Ja sitten fläppitaulu esiin! Kuva: Shutterstock
Ja sitten fläppitaulu esiin! Kuva: Shutterstock

Siitä voi selvitä kiinnostavia asioita.

Vahvuudet. Haasteet. Mahdollisuudet. Uhkat. SWOT-nelikenttä on tuttu kaikille, jotka ovat joskus päässeet töissä tekemisiin strategiakonsulttien kanssa. Mutta tiesittekö, että SWOT-analyysin voi siirtää myös parisuhteeseen? Sexpon erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), Puhu muru -bloggari Marja Kihlström ehdottaa blogissaan harjoitusta kotisohvalle. Tekee nimittäin hyvää miettiä välillä myös yhteisiä unelmia ja vahvuuksia sen sijaan, että keskittyisi aina vain ristiriitoihin. 

–  SWOT-analyysilla parisuhteesta puhuu hampurilaismallilla: hyviä asioita ja vaikeuksia vuoron perään. Olen asiakkaiden kanssa todistanut montaa ”en tiennyt, että ajattelet minusta noin” -hetkeä. Yksi mies esimerkiksi kertoi ihailevansa vaimoaan äitinä. Se kosketti kovasti, ja tuollaiset yllätykset voivat myös muuttaa sitä, miten kuuntelee kumppaniaan, Kihlström sanoo.

SWOT-analyysissa on tarkoitus miettiä ensin itsekseen ja sitten yhdessä parisuhdetta neljästä näkökulmasta:

Kihlström on käyttänyt SWOT-analyysia pariterapian asiakkaiden kotitehtävänä. Se sopii hänen mukaansa kaikille, joilla on vaikeuksia. 

– Erityisen hyvä se on muutoskohdissa. Silloin, kun elämässä tapahtuu paljon, kannattaa tarkistaa, että pysyy toisen rakkauskartalla. Lapsen saamisen jälkeen, muuton yhteydessä, työpaikan vaihdoksen jälkeen, tai kun lapset ovat muuttaneet kotoa…

Mitäs sitten, jos jumittaa nelikentän kohtaan Haasteet ja päätyy riitelemään? Kihlström neuvoo yrittämään rauhallista keskustelua, hyvällä tunnelmalla, ja tunnustaa, että ei se aina onnistu. Sittenhän voisi vaikka varata yhden pariterapiakäynnin, jossa käytäisiin nelikenttä yhdessä ammattilaisen kanssa läpi.

– Yksikin terapiakäynti voi olla ihan riittävä. Pariterapia on kallista, joten voisi olla ihan hyvä idea käydä juttelemassa ennen isoja vaikeuksia. Minulla on asiakkaita, jotka käyvät pariterapiassa hääpäivän kunniaksi. Ensin terapia, sitten romanttinen illallinen kahdestaan, miksi ei?