Huippuerotuomari Katriina Elovirta teki comebackin Eduskunnan Urheilukerhon ja Fortum Tutorin hyväntekeväisyysottelussa, joka pelattiin ennen Suomi-Hollanti maaottelua tiistaina.

Katriina Elovirta on tuomaroinut maailman parhaiden naisfutaajien pelejä MM- ja EM- lopputurnauksissa jopa 70?000 katsojan edessä. Paineensietokyky on kehittynyt sen verran rautaiseksi, ettei Elovirtaa jännittänyt viheltää ottelua, jossa kentällä häärivät muun muassa kolme nykyisen hallituksen ministeriä: kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, ympäristöministeri Ville Niinistö ja maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen sekä liuta nimekkäitä kansanedustajia, muun muassa Kimmo Tiilikainen, Antti Kaikkonen, Jouko Skinnari ja Mika Lintilä.

Nykyisin Elovirta työskentelee Palloliiton kehitysjohtajana ja kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan erotuomarikouluttajana. Elovirta on 50-vuotias, eli erotuomarina eläkeikäinen. Hän sai tehtäväkseen hommata tuomarin tiistain hyväntekeväisyysotteluun, mutta unohti – ja ”joutui” itse kaivamaan pillin naftaliinista. Tuntuma oli kuitenkin tallella, ja Elovirta piti langat tiukasti käsissään. Ottelu sujui reilun pelin hengessä, eikä kellään miesvaltaisesta joukosta ollut tarvetta mussuttaa erotuomarille vihellyksistä, edes rangaistuspotkuun johtaneesta käsivirheestä. Aina Elovirran tuomaroimat ottelut eivät ole olleet yhtä leppoisia.

–?Peli on aina täynnä tunnetta. Tempo voi olla kova, peli intensiivinen ja kontaktia otetaan puolin ja toisin. Erotuomarin tehtävä on johtaa ja käsitellä ihmisiä tilanteen mukaan. Jos pelaajat käyvät kierroksilla, tuomarin täytyy olla rauhallinen. Joskus silmänisku saattaa riittää viestiksi, joskus on oltava veemäinen. Miesten peleissä on joskus vain parasta sanoa suoraan, että nyt suu kiinni, Elovirta kertoo.

Tuomarin tärkeimpinä ominaisuuksina hän pitää ihmistuntemusta, pelinlukutaitoa ja oikeudenmukaisuutta.
–?Kyllähän tämä vähän lastenkasvatusta muistuttaa, Elovirta sanoo hymyillen.
Erotuomari juoksee 90 minuutin ottelussa jopa 13 kilometriä – ja lujaa.
–?Tuomarilla ei ole omaa pelipaikkaa, vaan toimialueena on koko kenttä. Kun puolenvaihto tulee, täytyy pinkoa pitkä siivu. Kuntoa pitää olla, muuten pää ei pelaa.

Eduskunnan Urheilukerhon ja Fortum Tutorin välisessä ottelussa nähtiin, että eläkeläistuomari on loistokunnossa: Elovirran askel oli kevyt ja lennokas ja liikkuminen vaivattoman näköistä. Hän näytti kentän kovakuntoisimmalta urheilijalta.

Fortum Tutors voitti ottelun lukemin 4–2. Voittajien riveissä pelasivat muun muassa Palloliiton pääsihteeri Kimmo J. Lipponen ja Yhdysvalloissakin uraa tehneet valmentajat Anne Parnila ja Pauliina Miettinen.
Fortum Tutor on Palloliiton ja Fortumin yhteistyössä käynnistämä ohjelma, jonka tarkoituksena on parantaa juniorivalmennuksen laatua. Tutorit ovat koulutettuja valmentajia, jotka vierailevat seuroissa opastamassa ja tukemassa aloittelevia junnuvalmentajia.

Teksti ja kuvat Liisa Saarinen