Älä suotta hyssyttele. Kuva: Shutterstock
Älä suotta hyssyttele. Kuva: Shutterstock

No ehkä sosiaalisesti hiukan rasittava, mutta kognitiivisesti oikein järkevä.

”Olen kovan luokan yksinpuhelija. 'Muista kännykkä, lompakko ja avaimet', mutisen yksikseni ennen kotoa poistumista. Työsähköpostia lukiessani saatan huomaamattani lukea osia siitä ääneen. Jos en löydä silmälasejani mistään, paikasta toiseen poukkoillessani toistelen ääneen: 'lasit, lasit, lasit.' Bussissa saatan pohdiskella ääneen kauppalistaa.” Nainen, 22

Kaikkihan meistä sitä tekevät, nimittäin puhuvat itsekseen! Siitä huolimatta tapa tuntuu vähän vinksahtaneelta, ja moni vältteleekin itselleen turisemista muiden seurassa.

Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yksinpuhelua ei kuitenkaan kannata hillitä. Kognitiivisen psykologian professorin Gary Lupyanin tutkimusten mukaan yksikseen puheleminen nimittäin auttaa tiedon käsittelyssä ja selkeyttää ajatuksia.

– Kieli ei ole ainoastaan viestinnän väline. Sen on myös tarkoitus helpottaa asioiden hahmottamista ja ajattelua, Lupyan kertoo.

Erityisen hyödyllistä itsekseen mutiseminen on silloin, kun yrittää löytää jotain. Jos etsii esimerkiksi kiivejä kaupan hedelmäosastolta, se kannattaa sanoa ääneen, koska silloin aivot ymmärtävät keskittyä bongaamaan juuri kyseisen hedelmän.

Kaikissa tilanteissa yksinpuhelusta ei ole hyötyä. Jos yrittää hevi-osastolla löytää papaijan tietämättä, miltä papaija näyttää, sanan ”papaija” toisteleminen todennäköisesti vain hidastaa etsiskelyä.

Lähde: LiveScience