Joensuussa syntynyt muotisuunnittelija Minna Hepburn haluaisi asua loppuelämänsä Englannissa. Lue Minnan ohjeet Lontoon parhaan kahvikupillisen ja hienoimpien vintagelöytöjen äärelle.

"Olin aina halunnut pois Suomesta, ulkomaille opiskelemaan. Sitten kävi vielä niin klassisesti, että tapasin kanadalaisen aviomieheni, jonka perässä muutin Lontooseen 1998. Asuimme Heathrown lentokentän lähellä, ja muistan aina, kuinka matalalta koneet lensivät. Vaikutuksen tekivät myös Lontoon puistot. Oli uskomatonta, kuinka miljoonakaupunki saattoi olla niin vehreä.

Silloin aluksi Lontoo tuntui valtavalta, mutta sittemmin kaupunki on kutistunut huomattavasti. Lontoo on kuitenkin kaupunki, jossa paikasta toiseen pääsee helposti sekä kävelemällä että julkisilla. Lontoolaisista sanotaan, että he ovat aggressiivisia, mutta minusta kaupunkilaiset tuntuivat alusta alkaen avoimilta. Sen huomaa varsinkin työpiireissä, ihmisiin on todella helppoa tutustua.

Nähtävyydet tuntuvat hieman yliarvostetuilta. Varsinkin, kun on nähnyt ne miljoonaan kertaan. Lontoo on aivan eri kaupunki, kun jaksaa etsiä. Kun asuin Claphamissa, huomasin että kaupungin sisällä on paljon pieniä alueellisia yhteisöjä. Hyvin harvoin piti lähteä alueen ulkopuolelle. Kaikki tarpeellinen löytyi läheltä.

Useat ystävistäni asuvat Pohjois-Lontoossa, ja heistä huomaa saman ilmiön. Heidän elämänsä on siellä. New Yorkissa on hyvin samankaltainen piirre.

Muutimme puoli vuotta sitten maaseudulle Dorsetiin. Tunnen kuitenkin edelleen asuvani Lontoossa, onhan studionikin siellä. Nykyään pyrin aina ajoittamaan reissuni Lontooseen siten, että pääsen käymään torstaiaamuisin järjestettävillä Spitalfieldsin antiikkimarkkinoilla. Sieltä löytää kaikkea vanhoista kellon- ja korunosista vintagemekkoihin. Jos markkinoille jaksaa mennä jo
aikaisin, saa vieläpä kierrellä rauhassa, kun paikka ei ole liian täysi. Myös Portobellon antiikkimarkkinat ovat erinomaiset!

Kaikenlaiset markkinat ovat hyvin lontoolaisia. On riemastuttavaa, että miljoonakaupungin keskellä on ruokamarkkinoita, mistä saa ostettua vihanneksia lähiruokatuottajilta.

Lontoon muodissa on hyvin vahvasti ajatus ”anything goes”. Se näkyy omissakin mallistoissani. Käytetyissä kankaissa ja pitseissä näkyy historia. Lontoolaiset eivät seuraa orjallisesti trendejä vaan ostavat sitä, minkä tuntevat omakseen.

Olen aina rakastanut Englantia, sen kulttuuria, historiaa ja kaunista maaseutua. Myös paikallisten huumorintaju vetoaa minuun. Toivon voivani asua täällä aina. Ja Englanti on kuitenkin lähellä koti-Suomea."

Minnan vinkit: 3 x parhaat markkinat

Portobello Roadin antiikkimarkkinat
”Lauantaisin ehdottomasti näkemisen arvoinen.”

Borough Market
”London Bridgen kupeessa perjantaisin ja lauantaisin. Parhaat
ruokamarkkinat.”
8 Southwark Street

Spitalfields
”Torstaiaamujen vintage-paratiisi.”
Brushfield Street, Spitalfields

2 x lempikuppilat

Sketch Bar
”Sisustus on ihan hullu, kuin Tim Walkerin kuvista.”
9 Conduit Street

Kahvila Monmouth
”Varoitus: yksi kuppi lattea ei riitä, se on taivaallista.”
Borough Market