Crossfitissa sekoitetaan punttitreeniä vapailla painoilla, telinevoimistelua, sisäsoutua ja juoksua.

Crossfit - lajeista tehokkain 

Crossfitissa sekoitetaan punttitreeniä vapailla painoilla, telinevoimistelua, sisäsoutua ja juoksua. Treeneissä suositaan tehokkaita ja kokonaisvaltaisia perusliikkeitä, kuten erilaisia kyykkyjä, etunojapunnerruksia, dippejä, kahvakuulaheilautusta, leuanvetoa, rinnallevetoa ja maastavetoa.

Ajatuksena on treenata niin riuskasti, että kroppa saa takuuvarmasti kehittäviä ärsykkeitä.  Crossfitissa suositaan laajoja ja puhtaita liikeratoja. Esimerkiksi etunojapunnerrus tehdään suorin vartaloin niin, että rinta hipaisee maata. Crossfit kehittää kaikkia kunnon osa-alueita kuten voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Tavoitteena ei kuitenkaan ole treenata vain lihaksia, vaan myös oppia taitavammaksi liikkujaksi ja ”kehonkäyttäjäksi”.

Jotta hirmutreeni ei jumittaisi tai rikkoisi paikkoja, lämmittely tehdään huolellisesti ja valmentajat opettavat ja valvovat oikeat suoritustekniikat. Myös monipuolisuus ja vaihtelu torjuvat rasitusvammoja. Esimerkiksi etunojapunnerrusta tehdään myös käsinseisontapunnerruksena, jolloin liikerata vaihtuu eikä olkapää rasitu yksipuolisesti. Vaikka käsinseisontapunnerrus kuulostaa hurjalta, ei kannata pelästyä. Liikkeitä kehitellään helposta vaikeaan versioon sitä mukaan kun voimat kasvavat. Aloittelija aloittaa suorin vartaloin punnertamisen kädet korokkeella, ja koroketta madalletaan asteittain. Crossfit-saleilla treenaavat niin isoäidit kuin ex-rapakuntoiset.  Tunteja on myös lapsille. 

Treenitapa on syntynyt Kaliforniassa, ja siihen hurhahtivat ensimmäiseksi urheilijat ja muut kovaa treeniä kaipaavat, kuten poliisit ja palomiehet. Suomessa treenitapa alkoi kiinnostaa todenteolla kuntoilijoita sen jälkeen, kun porilainen palomies Mikko Salo voitti crossfitin maailmanmestaruuden vuonna 2009. Maailman mestarin titteli onkin treenitavan kannalta erittäin myyvä: maailman kovakuntoisin ihminen.

Suomessa virallisia crossfit-treenisaleja on Tampereella, Espoossa, Lappeenrannassa, Porvoossa, Lohjalla ja Porissa. Muuallakin on saleja, joissa treenataan samoilla periaatteilla. Liikuntakeskuksien tuntivalikoimiin on putkahtanut tunteja, jotka ovat saaneet vaikutteita crossfitista. Tällaisia tunteja ovat esimerkiksi Elixian X-fit ja Urheiluhallit Oyn uutuustunti Crossfix. 

Lajin viralliset kotisivut: www.crossfit.com 

 [media id=18 width=512 height=288]

Miltä näyttää crossfit-sali? Mitään yhtenäistä salikonseptia ei ole, vaan jokainen treenipaikka on omanlaisensa. Eroa voi olla välineissä ja siinä, onko ohjelmassa vain vapaata treenausta vai myös ohjattuja tunteja. Tässä kurkistus Helsingin Herttoniemessä sijaitsevalle Underground Garage -salille.