Narsistipomon vaatimuksiin voi vastata kieltävästi ilman työpaikkariitaa. Kuva: Shutterstock
Narsistipomon vaatimuksiin voi vastata kieltävästi ilman työpaikkariitaa. Kuva: Shutterstock

Älä sano narsistille ei ellet ole valmis nahinointiin.

Narsistit tuppaavat hallitsemaan niiden ihmisten elämää. Iso N on syytä konmarittaa elämästä, mutta aina siihen ei voi vaikuttaa esimerkiksi silloin, jos vaikka työyhteisössä luikertelee yksi narsisti.

Narsistit ovat äärimmäisen huonoja vastaanottamaan kritiikkiä tai kommentteja, mutta yhtä asiaa he vihaavat yli kaiken: kun joku sanoo heille ei. Psychology Todayn mukaan on taatusti monia narsistille vaikeita virkkeitä, mutta lauseiden ”ei, olet väärässä” tai ”ei, et voi” sanominen on todella kova paikka. Kaikkein pahin on ”ei, en suostu”.

”Et voi korjata kenenkään narsismiin johtaneita lapsuudenkokemuksia, mutta voit ainakin tiedostaa, mistä narsistinen raivo kumpuaa.”

Kielteisen vastauksen antaminen on erityisen kammottavaa työelämässä, jos pomollasi on narsistisia piirteitä. Englanninkielisessä maailmassa tätä kutsutaan nimellä ”managerial narcissim”, joka on ihan oikea riesa. Esimiehen pyynnöille voi toisinaan olla muutenkin vaikea sanoa ei, mutta erityisesti narsistipomo voi kimpaantua kieltävästä vastauksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilanne on kompleksinen, sillä kenenkään ei pitäisi alistua narsistin kyykyttämiseen. Et voi hypätä menneisyyteen ja korjata kenenkään narsismiin johtaneita lapsuudenkokemuksia, mutta voit ainakin tiedostaa, mistä narsistinen raivo kumpuaa.

Ja kun tiedät sille syyn, siihen on myös helpompi valmistautua ja suhtautua empaattisesta lähtökohdasta. Näin narsistien kanssa työskentelystäkin tulee ainakin, noh, vähän helpompaa.

”Jos työpaikalla on narsisti, suunnittele vastausstrategia pitkälle tähtäimelle sopivaksi.”

Kieltävien vastausten suunnittelu ja narsistin egoa suojelevien sanojen tarjoaminen pehmentää kieltäytymistilanteita. Jos työpaikalla on narsisti, suunnittele vastausstrategia pitkälle tähtäimelle sopivaksi. Näin voit jopa saavuttaa alkuperäisen tahtosi, kun tiedät, että yhteenotto narsistin kanssa vain provosoi tätä lisää.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla