Minna Tolvaselle ison pinnan maalaaminen on kuin terapiaa.
Minna Tolvaselle ison pinnan maalaaminen on kuin terapiaa.

Moni entinen äijäammatti on kaikessa hiljaisuudessa muuttumassa naisvaltaiseksi, kun uusista valmistujista suurin osa on naisia. Nuori maalari kertoo, miten hän viihtyy työssään.

Helsinkiläisen kerrostalon rappukäytävän seiniä täplittävät umpeen kitatut reiät. Puolivalmiit portaat on peitetty laudoin. Ne kopisevat, kun laskeutuu alakertaan.

Maalari Minna Tolvanen, 23, kumartuu väistämään paksun sähköjohdon ja astuu pieneen huoneeseen, joka on Tolvasen taukotila. Siellä haisee tuore maali, onhan huone täynnä maalipönttöjä.

– Olisi meillä sosiaalitilakin, mutta se on toisella puolella työmaata, Tolvanen sanoo ja istahtaa maalaustelineelle.

Maalivarastossa saa olla rauhassa. Sosiaalitila on miesten valtakuntaa. Tolvanen ja hänen työparinsa ovat jotakuinkin ainoat naiset isolla yhdentoista vuokratalon remonttityömaalla Helsingin Laajasalossa.

Vahingossa rakennusalalle

Maalareista nykyään joka viides on nainen, ja ammattikunta naisistuu entisestään. Rakennusliiton tietojen mukaan jo 70 prosenttia alan opiskelijoista on naisia. Vielä kymmenen vuotta sitten maalareista oli naisia vain 3–4 prosenttia.

Moni tulee alalle kuten Tolvanenkin, puolivahingossa. Peruskoulun ja välivuoden jälkeen Tolvanen haki ympäristönsuunnittelun ja rakentamisen koulutusohjelmaan Vantaan ammattiopistoon.

– Olen aina ollut hyvä piirtämään ja suunnittelu kuulosti minulle sopivalta hommalta.

Vasta ensimmäisenä koulupäivänä selvisi, että hänestä tulisi artesaanimaalari.

– Huomasin pian, että minähän pidän tästä. Kun aamulla koululla vedin valkoisen maalarintakin päälle, tuntui kuin olisin tullut toiseen kotiin.

Rakennusliiton mukaan naisia myös lähtee alalta, kun he huomaavat, miten raskasta työ on fyysisesti. Kahdenkymmenen litran maalitonkka on painava nostaa. Tosin muissa Pohjoismaissa, joissa naiset ovat vallanneet maalausalan jo aiemmin, on siirrytty kymmenlitraisiin pönttöihin. Suomessakin uudistus on edessä.

Keski-ikäiset miehet häröilevät

Miesvaltaisella alalla työskentelemisessä on varjopuolensa. Työmaan ainoa nainen joutuu liian usein kuuntelemaan rasvaisia juttuja.

– Pahin tapaus sattui opiskeluaikana. Olin 17-vuotias ja työharjoittelussa, kun eräs kirvesmies ryhtyi heittämään tällaista jaatko persettä -läppää, Tolvanen kertoo.

– Käännyin ja tokaisin, että mitähän vaimosi sanoisi jos kuulisi mitä sä täällä puhut. Se hiljensi ukon.

Miehet alkavat Tolvasen mukaan pikku hiljaa jo tottua naisiin. Vanhemmat maalarit suhtautuvat nuoriin naisiin opettavasti ja nuoret miehet taas ovat ujoja ja kohteliaita. Ongelmia aiheuttavat vain jotkut keski-ikäiset.

Eikä Tolvanen mielellään vaihtaisi maalarinuraa mihinkään.

– Tämä on ihan parasta työtä! Kun maalaa isoa pintaa, ei tarvitse ajatella mitään. Se on kuin terapiaa, kahden lapsen äiti sanoo.