Matkaoppaat-sarjasta tuttu Janne Antin on ollut paljon tekemisissä suomalaisten turistien kanssa. Kuva: Nelonen
Matkaoppaat-sarjasta tuttu Janne Antin on ollut paljon tekemisissä suomalaisten turistien kanssa. Kuva: Nelonen

Jos kylmä kesäsää houkutteli sinua varamaan matkan lämpimään, kannattaa ennen reissua lukea nämä kokeneen matkaoppaan vinkit.

Suositussa Matkaoppaat-sarjassa turisteja opastanut Janne Antin kertoo, mikä on pahinta, mitä lomalla voi tehdä. Vältä siis näitä, jos haluat mukavia reissumuistoja.

1. Et ota matkavakuutusta.

Ajatteletko, että sinulle ei ole koskaan tapahtunut lomalla mitään ikävää, joten tuskin tapahtuu nytkään? Tai oletko kenties laskenut euroja ja päättänyt säästää vakuutuksessa? Ei kannattaisi.

– Matkavakuutus pitäisi aina olla. Niin monet matkustavat ilman ja ovat sitten ihmeissään, kun tapahtuukin jotain. Moni on tajunnut jälkeenpäin, että kyllä se olisikin kannattanut ottaa, Janne kertoo.

2. Et juo tarpeeksi vettä.

Suomessa vedenjuonti helposti unohtuu, koska ilmastomme ei ole kovin lämmin. Ulkomailla kuitenkin vedenjuonti on aivan ehdon asia.

– Me matkaoppaat aina sanoimme matkailijoille, että pitää juoda vähintään kolme litraa päivässä. Ja se ei tarkoita kolmea litraa kaljaa, vaan vettä.

Vesimäärän päälle voi vielä halutessaan sitten juoda muita virvokkeita.

– Veden juominen on myös hyväksi siinä mielessä, että se kosteuttaa ihoa ja hoitaa sitä, Janne tietää.

3. Käytät liikaa alkoholia.

Liika alkoholi on sekoittanut monen turistin pään helteessä.

– Nykyään tapaa vähemmän örveltäjiä kuin ennen. Ihmiset ovat selkeästi fiksumpia. Uskon, että Matkaoppaat-sarjalla on ollut vaikutusta tähän. Ihmiset näkivät sarjassa, minkälaisia humalaiset suomalaiset pahimmillaan ovat ja päättivät, etteivät he halua olla samanlaisia.

4. Et käytä kunnollista aurinkosuojaa.

Suomalainen on kalpea iholtaan ja palaa helposti.

– Kun suomalainen lähtee viikon lomalle etelään, hän haluaa saada maksimaalisen rusketuksen heti ensimmäisinä päivinä. Sitten hän makaa siellä rannalla niin kauan, että on tulipunainen, Janne päivittelee.

Hän suositteleekin käyttämään ensimmäisinä päivinä aurinkorasvaa, jossa suojakerroin on 30-50. Suojakerrointa voi pikkuhiljaa laskea, mitä pidemmälle loma etenee.

...mutta entä jos kuitenkin palat?

Jos kuitenkin käy niin, että satut palamaan, on Jannella siihen ässä hihassaan.

– Osta luonnonjogurttia, esimerkiksi turkkilaista jogurttia, ja levitä sitä ihollesi. Anna olla puoli tuntia tai vaikka tunti, jos pystyt. Huuhdo se sitten suihkussa pois. Tätä vinkkiä olen jakanut monen monta kertaa, sillä sen jälkeen iho rauhoittuu, punoitus katoaa ja iho ei ole kipeä, Janne vinkkaa.