Marja Tiuraa on viime päivinä arvosteltu siitä, että hän puhuu valmiiksi kirjoitettuja hokemia eikä sano mitään. Neljä vuotta sitten Tiuran puhetta arvioi Me Naisissa puhekouluttaja Juhana Torkki.

PUHUJA: Kansanedustaja ja Tampereen kaupunginhallituksen

varapuheenjohtaja Marja Tiura.

MITÄ JA MISSÄ: Mielenterveystyön päivien avajaispuhe Tampere-talossa.

YLEISÖ: Mielenterveyshoitajia, alan asiantuntijoita.

Kansanedustaja Marja Tiura pitää Mielenterveystyön päivien avajaispuheen Tampereen kaupungin puolesta.

Tiura aloittaa kirjailija, ex-kansanedustaja Aino Suholan runolla. Hän käy puheessaan läpi mielenterveystyön nykytilannetta, itsemurhatilastoja, sairauksien ennaltaehkäisyä, lasten mielenterveystyötä sekä hoitajien työn arvostusta.

Tiura toivoo, että toisten hoitajien tapaaminen toisi osallistujille voimia ja että mielenterveysalan palkkaukseen kiinnitettäisiin huomiota.

Marja Tiuran oma arvio:

– Puheteknisesti puhe meni mielestäni hyvin. Runolainauksia pelkäsin hieman etukäteen. Käytän mielelläni runoja, mutta niiden rytmittäminen puheeseen on usein hankalaa.

– Kun on kyse avajaispuheesta, pyrin puhumaan lyhyesti. Nyt aikaa oli varattu 15 minuuttia, mutta puhuin noin 7 minuuttia. Olisin voinut vieläkin karsia puhetta, mutta en tiennyt mistä. Halusin nostaa esiin lasten mielenterveystyön, koska se on lähellä sydäntäni.

– En itse pidä siitä, jos minua kuulijana puhutellaan koko ajan ”Hyvät kuulijat” tai ”Rakkaat kuulijat” tai ”Arvoisat kuulijat”, mutta puheita pitäessäni niitä putkahtelee suustani aivan itsestään. 

Juhana Torkin arvio:

Plussat: Puhe oli miellyttävä paketti. Esiintyminen ja äänenkäyttö olivat hyviä. Marja pääsi hyvin myös asian ytimeen. Hän puhui siitä maailmasta, jossa kuulijat elävät.

Puheen avaus oli erinomainen. Monet ryntäävät suoraan asiaan, mutta puhe tarvitsee kunnon avauksen. Marjan puhetta jäi aluksi kuuntelemaan hämmentyneenä – onpas tämä nyt hieman ylipateettista –mutta sitten paljastui, että kyseessä olikin runo. Viesti oli se, että tässä puhuu ihminen, ei poliitikko.

Miinukset: Puhetta olisi tosiaan kannattanut karsia. Nyt siinä oli pari asiajaksoa liikaa. Marja olisi voinut nostaa selkeästi esiin vain yhden tärkeän asiapointin, esimerkiksi juuri lasten mielenterveystyön, ja keskittyä siihen.

Olisin kaivannut henkilökohtaisempaa otetta. Miksi haluan puhua juuri tästä asiasta, mikä on oma suhteeni siihen? Anekdootti tai tarina elävästä elämästä olisi tehnyt hyvää.

Kun kyseessä oli avajaispuhe, Marja olisi voinut keskittyä enemmän innostamaan ja luomaan hyvää mieltä osallistujille. Avajaispuheen tärkein tehtävä on antaa sytykettä päivään.