#Metoo-liikkeen jälkimainigeissa julkisuuteen on alkanut tihkua tapauksia, joissa naiset ovat ahdistelleet seksuaalisesti miehiä.

Italilainen näyttelijä ja ohjaaja Asia Argento oli ensimmäisiä naisia, jotka syyttivät julkisesti tuottaja Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta. Hänestä tuli sittemmin yksi #metoo-liikkeen johtohahmoista. 

Nyt New York Times väittää, että viime lokakuussa Argento maksoi kaikessa hiljaisuudessa 380 000 dollaria, jottei hänen oma ahdistelutekonsa tulisi julki. Nuori näyttelijä ja rock-muusikko Jimmy Bennett kertoo lehden haastattelussa, että Argento ahdisteli häntä hotellihuoneessa Kaliforniassa 2013. Bennett oli ahdisteluhetkellä 17-vuotias, Argento oli puolestaan miestä kaksikymmentä vuotta vanhempi. 

”Kolmenkympin yläpääty ja siitä ylöspäin on ollut pakaroissa kiinni“

Asia Argento ei ole ainut nainen, jonka väitetty ahdistelu on noussut julkisuuteen. Myös New Yorkin yliopiston professoria Avital Ronellia syytetään miespuolisen opiskelijan seksuaalisesta häirinnästä. Yliopisto erotti Ronellin lukuvuodeksi, mutta ei vahvistanut erottamisen syytä. Professori on kiistänyt syytökset, ja useat akateemikot ovat allekirjoittaneet kirjeen, jossa häntä puolustellaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tapaukset ovat herättäneet Yhdysvalloissa keskustelua siitä, mitä pitäisi ajatella, kun ahdistelija onkin nainen. Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Elina Penttinen toteaa, että kysymys liittyy laajemmin väkivallan arkipäiväisymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Väkivallan yleisyydestä tulisi puhua avoimesti ja poistaa uhrien kokemaa häpeää. Sen sijaan, että lähdetään syyttelemään ja muistutetaan, että kyllä naisetkin käyttävät väkivaltaa, tulisi pikemminkin katsoa, miten sukupuolistunut väkivalta on osa arkikäytäntöjä ja tunnistaa sen yleisyys, Penttinen kertoo.

Lähentelyä festareilla

Ilmiö ei ole vieras Suomessakaan, vaikka #Metoon kaltaisia ulostuloja ei ole nähty. Nyt-liitteen haastattelussa neljän hengen mieskaveriporukka kertoo kokemusestaan elokuun alussa järjestetyillä Flow-festivaaleilla. 

– Missään muualla kuin Mummotunnelissa [lempinimi anniskeluravintolakeskittymälle Helsingin keskustassa] mua ei ole kähmitty vuorokauden aikana näin paljon kuin täällä. Keskimääräistä Flow-vierasta vähän vanhempi väki lähentelee. Kolmenkympin yläpääty ja siitä ylöspäin on ollut pakaroissa kiinni, kertoo Viggo Löfgren Nyt-liitteen toimittajalle. 

Sekä miesten että naisten tekemälle seksuaaliselle ahdistelulle näyttää olevan yhteistä se, että ahdistelijat ovat usein valta-asemassa ahdistelun kohteeseen.

– Seksuaalisessa häirinnässä on kyse vallankäytöstä. Yhteiskunnassa, jossa valtapositioita on enemmän miehillä, seksuaalinen häirintä on tavanomaisemmin miehen tekemää ja kohdistuu naisiin. Naisten harjoittama ahdistelu on siksi marginaalisempaa, sillä heitä on vähemmän valtapositioissa. Ilmiö ei ole sukupuoleen sidottu, Penttinen tähdentää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla