmäistä kertaa elämässään paistinpannua. Naiset taas siunailevat lähtemisen vaikeutta.

”Kai nyt äiti voi lähteä pois välillä. Mitä ihmeellistä siinä on”, tyttäreni jatkaa.

Minua naurattaa. Kun hän oli yksivuotias, mainitsin leikkipuistossa ohimennen naisille, että lähden viikoksi työmatkalle. Yksi sanoi: ”En voisi ikinä jättää omaa nassukkaani viikoksi. Tuntuu, että välitän tästä lapsesta niin paljon.”

Justiinsa joo, ajattelin minä ja starttasin työmatkalleni, jossa oli kiireistä mutta mukavaa. Kotiin palattuanikin oli kiireistä mutta mukavaa.

Räyrinkiläinen elämäntapa tuskin enää on monen suomalaisen vauvaperheen elämää, mutta melko lukkoonlyöty käsitys äitiydestä määrittää edelleenkin kulttuuriamme. Äitejä tutkinut Eija Sevón on todennut, että nykynaisten mielestä kunnon äiti ei liiemmin ajattele äitiyden ulkopuolisia asioita.

Huh, sanon minä! Mieleen tulee neuvolan täti, jolle soitin itkuisen puhelun ensimmäisen lapseni synnyttyä. Kyselin optimaalista imetysväliä. ”Kun lapsi vaan huutaa koko ajan. Onko sillä vatsa täynnä vai huutaako se ruokaa, en yhtään tajua.”

Nainen kuunteli aikansa: ”Lähdepäs nyt yhdeksi illaksi sieltä kotoa jonnekin. Joku muu voi hoitaa vauvaa.”

Menin rockkonserttiin ja itkin koko illan, kuinka minusta ei ole mihinkään. Kun tulin kotiin, vauva hymyili ensimmäisen kerran. Ja minusta tuntui, että minusta on moneen.

Ainakin opin, että on hyvä olla tekemissä niiden kanssa, jotka tietävät, että äitiyttä on yhtä monenlaista kuin on äitejäkin.