Montenegrosta on moneen makuun. Kuvat: Mira Jalomies ja Shutterstock
Montenegrosta on moneen makuun. Kuvat: Mira Jalomies ja Shutterstock

Montenegrosta löytyy suloisia rantakyliä, koskematonta luontoa ja mahtavia maisemia.

Kun ei oikein osaa päättää, haluaisiko mennä vuorille vai meren rannalle, pieni Balkanin maa Montenegro on nappivalinta. Maan pohjoisosassa, rannikolla Kroatian rajan tuntumassa, vuoret nousevat jyrkkinä suoraan Välimerestä. Maisemat ovat lumoavat.

Etelämpänä vuoret ovat matalampia, mutta uimarannat pitempiä ja leveämpiä ja rantakylät vilkkaampia.

Rannikolla on välimerellinen tunnelma kylineen, kallioiden suojaamine poukamineen ja uimarantoineen.

Sisämaassa on paljon rauhallisempaa, luonnonläheisempää ja monin tavoin perinteisempää. Paikallisten kanssa jutellessa saa ottaa elekielen käyttöön.

 


Kotorinlahden kurvien varrella on mielettömän hienoja maisemia.
Kotorinlahden kurvien varrella on mielettömän hienoja maisemia.


Täyden kympin maisemat

Voivatko näkymät tästä enää parantua? Kapea autotie myötäilee vuonomaisen jylhän Kotorinlahden kurveja. Vieressä välkehtii Adrianmeri aurinkoisena, kirkkaana ja syvän sinisenä. Tien toisella puolella nousevat jyrkät vuoret. Väliin mahtuu, juuri ja juuri, pikkukaupunkeja ja kyliä, sypressejä ja palmuja, mutta ei isoja hotelleja eikä ihmismassoja. Kesähuviloiden edustoilla otetaan aurinkoa ja uimaan pulahdetaan rantakiviltä, laitureilta ja muutamilta pikkukivirannoilta. Jos päätät pysähtyä vain yhteen kylään, valitse kuvauksellisin ja viehkein Perast. Merenrantakylää komistavat huolella kunnostetut barokkipalatsit ja monet kirkot.

Välimatkat ovat lyhyitä: rannikkotie on vain reilut sata kilometriä pitkä.

Rantaloma Budvassa

Budvassa on kesällä trendikästä, nuorekasta ja vilkasta. Siellä juhlitaan ja pidetään hauskaa”, summaa montenegrolainen nuori mies maan suosituimman rantalomakohteen viehätyksen. Baareja ja ravintoloita onkin Budvassa kaikkialla. Lähimmät uimapaikat ovat vanhankaupungin molemmin puolin, mutta kauneimmat vähän sivummalla. Kalliorinteiden rajaamille ja tunnelin toisiinsa yhdistämille Mogren Beacheille on lyhyt kävelymatka.

Tuoretta kalaa ja muita mereneläviä, kuten mustekalaa ja kalmaria, tarjotaan yleensä grillattuna valkosipulin, oliiviöljyn, sitruunan ja yrttien kera.

Montenegrolaisia vranac-rypäleistä tehtyjä punaviinejä, jotka ovat hyvin tummia ja täyteläisiä.

Paikallisia juustoja, oliiveja ja ilmakuivattua kinkkua. Ravintoloiden ja torien lisäksi niitä myydään tienvarsikojuissa ja talojen pihoissa Lovćen alueella.

Illallinen romanttisella saarella

Ennen vanhaan Sveti Stefanin saarta asuttivat kalastajat. Nyt idyllisessä, autottomassa saarimiljöössä toimii Aman-ketjun luksushotelli. Hotellisaaren rauhasta pääsevät nauttimaan vain siellä yöpyvät asiakkaat – mutta hiljaisina aikoina hotellin ravintolaan voi saada tehtyä pöytävarauksen. Ravintolan hinnat ovat korkeat: jaettava alkupalalautanen maksaa 40 euroa, pääruuat 20–40 euroa.


Kotoriin eivät autot pääse, siksi kissojen kelpaa olla.
Kotoriin eivät autot pääse, siksi kissojen kelpaa olla.


Kissojen kaupunki

Maan viehkein kaupunki on hurmaavan sokkeloinen, autoilta suljettu Kotor. Se lymyää Kotorinlahden kainalossa.

Muurien sisällä naukuvat kissat, ja kujat kiemurtavat vanhojen palatsien ohitse. Kirkot koristavat kahvila- ja ravintola-aukioita.

Muurien ulkopuolella, pääportin kupeessa, on aamupäivisin ruokatori, jossa pientuottajat ja viljelijät myyvät juustoja, ilmakuivattua kinkkua, oliiveja sekä hedelmiä, kuten pulleiksi paisuneita aprikooseja ja viikunoita.

Kotorissa on hyvä viipyä yön yli, sillä iltapimeällä päiväturistien kaikottua se on erityisen tunnelmallinen ja idyllinen. Aamulla, ennen kesäpäivän kuumuutta, kannattaa kivuta kaupungin takana, jyrkässä rinteessä olevalle linnoitukselle: maisemat ovat suurenmoiset.

Trendikäs satama-alue

Montenegrossa on kontrasteja. Yksi erottuvimmista on trendikäs Porto Montenegro, Tivatin kaupungin uudentuoksuinen satama-alue.

Täällä nähtävyytenä ovat huviloiden kokoiset jahdit. Laiturien vieressä voi haukata lounasta ja asioida luksusmerkkien putiikeissa, joissa myydään vaatteita, asusteita – ja veneitä. Alueella on myös asuntoja ja viiden tähden hotelli.

Kokonaisuus on kuin ylellinen pikkukylä, jossa voi aistia samanlaista glamouria kuin vaikkapa Monacon Monte Carlossa. Satamaan voi poiketa katsomaan, näkyisikö julkimoita. Rantakadulle kannattaa mennä ainakin jätskille Moritz Eisiin – itse tehdyt luomujäätelöt ovat herkkua.

Veneretki vihreään

Vene puksuttaa Skutarijärven rantamia pitkin. Pitkäkoipiset harmaahaikarat kurkistelevat kaislikosta. Merimetsot ovat ryhmittyneet vedestä törröttäville puunkarahkoille. On tyyntä ja hiljaista.

Osittain Albanian puolelle ulottuva Skutarijärvi on Balkanin suurin järvi ja Euroopan tärkeimpiä vesilintujen pesintäseutuja. Montenegron puolella se on rauhoitettu kansallispuistoksi.

Vesille lähdetään veneillä tai kajakeilla sympaattisen Virpazarin kylän ytimestä, sillan kupeesta. Lähiseudulla, maalaistalojen pihoissa, myydään kotitekoista viiniä ja hedelmäbrandya, rakijaa.

Tunnin veneretki noin 20 euroa.


Ostrogin luostarikirkossa on taianomainen tunnelma.
Ostrogin luostarikirkossa on taianomainen tunnelma.


Mystinen nähtävyys

Ostrogin luostarikirkon sijainti on vaikuttava. Valkoinen pyhättö on upotettu vuorenseinämän syvennykseen, liki kilometrin korkeudelle. Välillä se piiloutuu pilviin.

1600-luvulla perustettu luostari on maan pyhin paikka ja valtavan suosittu; vilkkaina päivinä jono vanhaan luolakappeliin on pitkä ja mateleva.

Vaivanpalkaksi saa lopulta pujahtaa mehiläisvahalle tuoksuvaan, pieneen ja hämärään luolaan, jossa on hieno, erikoinen tunnelma. Freskot on maalattu tuohusten savuista tummuneisiin kallioseinämiin.

3 x parasta


PERAST – SÖPÖIN KYLÄ. Siemaile lasillinen viiniä Kotorinlahden rannalla olevassa Perastissa. Pittoreskissa kylässä tuoksuu sypresseille ja männyille. Vanhat venetsialaistyyliset rakennukset ovat poikkeuksellisen komeita. Veneellä pääsee pikkuruiselle lähisaarelle, jossa on kaunis kirkko.

PRŽNO – HERKULLISIN KALARAVINTOLA. Pržnon kylään kannattaa mennä nälkäisenä. Obala-rantakadun varrella, hiekkarannan vierellä, on mainio Konoba Langust -ravintola. Merelliset reseptit ovat perinteisiä, tunnelma on rento ja maisemat kauniit. Risotto on paikan suosikkeja.


NJEGOŠIN MAUSOLEUMI – AVARIMMAT NÄKÖALAT. Nouse Lovćen-vuorelle. Seutua muinoin hallinneet venetsialaiset kutsuivat sitä Mustaksi vuoreksi – Monte Negroksi – ja se antoi nimensä koko maalle. Tuulen piiskaamalta maisemapaikalta avautuvat huikeat näköalat.

Montenegro

Suomesta on kätevintä lentää Kroatiaan; Dubrovnikin lentokentältä on Montenegroon alle 20 kilometriä.

Lentoaika Helsingistä on noin 3 tuntia.

Suoria lentoja on kesäaikaan Finnairilla ja Norwegianilla.

Parhaiten maahan tutustuu autolla ajellen, mutta maata voi kierrellä myös bussilla tai järjestetyillä retkillä.

Mukavinta on matkailla syys-lokakuussa tai keväällä ja alkukesästä. Ruuhkaisinta on heinä-elokuussa.

Jos lento myöhästyy yli kolme tuntia, matkustajilla on hyvin todennäköisesti oikeus saada korvauksia. Niitä pitää kuitenkin osata vaatia.

Kolmikymppinen Heidi teki elokuussa perheensä kanssa mukavan kesälomamatkan Kreetalle. Paluulento tosin myöhästyi noin 12 tuntia, koska lentokoneessa oli tekninen vika. Se ei kuitenkaan juuri harmittanut.

– Tiesin jo silloin, että reissu tuli halvaksi, Heidi sanoo.

Heti kotiin päästyään Heidi vaati lentoyhtiöltä korvauksia viivästyksestä, ja noin kuukauden kuluttua hänen tililleen napsahti 1 600 euroa.

Harvempi tietää niin sanotuista vakiokorvauksista, joita lentoyhtiöt ovat velvoitettuja maksamaan. Siksi ne saattavat jäädä monelta hakematta, vaikka myöhästymisestä olisi melko varmasti mahdollista saada jopa useampi satanen korvausta. Korvausten suuruus vaihtelee 250 eurosta 600 euroon ja riippuu lentomatkan pituudesta.

EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun mukaan matkustajalla on oikeus samanlaiseen vakiokorvaukseen kuin lennon peruuntuessa, jos hän saapuu määränpäähänsä vähintään 3 tuntia aikataulun mukaisen saapumisajankohdan jälkeen. Tuomioistuin vahvisti päätöksen vielä vuonna 2012.

Kun lento viivästyy, korvausta kannattaa vaatia suoraan lentoyhtiöltä. Heidi otti yhteyttä lennostaan vastanneeseen tanskalaiseen Jet Time -yhtiöön.

”Tiesin jo silloin, että reissu tuli halvaksi.”

– Kotiin päästyäni soitin lentoyhtiön asiakaspalveluun ja kysyin, mistä voin hakea korvauksia. Minulle kerrottiin, että heille pitää lähettää sähköpostia asiasta, Heidi kertoo.

– Lähetin sähköpostin, jossa kerroin olevani oikeutettu vakiokorvaukseen. Kerroin viestissä, että EU-lainsäädännön mukaan, asetuksen 261/2004 nojalla olemme oikeutettuja vakiokorvaukseen, jonka suuruus on 400 euroa per matkustaja. Mainitsin myös, että jos asiaan ei palata, otan yhteyttä AirHelpiin.

Apua valittamiseen

Heidin mainitsema AirHelp on yksi yrityksistä, joka hakee korvauksia matkustajien puolesta. Se ottaa saaduista korvauksista 25 prosentin provision.

– Sukulaiseni sai korvaukset Norwegianilta Air Helpin avulla sen jälkeen, kun lentoyhtiö oli kieltäytynyt maksamasta korvauksia, Heidi kertoo.

Jos lentoyhtiö ei suostu maksamaan vakiokorvauksia, apua voi kysyä myös kuluttajaneuvonnasta tai tehdä valituksen asiaa valvovalle viranomaiselle.  Lisätietoja valituksen tekemisestä löytyy esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. Sieltä löytyvät myös valvontaviranomaisten yhteystiedot sekä lomake valituksen tekemistä varten.

Pitkiin käsitteyaikoihin kannattaa varautua.

”Mainitsin, että jos asiaan ei palata, otan yhteyttä AirHelpiin.”

Heidille onneksi riitti korvausvaatimuksen tekeminen lentoyhtiölle.

– Sain heti automaattisen vastausviestin, että asian käsittelyaika on viidestä seitsemään viikkoa. Sen jälkeen kului pari viikkoa, kunnes sain sähköpostilla korvauksenhakukaavakkeen. Kun olin lähettänyt kaavakkeen sähköpostitse, rahat tulivat tilille noin viikossa.

Lentoyhtiöllä on myös velvollisuus tarjota huolenpitoa eli ruokaa ja katto pään päälle, jos viivästys on pitkä. 

– Koska lennon piti lähteä puolen päivän aikaan, odottelumme tapahtui päivällä, emmekä tarvinneet yösijaa. Meidän piti kuitenkin ottaa päiväksi huone hotellista, koska meillä on kaksi pientä lasta, ja lasten kanssa oli mukavampi käydä välillä lepäilemässä viileässä huoneessa helteeltä suojassa. Matkanjärjestäjä tarjosi lounaan, päivällisen sekä kuljetuksen hotelliin, jossa oli uima-allas, Heidi kertoo.

Tekniset viat eivät poista vastuuta

Korvauksia ei välttämättä saa helpolla. Lentoyhtiöt saattavat vedota esimerkiksi siihen, että tekninen vika ei oikeuta korvauksiin, koska kyse on yllättävästä tapahtumasta. EU-tuomioistuin on kuitenkin linjannut, että tekninen vika on äärimmäisen harvoin pätevä syy olla maksamatta vakiokorvausta. 

”Meidän piti ottaa päiväksi huone hotellista, koska meillä on kaksi pientä lasta.”

Jos kyse on oikeasti poikkeuksellisista olosuhteista, vakiokorvausta ei heru. Niiksi lasketaan Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan esimerkiksi työtaistelu, sopimattomat sääolosuhteet, turvallisuusriski, poliittisesti epävakaat olot ja ilmaliikenteen hallintaa koskeva päätös, joka aiheuttaa viivästymisen tai peruuttamisen. 

Vakiokorvausten lisäksi voi myös yrittää vaatia korvauksia myöhästymisen aiheuttamista kustannuksista, esimerkiksi käyttämättä jääneistä junalipuista. Matkustajalla on myös oikeus peruuttaa lentonsa ja saada lipun hinta takaisin, jos perille pääsy viivästyy vähintään viisi tuntia.

EU:n vahvistamat lentomatkustajan oikeudet pätevät kaikkiin EU:ssa sijaitsevilta lentokentiltä lähteviin lentoihin. Ne koskevat myös lentoja, jotka saapuvat EU:hun sen ulkopuolelta, jos lentoa operoi johonkin EU-maahan rekisteröity lentoyhtiö. Myös EU:n ulkopuolisissa maissa voi olla erilaisia korvauskäytäntöjä. Niistä kannattaa ottaa selvää, jos lento viivästyy tai peruuntuu.

Ja vielä lentopelkoisille lohdutukseksi: jokaista lentoa koskevat ihan samat lait ja turvallisuussäännöt, oli uhkana korvausten maksaminen tai ei. Taivaalle ei lähdetä, jos turvallisuudessa on puutteita.

Haluatko maksaa ylimääräistä siitä, että jokin on hienompi brändi?

Mitä hotellivarauspalvelua sinä yleensä käytät, kun varaat matkaa? Tällä on väliä, sillä Helsingin Sanomat kertoo, että hotellinvarauspalveluissa kuluttajaa saatetaan huijata. Tämä johtuu siitä, että eri brändeillä olevat tunnetut ja keskenään kilpailevat hotellivarausjärjestelmät ovat itse asiassa kaikki muutaman suuren pörssiyhtiön omistuksessa.

HS kertoo, että esimerkiksi Booking.com kuuluu samaan amerikkalaisen Priceline-yhtiön brändivalikoimaan, joka myy hotellivarauksia myös Momondo-, Agoda-, Cheapflights- ja Kayak-tuotemerkeillä. Pricelinen kilpailija, Expedia.com myy taas varauksia tuotemerkeillä Hotels.com, Trivago, Vener.com, Wotif.com, Orbitz ja Homeaway. HS:n mukaan nämä tuotemerkit pyrkivät erottumaan toisistaan samalla tavalla kuin vaikkapa isojen teleoperaattorien eri liittymät. Jotkut näistä brändeistä ovat arvostetumpia, jolloin kuluttaja saattaa maksaa enemmän vain siitä, että jokin on hienompi brändi.

Lehdessä muistutetaan, että kuluttajan kannattaa yleensä ottaa suoraan yhteys hotelliin, kun on löytänyt hakukoneesta mieleisensä hotellin. Hotellin kanssa voi neuvotella siitä, saisiko esimerkiksi huoneen halvemmalla tai paremman huoneen samaan hintaan kuin hotellivarauspalvelusta.

Näin säästät lennoissa

Mitä muuta on hyvä tietää, jos haluaa säästää matkan hinnassa? Ainakin edullisten lentojen etsintään kannattaa uhrata hieman aikaa. Tässä kertauksena kuusi vinkkiä, jotka Kiplinger-sivusto on listannut.

1. Tyhjennä sivuhistoria

Ennen kuin edes aloitat lentojen katselemisen, kaksi sääntöä on ylitse muiden:

  • Tyhjennä selaimesi sivuhistoria
  • Selaa lentoja incognito-tilassa

Internetin varaussivustot ovat ovelia, ja niiden temput hämmentävät matkustajaa. Äskettäin löytämäsi halpa lento on saattanut muuttua pari sataa euroa kalliimmaksi, kun tulet takaisin sivustolle – vaikka olisit ollut poissa sieltä vain muutaman minuutin. Kun tyhjennät sivuhistorian ja kytket päälle incognito-tilan, estät sivustoja seuraamasta jälkiäsi. Samalla voit säästää jopa 50–200 euroa.

Lue myös: 72 maassa käynyt Tiina paljastaa, miten pääset reissuu halvemmalla

2. Vieraile lentoyhtiön sivustolla

Lentohintojen vertailemiseen voi helposti käyttää paljonkin aikaa. Moni katsoo eri hakukoneita löytääkseen halvimmat lennot, mutta kannattaa muistaa, että tässäkin on riskinsä. Jotkut matkanjärjestäjät saattavat laskuttaa ylimääräistä – minkä voit välttää varaamalla lipun suoraan lentoyhtiön nettisivuilta. Saat myös yleensä täydet pisteet, mikäli kuulut kanta-asiakasohjelman piiriin. Tarkista siis lippujen hinta myös niiden alkuperäiseltä tarjoajalta, vaikka käyttäisitkin sujuvasti hakukoneita.

3. Liity postituslistalle

Mikä on paras tapa pysyä kärryillä lentoyhtiöiden tarjouksista? Kiplinger suosittelee lentoyhtiöiden sähköpostilistalle liittymistä. Se on ilmaista ja kätevää: Meilin saajat kuulevat ensimmäisinä tarjouksista ja uusista palveluista. Heille myös tarjotaan usein erikoisetuja. Moni matkustaja intoilee äkkilähtöinä myytävistä lennoista, mutta niiden hinnat eivät usein ole edes kilpailukykyisiä todellisten lentotarjousten rinnalla.

4. Varaa kaksi kuukautta ennen lähtöä

Se, kuinka ajoissa tai myöhään varaat lippusi, määrittää myös matkan hintaa. Selvitysten mukaan paras aika varata lento on noin kahdeksan viikkoa ennen koneen nousua. Mutta jos et kykene laskemaan näin tarkasti ennen haluamaasi lentopäivää, kokeile 21–112 päivän jippoa. Tämä tarkoittaa, että kun lentoliput tulevat myyntiin, niiden hinnat ovat alimmillaan 112 päivän ja 21 päivän välillä ennen matkaa.

5. Jousta kenttävalinnoissa

Joillakin saattaa olla suosikkikenttiä, joiden kautta he mielellään lentävät esimerkiksi mannerten väliset lentonsa. Tämä ei kuitenkaan ole aina järkevää. Eri lentokentät ovat erihintaisia riippuen veroista ja muista maksuista. Siksi varaushetkellä kannattaa pohtia, haluaako maksaa välilaskustaan tai lähdöstään ylimääräistä lentolipussaan – vai tulisiko sittenkin halvemmaksi lennon varaaminen viereiseen kaupunkiin tai jopa maahan? Matkustajamaksujen ja lähtöverojen selvittäminen vaatii hieman työtä, mutta lentokentän valinnalla voi säästää helposti kymppejä, ellei jopa pari sataa euroa.

6. Vältä pyhälentoja

Jos yhtään pystyt joustamaan lentopäivissäsi, kannattaa etsiä paluupäiviä, joita muut eivät suosi. Sunnuntait ovat yleisesti kalliita – ja suosituimpia – päiviä lentää takaisin kotiin. Ehkä pystyt venyttämään paluutasi maanantaiaamuun tai tiistaihin? Esimerkiksi Yhdysvalloista tiistaisin ja keskiviikkoisin lähtevät lennot ovat halvimpia, kertoo Fare Comparen selvitys. Lomasesonkien ulkopuolella lentäminen on myös edullisempaa kuin loma-aikoihin.