Helsingin Kaapelitehtaalla vietetään viikonloppuna Martin markkinoita. Viron matkailutarjontaa esittelevään tapahtumaan odotetaan ennätysmäärä kävijöitä.

Martin markkinat esittelee Viron matkailutarjontaa, taidetta ja kulttuuria yli 160 näytteilleasettajan voimin.

Tuglas-seuran vuodesta 1983 järjestämät markkinat esittelevät Viron matkailutarjontaa yli 30 yrityksen ja organisaation panostuksella. Lisäksi esillä on taidetta ja kulttuuria sekä käsitöitä ja virolaisia herkkuja. Paikalla on lähes 200 esiintyjää ja yli 160 näytteilleasettajaa.

Tämän vuoden teemana ovat Hiidenmaa ja Saarenmaa, mikä näkyy esimerkiksi mahdollisuutena nähdä elokuvia alueelta. Markkinoilta voi myös ostaa lippuja ensi kesän Saarenmaan oopperajuhlille.

Esiintyjäkaarti on monipuolinen: siihen kuuluu niin taiteilijoita, kirjailijoita, muusikoita, tanssijoita, poliitikkoja kuin kulttuurikeskustelijoita. Tunnetuimpia heistä ovat ministeri Jaak Aaviksoo, muusikot Ivo Linna ja Villu Veski, kirjailijat Heli Laaksonen, Maimu Berg, Imbi Paju sekä Jüri ja Ülo Tuulik.

Matkailualan pienellä lavalla voi kuunnella tietoiskuja ja matkailuyrittäjien haastatteluja. Monilla yrityksillä on markkinoilla erikoistarjouksia.

Lastensali on avoinna sekä lauantaina että sunnuntaina. Kärdlan Nukketeatteri esittää molempina päivinä Nalle Puh -näytelmän sekä viroksi että suomeksi.

Vaikka varsinaiset markkinapäivät ovat lauantai ja sunnuntai, ohjelma alkaa jo perjantailtana kello 19 Saarenmaan tyttökuoron ja Aare Saalin konsertilla Temppeliaukion kirkossa.

Viron matkailun edistämiskeskus arvioi edellisen vuoden 15 000 kävijän ennätyksen rikkoutuvan viikonlopun aikana.

Martin markkinat, Kaapelitehdas, Helsinki 19.--20.11. Avoinna  la klo 10--18 ja 18--24 (iltajuhla), su 10--17. Vapaa sisäänpääsy.

 http://www.martinmarkkinat.fi

 Kuva  Viron matkailun edistämiskeskus

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.