Terveellistä vai epäterveellistä? Riippuu, kuinka painava ihminen suosittelee. Kuvan quesadilla ei ollut osa tutkimusta. Kuva: Shutterstock.
Terveellistä vai epäterveellistä? Riippuu, kuinka painava ihminen suosittelee. Kuvan quesadilla ei ollut osa tutkimusta. Kuva: Shutterstock.

Ylipainoiset bloggarit voivat saada ruuan näyttämään rasvaisemmalta kuin se on, sanoo uusi tutkimus. Heidän ruokasuosituksiinsakaan ei luoteta samalla tavalla kuin laihojen.

Älä koskaan luota laihaan kokkiin, sanoo suomalainen sananlasku. Sama ei ilmeisesti päde ylipainoiseen bloggariin.

Heidän jakamiinsa ruokavinkkeihin luotetaan vähemmän, kertoo Dailymail. Tähän tulokseen tulivat amerikkalaisen Cornellin yliopiston tutkijat.

Jos blogipostauksen yhteydessä näkyy valokuva ylipainoisesta bloggaajasta, lukijat suhtautuvat huomattavasti epäilevämmin hänen ehdotuksiinsa – verrattuna laihojen bloggareiden ruokavinkkeihin. Tutkimuksen mukaan lukijat reagoivat omiin ennakkoluuloihinsa alitajuisesti.

Painoon liittyvät ennakkoluulot voivat heijastua myös käsitykseen yksittäisen ruuan terveellisyydestä.

Kahdelle ryhmälle näytettiin valokuvia ruuista, esimerkiksi kuvaa quesadilloista mustapapujen kanssa. Kuvat olivat sellaisia, mitä tyypilliset blogipostauskuvat ovat. Mukaan oli liitetty toinen kuva, jossa oli pienellä postauksen kirjoittaja. Osassa kuvista hän esiintyi ylipainoisempana ja osassa kapeampana laihdutuksen jälkeen.

Kun ryhmiä pyydettiin arvioimaan annoksen terveellisyyttä, kävi näin: ne annoskuvat, joiden yhteydessä oli pyöreämpi hahmo, rankattiin epäterveellisemmiksi. Sama annoskuva, jonka yhteydessä oli laihempi bloggari, arveltiin toisten koehenkilöiden keskuudessa terveellisemmäksi.

Ihmiset siis olettavat, että jos ruokaa suositteleva tyyppi on painavampi, ruoka itse on todennäköisesti rasvaisempaan ja epäterveellisempää. 

Toisessa testissä ruokakuvan ja bloggarikuvan yhteyteen lisättiin tiedot ruuan ravintoarvoista. Silti suosittelijan paino vaikutti arvioon ruuan terveellisyydestä! 

Sitten tehtiin vielä yksi muutos: ruokakuvan ja bloggarikuvan yhteyteen lisättiin joillekin koehenkilöille ravintoarvolista, joka oli vääristelty rasvaisemmaksi kuin ruoka todella oli. Tämä vaikutti koehenkilöiden käsitykseen ruuan terveellisyydestä yhtä paljon kuin ylipainoinen bloggari: ruoka arvioitiin epäterveellisemmäksi.

Voih, ihmismieli.

Lähde: Dailymail