Tarpeeksi napakat, sopivan nätit - rintaliivit kannattaa valita huolella. Kuva: Colourbox
Tarpeeksi napakat, sopivan nätit - rintaliivit kannattaa valita huolella. Kuva: Colourbox

Rintaliivien ostossa kannattaa olla tarkkana. Oikeankokoisissa liiveissä olo on pätevä.

Pullisteleeko rinta liiveistä kainalon puolelta vai pussittaako rintsikoissa tyhjää? Tai painavatko liivien kaaret ikävästi? Syynä ovat vääränkokoiset liivit. Niitä käyttää meistä suomalaisnaisista suurin osa: valitsemme yleensä liian suuren ympärysmitan ja liian pienen kuppikoon. Toinen helmasynti on, että jäämme roikkumaan vanhoihin mittoihimme, vaikka rinnat ja rinnanympärys muuttuvat vuosien mittaan. Mittaa ne parin vuoden välein!

Kolmas hölmöys on, että emme luovu liiveistä ajoissa, vaikka kannattaisi: vanhat ja löystyneet liivit eivät enää tue povea tarpeeksi, ja rinnat pääsevät liikkumaan – ja venymään.

Oikeaa kokoa metsästämässä

1. HAKASET

Kun liivit ovat uudet, kiinnitä ne uloimpaan hakaseen. Tuntuman pitää olla napakka, mutta liivit eivät saa puristaa. Liivin alareunan alle pitää mahtua kaksi sormea. Jos joudut heti käyttämään sisempiä hakasia uusissa rintsikoissa, ympärysmitta on liian suuri. Sisemmät hakaset otetaan käyttöön vasta liivien vanhetessa. Sama vika vaivaa, jos liivien olkaimet valuvat, takaosa nousee kohti niskaa tai rinnat valahtavat liivien alapuolelle käsiä nostettaessa.

Kokeile silloin rinnakkaiskokoja. Esimerkiksi 75 C - ja 70 D -kokoisilla rinnanympärys on suunnilleen sama, mutta rintakehän ympärys eri.
Jos taas rinnat pursuavat kuppien sivuilta tai pullahtavat ulos kuppien yläosasta, kuppikoko on liian pieni.

2. OLKAIMET

Säädä olkaimet niin, että rintojen korkein kohta on yhtä pitkän matkan päässä olkapäästä ja kyynärpäästä. Oikean pituiset olkaimet eivät valahda eivätkä jätä punaisia painaumia hartioihin.

3. TOINEN MALLI

Jos ympärysmitta ja kuppikoko ovat oikeat ja olkaimet oikeanpituiset, mutta liivit eivät siltikään istu, kokeile toista mallia. Esimerkiksi balconette-mallien olkaimet saattavat olla joillekin liian sivussa tai kuppi liian matalalla, jolloin olkaimet valuvat, ja rinnat tulevat kumartuessa ulos kupeista. Pyydä apua myyjältä!