Muistatko vielä tarinan kukista ja mehiläisistä? Kuva: Shutterstock
Muistatko vielä tarinan kukista ja mehiläisistä? Kuva: Shutterstock

Miten vanhempien kannattaisi puhua seksistä nuorten kanssa? Varmaa on ainakin se, että muistamme ne keskustelut hyvin vielä aikuisinakin – tai keskustelemattomuuden.

Vanhempien nolot kommentit, huomaamattomat vinkkaukset ja puhumattomuus syöpyvät monien muistoihin loppuiäksi. Keräsimme muistoja nuoruusvuosilta, miten seksistä on puhuttu kotona. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että vanhempien kannattaa ottaa asia puheeksi nuoren kanssa kahden kesken kuin kyseessä olisi maailman luonnollisin asia, jossa ei ole mitään hävettävää.

Tapoja epäonnistua on monia.

1. Väärä tilanne

Vaikka ajatus on hyvä, tilannetajuttomuuden takia valistus menee mönkään.

”Äitini alkoi valistaa sitten, kun oli jo auttamattomasti liian myöhäistä. Olin jo täysikäinen ja ensimmäisessä vakavassa suhteessa. Äiti varmaan havahtui asiaan vasta sitten ja alkoi lähetellä ”muistathan, että tosirakkaus jaksaa odottaa” -tekstareita. Tarkoitus oli hyvä, mutta se tuntui vain vaivaannuttavalta.”

”Olin hiljattain kertonut ensimmäisestä poikaystävästä äidilleni 17-vuotiaana, mutta muille perheenjäsenille seurusteluni oli vielä salaisuus. Olin satunnaisesti poikaystävälläni yötä, jolloin eräänä päivänä äitini täräytti keittiössä: ”Mites tuo teidän ehkäisyn käyttö, kun yökyläilet usein poikaystäväsi luona?” Valahdin punaiseksi ja lähinnä sen vuoksi, kun viereisen huoneen sohvalla makoili pikkuveljeni, jolla ei ollut tietoakaan suhteestani tai seksielämästäni. Olin pitkään vihoissani töhölle äidille.”

”Olin 7-vuotias, kun äitini kertoi minulle 70-luvun tyyliin realistisesti ja koruttomasti, miten lapsia tehdään. Pikkuvanhana omaksuin tiedon asiallisesti, mutta lopulta se kaikki oli niin uskomatonta ja pakahduttavaa, että uutinen oli ihan pakko päästä kertomaan jollekin. Paremman puutteessa valitsin kolme vuotta nuoremman pikkuveljeni. Äiti ei ollut erityisen ilahtunut, kun 4-vuotias veli kailotti tietoiskuni jälkeen, miten ”Se laitetaan Sinne ja Sieltä tulee siemeniä ja hihihihihii!” Sen koommin en ole vanhemmiltani seksivalistusta saanut, eikä veli varmaan sitäkään vähää.”

2. Negatiivinen suhtautuminen seksiin

Joskus seksivalistuksen motiivina on nuoren seksin estäminen tai kieltäminen. Pahimmassa tapauksessa nuorelle jää seksiin liittyvistä asioista kielletty ja likainen mielikuva.

”E-pillereiden mainitseminen sai selvästi äidin verenpaineen nousuun, vaikka olin jo täysi-ikäinen. Hän varmisteli, haluanko ihan tosissani yökylään poikaystävälleni.”

”Meillä seksi ja seksuaalisuus vaiettiin kuoliaaksi, vaikka aihe seurustelun alettua leijuikin koko ajan ilmassa. Suhtautuminen teinipoikaystäviin oli lähinnä vihamielistä. Vasta keski-ikäisenä tajusin, että seksi voi olla myös kevyt, hauska ja iloinen asia, josta minulla on lupa nauttia.”

3. Seksistä vaietaan hienotunteisesti

Todella monella ei ole mitään muistikuvia siitä, että olisi koskaan puhunut seksistä omien vanhempiensa kanssa. Suoran puheen sijaan on saattanut olla hienovaraista vihjailua ja vihjettä.

”Perheen kirjahyllyyn oli salakavalasti jätetty erilaisia seksuaalisuutta käsitteleviä kirjoja muiden sekaan. Tämä oli oikeasti ihan hyvä keino, joka ei aiheuttanut kiusallisia tilanteita.”

”No ei kyllä juurikaan valistettu, vaikka vartuin herran vuosikymmenellä, eli 2000-luvulla. Kerran äiti kysyi, että tiedänkö mikä on kondomi. Kun sanoin, että tiedän, keskustelu hiipui kiusalliseen loppuunsa. Vanhemmat selkeästi ajattelivat, että kyllä lapset ne seksihommelit jostain muualtakin kuulevat ja oppivat kuin heiltä, kuten telkkarista.”

”Meillä ei kotona seksiasioista puhuttu, vaan vanhemmat taisivat luottaa, että koulu hoitaa homman. Kerran löysin paperikasasta jonkin seksivalistusaiheisen lehdykän. Tungin sen äkkiä takaisin piilopaikkaansa.”