"En osaa, en osaa, en osaa!" Tuntuuko, että kuviteltu epäpätevyytesi paljastuu muille hetkenä minä hyvänsä? Kuva: Shutterstock
"En osaa, en osaa, en osaa!" Tuntuuko, että kuviteltu epäpätevyytesi paljastuu muille hetkenä minä hyvänsä? Kuva: Shutterstock

Työhyvinvointiasiantuntija kertoo, miten jokaisen kannattaa kohdella itseään työelämässä.

Tuntuuko sinusta joskus töissä siltä, ettet osaa mitään? Ja että olisi vain ajan kysymys, milloin kaikki työtoverit muka huomaavat osaamattomuutesi?

Saatat kärsiä huijarisyndroomasta. Siinä – ihan syyttä – alkaa pitää itseään epäpätevänä ja huijarina, vaikka olisi menestyväkin. Tunne on tietenkin kammottava, varsinkin, jos sen kanssa pitää joka päivä painia.

Myös Me Naisten syksyllä tekemässä työelämäkyselyssä kävi ilmi, että noin kaksi kolmesta vastaajasta kertoo kärsineensä töissä huijarisyndroomasta. Kyselyyn vastasi yhteensä 179 henkilöä. 43,6 prosenttia heistä sanoi kärsivänsä siitä joskus, 17,9 prosenttia harvoin ja 31,3 prosenttia ei koskaan. Jatkuvasti syndrooman kourissa oli vastaajista 7,3 prosenttia.

Näin kertoo esimerkiksi kyselyyn vastannut 25-vuotias nainen: ”Työkaverinani on alan rautainen ammattilainen ja itse olen untuvikko. Totta kai tuntuu, etten hänen silmissään osaa.”

Huijarisyndroomassa on kyse koetun minän ja todellisen minän välisestä ristiriidasta. Siitä kärsivät usein tunnolliset tyypit. Paljastumisen pelko väsyttää, ja ajatusmalli on monesti syvällä syndroomasta kärsivän henkilöhistoriassa.

– Kovat paineet ja työelämän nopeat muutosvaatimukset synnyttävät tunteen: riitänkö minä? Saman tekevät myös korkeat ammatilliset standardit, jos niitä seuraa liian orjallisesti, kertoo työhyvinvointitutkija Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.

"Työntekijä saa olla epätäydellinen, olla oppimassa."

Ja mitä sitten, vaikka omissa taidoissa todella olisi parantamisen varaa?

– Työntekijä saa olla epätäydellinen, olla oppimassa. Kaikkea ei tarvitse eikä voi osata valmiiksi. En ole täydellinen, mutta voin tarvittaessa kehittyä paremmaksi ammattilaiseksi. 

Onpa kyseessä todellinen huijarisyndrooma tai muuten vain heikko ammatillinen itseluottamus, tämä kannattaa yrittää aina muistaa: armollisuus itseä kohtaan.