Muutokset ovat ensimmäinen askel kohti mallia, jossa kysyntä vaikuttaa yksittäisen junavuoron hinnoitteluun.

Tämän kuun 14. päivänä voimaan astuvat muutokset ovat ensimmäinen askel kohti mallia, jossa kysyntä vaikuttaa yksittäisen junavuoron hinnoitteluun. Etukäteen hankittaessa junamatka on edullisempi kuin junasta ostettaessa.

Yksittäisen junamatkan hintaan tulee 14. syyskuuta lähtien nykyistä enemmän valinnanvaraa, sillä tarjouksia lisätään ja muita lippuja edullisempi Ennakkolippu tulee pysyväksi osaksi lippuvalikoimaa.

Ennakkolipun voi ostaa verkkokaupasta aikaisintaan 60 päivää ja viimeistään 7 päivää ennen junan lähtöä. Mitä aiemmin lipun hankkii, sitä edullisemmin matkan saa.

Nykyinen toisen luokan junalippu muuttuu Peruslipuksi, joka on yksittäisten junamatkojen vakiolippu ja saatavilla kaikissa ostokanavissa.

Business-lippu muuttuu Joustavaksi lipuksi ja sen hinta laskee kymmenen prosenttia. Lippu on ehdoiltaan joustavin, jolloin jo ostetun matkan muuttaminen vastaavaan onnistuu tarvittaessa maksutta. Lipun voi hankkia kaikista ostokanavista.

Lapset, opiskelijat ja eläkeläiset saavat edelleen 50 prosentin alennukset Joustavasta ja Peruslipusta.

Uudet matkustusluokat

Businessluokka ja toinen luokka muuttuvat Ekstra- ja Eko-luokiksi. Ekstra-luokkaan myydään uutta Joustavaa lippua, joka sisältää myös kahvin tai teen ja pikkupurtavaa, muuta junaa väljemmät tilat sekä mahdollisuuden lukea päivän lehdet. Eko-luokkaan voi ostaa vastaavia palveluita kuin nykyiseen toiseen luokkaan.

Työmatkustajien kausiliput uudistuvat siten, että asiakas voi itse määritellä matkustuskauden 14–365 vuorokauden välille itselleen parhaiten sopivaksi. Lipun voi valita kelpaavaksi kaikkiin junatyyppeihin, taajama- ja pikajuniin tai vyöhykeliikenteen juniin. Myös kausiliput voidaan jatkossa lähettää asiakkaan sähköpostiin tai matkapuhelimeen.

Junalippujen muutosehtoja on yhdenmukaistettu, mutta samalla ne osittain tiukentuvat. Lippu kelpaa vain siinä junassa, johon se on ostettu. Jos asiakas matkustaa eri junalla kuin lipussa mainitaan, hänelle myydään junassa uusi lippu. Alkuperäisestä lipusta hyvitetään sen ehtojen mukaisesti.

Lipun ehdot kannattaa tarkistaa ja mahdolliset muutokset tehdä aina ennen matkaa.

Lippuja verkosta ja puhelimella

VR:n verkkosivut vr.fi ja verkkokauppa uudistuvat. Verkosta voi hankkia kotimaan matkojen lisäksi jatkossa myös Venäjän-matkat sekä suositut autojunapaketit.

Verkkokauppaan tulee uutuutena vaunukartta, josta voi itse valita matkalleen haluamansa istumapaikan. Samoin säännöllisesti matkustavien sarjalipun maksuton paikanvaraus on jatkossa mahdollista tehdä verkossa. Myös polkupyörän ja lemmikkieläinten liput saa uudistuksen myötä verkkokaupasta.

Yhä useampia verkkokaupasta hankittuja lippuja voidaan toimittaa asiakkaalle sähköpostina tai matkapuhelimeen. Aikataulujen ja hintojen vertailu on aikaisempaa helpompaa verkkokaupassa. Uutta VR:n verkkosivuilla on myös Junat kartalla -palvelu, jonka avulla voi seurata junien kulkua reaaliajassa.

Lippuja voi jatkossa ostaa myös VR:n puhelinpalvelusta. Aiemmin matkan on voinut varata soittamalla puhelinpalveluun ja lunastaa lipun R-kioskista, asemalta tai automaatista. Nyt asiakas voi puhelun aikana samalla maksaa matkansa, jolloin lippu lähetetään sähköpostiin tai matkapuhelimeen.

Junamatkan voi hankkia edelleen myös useilla muilla tavoilla: asemien lipunmyynnistä, lippuautomaateista, junista konduktööriltä, matkatoimistoista sekä varaamalla puhelinpalvelusta ja lunastamalla eri kanavista.

Lippu voidaan toimittaa asiakkaalle eri tavoilla, esimerkiksi aseman lipunmyynnistä ostettu lippu voidaan lähettää nyt myös asiakkaan matkapuhelimeen.

Lipunmyynnin ja palveluiden taustalla oleva myyntijärjestelmä uudistuu vaiheittain syyskuussa. Asiakkaille tämä näkyy verkkokaupan ja lippuautomaattien uusina sovelluksina sekä uusina junalippuina.

Lippu on ulkonäöltään entistä kapeampi ja ohuempi. Kaikissa lipuissa on myös 2D-viivakoodi, joka sujuvoittaa lipuntarkastusta junissa.

Lähiviikkojen siirtymävaiheen aikana junissa kelpaavat sekä uudet että ennen 14. syyskuuta ostetut junaliput. Myyntijärjestelmän käyttöönottovaiheessa asemien aukioloajat voivat poiketa normaalista ja palvelussa saattaa esiintyä viiveitä.

 

Junamatkustukseen uudistuksia 14.9.

1) Lisää hintavaihtoehtoja

2) Ennakkoon ostamalla edullisia junamatkoja: Ennakkolippu ja tarjoukset

3) Uudet liput ja matkustusluokat:
• Toisesta luokasta Eko-luokka ja lipusta Peruslippu
• Business-luokasta Ekstra-luokka ja lipusta Joustava
• Joustavammat kausiliput, kauden voi valita 14--365 vrk välille

4) Monipuolisemmat verkkopalvelut:
• Muun muassa AutoJuna-paketit, Venäjän-matkat ja oman paikan valinta verkkokaupassa
• Mahdollista rekisteröityä asiakasohjelmaan

5) Uusia tapoja lipun ostoon, nyt myös puhelimitse

Kuva  Istockphoto

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.