Kalifornian viinimekat tarjoavat elämyksiä kaikille aisteille. Pinot noirit ja chardonnayt nautitaan amerikkalaisen rennosti.

1. Ykkösravintoloita

Viinimatkailijat ovat herkkusuita. He kerääntyvät Napa valleyssä Yountvillen gourmet-kylään, jonka rauhalliselta kylänraitilta löytyy monta Michelin-tähditettyä ravintolaa. Niissä tehdään ruokataidetta alueen parhaista raaka-aineista.

Huippuravintolat ovat kalliita, ja niihin pitää tehdä varaus kuukausia etukäteen, mutta tähdettömissäkin paikoissa saa makoisia herkkuja. Ranskalaisbrasserie Bouchonin kahvilaan voi vain kävellä sisään ja napata rapean croissantin tai lehtevän aprikoosiviinerin. Kun niistä nautiskelee terassilla laventelipuskien katveessa, miettii, voiko Ranskassakaan olla mukavampaa.

Bouchon Bakery, 6528 Washington Street, Yountville.

2. Ylellistä yöpymistä

Aamiainen rätisevän takan ääressä. Kulhossa rapeaa mysliä tuoreiden mansikoiden ja paksun jogurtin kanssa. Lopuksi vielä pala aamiaispannaria vaahterasiirapin kera. Upottavaan sohvaan voisi jäädä pidemmäksikin aikaa, mutta keskustan vaateliikkeet ja luomujäätelöbaari kutsuvat.

Iltapäivällä dekkari käteen ja altaalle. Rauhallisen pikkuhotellin uima-allasalueella kukaan ei hypi pommilla veteen eikä eurohumppa raikaa. Muhkeaan kylpytakkiin kääriytyneenä olo on ylellinen.

Hotel Healdsburg, 25 Matheson Street, Healdsburg.

3. Maailman paras hampurilainen

Samana päivänä jauhetusta lihasta grillattuja pihvejä, raakaa tonnikalaa ja wasabimajoneesia, valkoista pistaasipirtelöä – Gott’s-hampurilaisbaari ei ole ihan tavallinen tienvarren mättölä. Napa Valley hemmottelee ison lompakon kanssa liikkuvia, mutta kiinnostavimmat herkut löytyvät edullisista paikoista. Ruotsin ykköskokki Matias Dahlgren on valinnut Gott’sin mansikkapirtelön elämänsä suurimpien makuelämysten joukkoon.

Halusit sitten pirtelön, kalatacot tai bataattiranskalaiset, tee tilaus luukulla ja siirry nurmialueen piknikpöytään. Odotellessasi voit juoda jotain hampurilaisbaarin 25 viinistä tai korkata oman viinipullon, sillä sekin on sallittua.

Gott’s, 933 Main Street, St Helena.

4. Eläimellistä menoa

Pieniä viinitiloja kutsutaan viiniolohuoneiksi, osa niistä onkin yksityiskoteja. Portilla vastaan juoksee häntää heiluttava koira ja sisällä luikkii kissa.

Napan viinitilojen koirista on tehty hieno kuvakirja, mutta opuksen voisi kerätä myös biodynaamisten tilojen kotieläimistä. Kanat, siat ja mehiläiset ovat osa luonnonmukaista viininviljelyä.

Quivira Vineyards & Winery, 4900 West Dry Creek Road Healdsburg.

5. Taide-elämyksiä

Kukkuloille kiemurtelevan tien päässä odottaa Hessin taidegalleria, jonka seinillä ei ole mitä tahansa kylätaidetta vaan kattava kokoelma nykytaidetta. Hessin perhe tekee myös viiniä. Maistelu maksaa muutaman euron, mutta taidekokoelmaa voi ihailla ilmaiseksi.

The Hess Collection, 4411 Redwood Road, Napa.

6. Kahdella pyörällä

Polkupyörä on näppärä viinilaaksossa. Reitin suunnittelussa kannattaa kuitenkin olla kohtuullinen, sillä maistelu vie aikaa ja verottaa voimia. Sähköpyörällä jaksaa huristella hiukan pidemmän lenkin. Kypärä on pakollinen.

7. Kalifornian kolme kovaa

Chardonnay on Kalifornian tärkein valkoviini. Aiemmin viinissä oli tammen makua, mutta siihen kyllästyttiin. Nykyisin kypsytystynnyri maistuu hillitymmin, lähinnä vaniljaisuutena. Runsaan makuinen valkkari, jota voi juoda ihan sellaisenaan.
Turning Leaf Chardonnay, 9,99 €.

Cabernet sauvignon. Kuuluisimmat viinit tehdään Cabernet sauvignon -rypäleestä. Siitä syntyy tumman samettista juomaa, jossa maistuvat mustaherukka, tupakka ja minttu. Pihvit, kermaiset kastikkeet ja juustot viihtyvät tämän punaviinin seurassa.
Beringer Stone Cellars Cabernet Sauvignon, 9,99 €.

Pinot noir -viinin suosio lähti nousuun Sideways-elokuvan myötä: kymmenen vuotta sitten rypäle oli Kalifornian kolmanneksi viljellyin, nyt ykkönen. Keveä rypäle on edukseen vasta ruuan kanssa.
Fog Head Pinot Noir, 14,98 €.

8. Haista ja maista

Vain sinä tiedät, mikä viini on hyvää. Nuuhkaise, siemaise, purskuta ja nauti. Ammattilaiset sylkevät maisteluviinin pois, sinun ei tarvitse.

Isojen viinitalojen opastuskierroksiin kuuluu yleensä neljän tai viiden  viinin maistelu. Pienillä tiloilla on maisteluhuone tai -nurkka, jossa kustakin annoksista maksetaan erikseen. Jos innostut ostamaan pulloja, maistelurahat yleensä hyvitetään.

9. Cioppino-keitto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
200 g herkkusieniä
400 g kalafileetä (esim. lohta, kuhaa, haukea)
1 1/2 rkl öljyä
1/4 tl cayennepippuria
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
5 dl kalalientä
1 tl oreganoa
1/2 tl mustapippuria
500 g tuoreita simpukoita (tai 150 g tölkistä)
200 g katkarapuja
1 dl lehtipersiljaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Viipaloi sienet. Leikkaa kala annospaloiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja cayennenpippuria 2 minuuttia.

Lisää sieniviipaleet ja kuullota minuutti. Kaada kattilaan tomaattimurska, kalaliemi, oregano ja pippuri. Keitä 10 minuuttia.

Lisää kalat ja tuoreet simpukat. (Säilötyt simpukat lisätään samaan aikaan katkarapujen kanssa.) Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Lisää katkaravut ja kuumenna kunnes ne lämpenevät. Hienonna persilja pinnalle ja tarjoa leivän kanssa.

Näin pääset perille

  • Napan ja Sonoman viinilaaksot sijaitsevat noin tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta pohjoiseen.
  • Vuokraa auto tai osta valmis paketti retkelle. Yhtiöt kuljettavat matkailijat bussilla tai San Franciscon lahden yli lautalla. Julkisia kulkuyhteyksiä ei ole.
  • Auton voi vuokrata myös kuljettajineen. Mitä isompi porukka, sitä edullisemmaksi yksityinen kuski tulee.


Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.