Asiantuntijat kertovat, minne poistetut bitit menevät.

Minne poistetut tekstarit ja meilit menevät?

Tekstari saapuu kännykkään sim-kortille. Vastaanotettu viesti poistuu operaattorin tiedoista. Kun käyttäjä poistaa tekstarin kännykästään, niin se on kyllä mennyttä. Teoriassa on joitakin palautuksiin erikoistuneita yrityksiä, jotka joidenkin tuhansien eurojen korvauksia vastaan palauttavat kadonnutta dataa pesukoneestakin.

Poistettu sähköposti taas siirtyy postilaatikon poistetut-kansioon. Poistetut-kansio tyhjenee automaattisesti säännöllisin väliajoin. Kansion tyhjeneminen tietysti riippuu käytetystä ohjelmasta ja sen asetuksista. Poistetut-kansiosta lähteneet meilit häviävät käyttäjältä lopullisesti.

Operaattori ottaa tosin uusista sähköposteista varmuuskopion tietyin väliajoin, kuten kuuden tunnin välein. Jos käyttäjä poistaa postilaatikkoonsa tulleen uuden viestin niin nopeasti, ettei operaattori ole ehtinyt ottaa siitä varmuuskopiota, se ei jää edes operaattorille talteen. Postilaatikkopalvelun tarjoajat eivät silti luovuta asiakkaan itse postilaatikostaan poistamien meilien varmuuskopioita, koska kopioiden etsiminen on niin pöyristyttävän hidasta ja kallista. Tallentava nauha sisältää nimittäin kaiken sähköpostipalvelun sisällön.

Kysymykseen vastasivat Soneralta Arttu Lehmuskallio, DNAFinland Oy:ltä Tommy Olenius ja Microsoftilta Jukka Veräväinen.