Luontoa ja rauhaa, siinä ihanan loman pääpointit. Kuvat: Getty Images
Luontoa ja rauhaa, siinä ihanan loman pääpointit. Kuvat: Getty Images

Tänä vuonna lomat ovat ympäristöystävällisempiä – ja jopa virtuaalisia. Poimimme 10 ajankohtaista reissutrendiä.

1. Ekolomailu

Tänä vuonna yhä useampi lomailija puhuu vastuullisuudesta, ympäristöystävällisyydestä ja kestävästä matkailusta. Tärkeitä ovat eettisyys, ekologisuus ja paikallisuus. Tämä vuosi on myös YK:n kansainvälinen kestävän turismin vuosi.

Eikä kyse ole vain sanahelinästä. Syksyllä matkailusivusto Tripadvisor lopetti lippujen myynnin epäeettisiin eläinkohteisiin. Thomas Cook -konserni, johon kuuluu matkatoimisto Tjäreborg, tiukentaa vaatimuksiaan eläinnähtävyyksien tarjoajille. Esimerkiksi TUI Care Foundation -säätiö opastaa lomalaisia, kuinka voi tehdä hyväntekeväisyyttä lomakohteessa.

Myös monet hotellit ovat lisänneet ympäristötoimiaan: vettä kulutetaan vähemmän, pyyhkeet vaihdetaan harvemmin, jätteet lajitellaan tarkemmin, hankitaan kestävän kehityksen sertifiointi. Pieniä tekoja sekin, että hotellin yrtit kasvavat omalla pihalla.

TUI-konsernin tuoreen verkkokyselyn mukaan 64 prosenttia suomalaisista olisi valmis maksamaan matkastaan enemmän, mikäli se edistäisi kestävää matkailua.

Suomessa ekolomailu on helppoa. Kesällä voi pakata reppunsa kevyesti ja matkustaa vähäpäästöisesti julkisella liikenteellä. Kun viettää lomansa vaikka kansallispuistossa, on heti kaukana kulutusjuhlasta. Tuliaiseksi riittää, kun päivittää someen unohtumattomat luontokuvat.

2. Cooleimmat kuvat

Somepalvelut Instagram ja Pinterest ovat listanneet tämän vuoden matkatrendejä. Viileimmät postaavat kuvia seuraavista kohteista: Japani, Skotlanti ja Islanti. Seikkailua, karua luontoa, paikallista menoa.

Jos ei pääse Arktikselle, myös Islannissa on komeat jäämaisemat.
Jos ei pääse Arktikselle, myös Islannissa on komeat jäämaisemat.

3. Vaihda bikinit pilkkihaalariin

Matkusta vielä kun voit – sinänsä ironinen vinkki, kun neuvotaan matkustamaan hiilidioksidipäätöistä huolimatta kohteisiin, jotka ilmastonmuutos on vaarassa tuhota. Mutta joka tapauksessa: vuoden kuumin matkakohde ei ole trooppinen paratiisi vaan coolisti Arktis ja Antarktis eli maapallon jäiset napa-alueet.

Jaa-a, ettei Disney-hitti Frozenillakin olisi tämän trendin kanssa tekemistä?

4. Sohvasurffaaja 2.0

Virtuaalimatkalla saat halvalla kelpo elämyksen silloinkin, kun ei oikeasti pääse reissuun.

1. Kun yhdistää Youvisit-applikaation ja virtual reality -lasit, pääsee moneen paikkaan: vaikkapa Pariisiin Notre Damen katedraaliin. Toimii ilman lasejakin.

Ilmainen, iPhoneen ja Androidiin.

2. Huh, huimaa. Wild Within vie VR-sohvamatkaajan kahdelle reitille Kanadan länsiosiin: vuoristoon tai rannikolle. Upea kuvanlaatu!

Ilmainen, iPhoneen ja Androidiin.

3. Ilman VR-lasejakin voi katsella 360 asteen videoita. Ascape-appi vie niin Ruandan gorillojen keskelle kuin Italian Cinque Terren maisemiin.

Ilmainen, iPhoneen ja Androidiin.

5. Unelmaloma rahtilaivalla

Australialaisfirma kauppaa muun muassa 140 päivän reissua Singaporesta Italiaan (rapiat 8 000 euroa). Ristelymatkailu on porskuttanut taantumassa hyvin myös Itämerellä. Tallinkin uusi Megastar-laiva tekee neitsytmatkansa Helsingistä Tallinnaan 29. tammikuuta.

6. Halvalla taivaalla

Johan tässä totuttiin siihen, että Helsingistä pääsee lentäen 25 eurolla Tukholmaan. Siten voi ottaa vähän prameamman hotellin – nykyluksusta!

Öljyn hinta pitää lentohinnat alhaisina tänäkin vuonna, vakuuttaa matkailualan globaali toimija Advito. Se vinkkaa myös, että eurooppalaisten kannattaa varata kaukolentoja, jotka tekevät välilaskun Lähi-idässä tai Istanbulissa. Näin lennot saa vieläkin halvemmalla, koska Lähi-idän yhtiöillä on uudet ja suuret koneet.

7. Porhotkin saariston lapsiksi

Missä maailman rikkaat lomailevat tänä vuonna? Ainakin osa suuntaa Euroopan saarille. The Forbes, tuo raharikkaiden ja silmäätekevien talous- ja elämäntaparaamattu, patistaa lukijoitaan eurooppalaisten pikkusaarten iloihin. Sisilian ja Tunisian välissä sijaitseva Italian Pantelleria on kuulemma jo chic-matkaajien to do -listoilla.

Myös Kreikan Naxoselle ja Ranskan Korsikalle on noussut luksus-ekohotelleja rahakkaaseen makuun.


Astanassa on sekä neuvostopompöösiä että futuristista arkkitehtuuria.


8. Sittenkin Astanaan?

Tarjolla on eksoottinen uutuus, kun Finnair lentää kesä–elokuussa kahdesti viikossa Helsingistä Kazakstanin Astanaan. Syynä on World Expo 2017 -näyttely. Finnair avaa muitakin reittejä: kesällä pääsee suorilla Reykjavikiin, Korfulle, Menorcalle ja Ibizalle.

Norwegian aloittaa huhtikuussa lennot Amsterdamiin ja kesäkuussa Kosovon Pristinaan. Maaliskuussa aukeaa suora reitti Kööpenhaminan ja San Franciscon välille. Air Baltic ryhtyy maaliskuussa lennättämään väkeä Tampereelta Latvian Riikaan kuutena päivänä viikossa.

9. Haahuilijan unelmakaupunki

Lissabonissa riittää ohjelmaksi se, että koluaa kapeita kujia ja päivittelee toinen toistaan kauniimmilla kaakeleilla päällystettyjä taloja. Istahda euron kahville tai viinille vehreän Praça das Floresin aukion puistokioskille tai syö kaupungin paras sorbetti Gelato Davvero -jätskibaarissa. Kun aurinko alkaa laskea, kiipeä Mourarian korkeimmille kujille ja ihastu maisemaan. Jos persoonalliset talot vievät sydämesi, kaakelimuseo Museu Nacional do Azulejo on vierailemisen arvoinen.

 


Oikea vastaus on tänä vuonna Kanada.


10. Kanadakin juhlii

Satavuotias Suomi on kuuma matkailumaa, mutta niin on toinenkin vuoden 2017 sankari. Onnea Kanada, 150 vuotta! Heillähän on maailman ihanin pääministeri Justin Trudeau, mutta muuten synttärisankareilla on melko samanlainen juhlavuodenkattaus turisteille. Molemmat ylpeilevät kansallispuistoillaan.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.