Me Naiset
|
Mari Meriläinen
Kodinkonetta hankkiessa kannattaa miettiä, mitä todella tarvitsee: turhista hienouksista ei kannata maksaa. Kuva: Colourbox
Kodinkonetta hankkiessa kannattaa miettiä, mitä todella tarvitsee: turhista hienouksista ei kannata maksaa. Kuva: Colourbox

Kodin laitteiden pitää olla paitsi tehokkaita ja ekologisia, myös hyvännäköisiä.

Apua, mikä laiteviidakko! Miten löydän juuri sen oikean?

Nykykoneissa löytyy toimintoja ja vaihtoehtoja niin joka lähtöön, ettei ihme, jos pää menee pyörälle.

Mikäli olet järkiostaja ja arvostat käytännöllisyyttä, mieti tarkkaan, mitä todella tarvitset. On turha maksaa toiminnoista ja hienouksista, jotka jäävät käyttämättä.

Valmistatko mikrolla ruokaa vai tarvitsetko sitä vain lämmittämiseen? Entä pesetkö pyykkiä aina samalla ohjelmalla? Silloin riittää simppelimpikin kone.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olet nautiskelija ja haluat erikoisuuksia, koneissa piisaa. Jääkaapin oven hanasta voi vääntää hiilihappovettä tai kaivella jääpaloja. Myös tv-ruutuja komeilee niin jääkapeissa kuin liesituulettimissa. Viininharrastajan saa ehkä hihkumaan jääkaappi-pakastin-viinikaappi-yhdistelmällä. Entä miltä kuulostaa seinään kiinnitetty hissiuuni?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokatrendejä seuraavalle ei riitä enää leivänpaahdin, vaan hän valitsee koneen, joka paahtaa myös bagelit ja patongit. Ruuan kalleus, allergiat ja terveysruokabuumi ovat saaneet monet kokkaamaan alusta alkaen itse, joten erikoislaitteille on kysyntää. Myös 1980-luvulta tuttuja leipäkoneita kysytään taas.

Asun ahtaasti. Onko pieneen tilaan uusia ratkaisuja?

Liebherrin valikoimista löytyy vetolaatikkomallinen jääkaappi, joka asennetaan näppärästi työtason alle. Hinta on tosin vielä huima. Side by side -kaapit eli rinnakkaiset jääkaappi ja pakastin eivät nekään rohmua enää yhtä paljon tilaa kuin ennen. Kapeimmillaan laitteet ovat 90 senttiä leveitä.

Jos erilliselle mikrolle ei ole tilaa, valitse monitoimiuuni, jossa on mikrotoiminto. Seinään kiinnitettävän hissiuunin voi puolestaan asentaa trendikkäästi yläkaappien tilalle.

Astianpesukoneissa on pöytämalleja ja kapeita 50-senttisiä laitteita. Smegin kalusteisiin upotettava pikkutiskari vie saman verran tilaa kuin iso vetolaatikko; korkeutta on 36 senttiä, tasoja yksi ja leveyttä 60 senttiä.

Pikkupesukoneita ovat muun muassa 39,5 senttiä syvä UPO Slim tai 39,5 senttiä leveä UPO Compact. Compactissa on myös siirtopyörät, joilla konetta on helppo liikutella, jos pyykit pestään eri paikassa kuin konetta säilytetään.

Mistä kannattaa maksaa?

Energiatehokkuus on laitteiden kysytyin ja tutkituin ominaisuus. Lähes kaikissa kodinkoneissa ekologisin ja energiatehokkain malli myös maksaa eniten.

Ajan kanssa hankinta kuitenkin kannattaa, sillä jo parin kilowatin kulutusero vuorokaudessa tuntuu vuositasolla kukkarossa. Laadukas ja energiatehokas laite saattaa olla kertasatsauksena kallis, mutta säästää käytössä aikaa, rahaa, luontoa ja hermoja.

Onko hiljaisia kodinkoneita keksittykään?

Yleisohjeena voisi sanoa, ettei äänettömiä laitteita olekaan, mutta mitä laadukkaampi vehje, sitä paremmat eristeet ja pienempi melu. Jos sinulla on avokeittiö, kiinnitä huomio desibeleihin.

Kova-äänisen tiskarin hurina voi häiritä esimerkiksi olohuoneessa tv:n katselua.

Mikä on nyt in-väri?

Kestävä ja hygieeninen rosteri on yhä suosittu pintamateriaali. Ja mikä parasta: nykyrosteri hylkii likaa ja sormenjäkiä aiempaa enemmän.

Punainen ja musta ovat hyviä valintoja, kun haluaa persoonallisia ratkaisuja. Ja yllätys yllätys, uusvanhana trendivärinä pilkistää taas kiiltäväpintainen valkoinen!

Myös pienkoneissa satsataan laitteiden ulkonäköön ja sisustuksen yhtenäisyyteen. Keittimiä, paahtimia ja tehosekoittimia tehdään jo sarjoina. Loppuvuodesta valmistajat lanseeraavat pienlaitteita entistä herkullisemmissä sävyissä.

Onko koneiden energiasyöppöydessä suuria eroja?

Jääkaappi ja pakastin ovat päällä yötä päivää ja haukkaavat reilun palan kodin sähkönkulutuksesta. Vanhat laitteet voivat käyttää tuplasti uusia laitteita enemmän energiaa. Energiamerkintä A–G on luotettava vertailumitta, kun hankit uutta konetta.

Myös väärät käyttötavat tai sijoitus saattavat moninkertaistaa kulutuksen. Älä laita kylmiä ja kuumia laitteita vierekkäin, ne ”kuluttavat” toisiaan. Ahtaassa paikassa jääkapin kompressori tarvitsee enemmän sähköä pitääkseen kaapin kylmänä. Myös suora auringonpaiste tai patterin läheisyys haittaavat.

Järjestys ja kannelliset rasiat vähentävät nekin kulutusta: ovea pidetään auki vähemmän aikaa, kun herkut löytyvät nopeasti.

Pese täysiä pyykkikoneellisia. Annostele pesuaineet oikein, älykäs pesukone joutuu huuhtelemaan väärin annostellut aineet ylimääräisin huuhtelukerroin.

Mittaa vanhojen koneiden energiankulutus. Esimerkiksi Helsingin Energia lainaa ja postittaa energiankulutusmittareita. Katso www.helen.fi/mittaritilaus. Mittareita lainataan nykyisin myös useiden kaupunkien kirjastoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla