Euroopan tämän vuoden kulttuuripääkaupunkiin kannattaa matkata muunkin kuin sielunravinnon perässä. Vilnasta löytyy eläväisiä baareja ja ravintoloita.

Kuvankaunis vanhakaupunki on ehdottomasti Liettuan pääkaupungin Vilnan parasta antia. Värikkäät talot, vanhat kirkot ja museot ovat sulassa sovussa jatkuvasti lisääntyvien trendiputiikkien kanssa.

Vanhankaupungin uutuuttaan kiiltävä pääkatu Gedimino prospektas ja sen ympäristö pursuavat tyylikkäitä vaate- ja kenkäliikkeitä, mutta rahojaan ei shoppailumielessä kannata mennä Vilnaan tuhlaamaan. Kaupungista voi kyllä helposti löytää superstailit kengät, mutta niistä pitää olla valmis maksamaan.

Kalliiden liikkeiden lisäksi kirpparit ovat alkaneet nostaa päätään, ja yksilöllisyys on pukeutumisessa ykkösjuttu.

– Vilnan kirpputoreilta voi tehdä todellisia löytöjä halvalla, toisin kuin vaikka Berliinistä, jossa kirpparihinnat ovat jo aivan taivaissa, kertoo Egle, 21, Beza galerija -trendiputiikista.

Tuliaiset menevät perinteiselle pellava–meripihka-osastolle, joista jälkimmäinen onkin Liettuan erikoisuus. Superkauniit meripihkakilluttimet alkavatkin kivasti kutkuttaa mielessä parin lomapäivän jälkeen.

Herkkusuiden mieleen

Mukavaa päiväpuuhaa Vilnassa on leivonnaisilla herkuttelu. Ihanat juustokakut ja pasteijat pullistelevat pikkuruisten leipomoiden ikkunoista niin houkuttelevasti, että parhaimpiin paikkoihin pitää jonottaa.

Ruoka näyttää muutenkin olevan liettualaisten huulilla, sillä perinteisten lihatäytteisten zeppelin-piirakoiden lisäksi Liettuassa puhutaan terveysruoasta. Keskustan parhaaksi salaattibaariksi kehutun Mano Gurun (Vilniaus g-ve 22/1) meiningissä on muutakin hyvää. Valtion ylläpitämän ravintolan tyylikkäät työntekijät ovat nimittäin entisiä narkomaaneja.

Mainio tapa viettää iltaa on myös pitkäksi venähtävä dinnerisessio. Pöydän varaaminen kannattaa, sillä laadukkaat, tyylikkäät ja edulliset herkkupaikat täyttyvät jo alkuillasta. Ranskalaistyyppiseen Bistro 18 -ravintolaan (Stikliu g. 18) jäisi mielellään koko illaksi, eikä se lompakkoakaan liiaksi rasittaisi: kahden hengen alku- ja pääruoat sekä viinit ja kahvit irtoavat 35 eurolla.

Liettualainen ravintolakulttuuri on ihanan keskieurooppalaista. Rennon tyylikkäästi pukeutuneiden paikallisten puheensorina yltää kattoon asti.

Kekkerit katossa

Vaikka Vilnan yöelämä ei kaduille asti ryöpsähdäkään, mahtavia iltapaikkoja löytyy silti. Erityisesti eläväinen baarimeininki ilahduttaa. Hyvä olut virtaa vuolaasti, sillä puolen litran tuoppi maksaa pari euroa. Pubeista saa myös herkullista ja edullista ruokaa.

Kaupungin kuuluisimmassa drinkkibaarissa Shootersissa (Totoriu g. 3) kannattaa piipahtaa, jos etsii menoa ja silmänruokaa. Juomat nimittäin palavat, poksahtelevat ja räiskyvät siihen malliin, että Suomessa joku laki sen jo estäisi.

Baarimikko Eimantas Burakas, 20, pyöräyttelee lukemattomia drinkkejä illassa, eikä tiedä koskaan, milloin työpäivä päättyy.

– Viime lauantaina meni yhteentoista sunnuntaipäivän puolelle, Eimantas nauraa.

Vilnan nuoriso jatkaa iltaa kaupungin ykkösbilepaikassa, Woossa (Vilniaus st. 22).

Illan voi helposti viettää myös kaduilla haahuillen ja vanhankaupungin rakennuksia ihaillen, sillä kaupungissa on turvallisen tuntuinen fiilis, eikä olan yli tarvitse vilkuilla edes illalla.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.