Sademetsän seinä on kuin ovi, joka kätkee taakseen kiehtovan maailman.

Vietnam on hieno kohde seikkailuhenkisille ja eksoottisesta luonnosta kiinnostuneille matkailijoille. Pinta-alaltaan Suomen kokoisessa maassa riittää vehreitä sademetsiä, upeita rannikkoalueita sekä komeaa vuoristoa. Vietnamiin on perustettu 13 kansallispuistoa ja kymmeniä uusia suojelualueita on suunnitteilla. Vasta viime vuosina aarteet ovat avautuneet ulkomaisille matkailijoille.

Eläinten valtakuntaan

Suuri osa Vietnamin parhaista luontoalueista sijaitsee maan pohjoisosassa. Kaikkiin pääsee melko helposti pääkaupungista Hanoista. Me lähdimme sieltä kohti maan tunnetuinta ja vanhinta kansallispuistoa Cuc Phuongia, joka sijaitsee runsaan sadan kilometrin päässä Hanoista lounaaseen. Rehevän kasvillisuutensa lisäksi alue on kuuluisa sademetsien uumeniin sukeltavista luontopoluistaan, yli 200 lintulajistaan ja harvinaisten apinalajien suojelusta.

Vieraita paalumajassa

Cuc Phuongin rajalla on palvelukeskus, josta sai kartan ja tietoa majoituksesta sekä vaellusmahdollisuuksista. Kansallispuiston laidalla ja myös sisempänä yli 200 neliökilometrin suojelualueella voi yöpyä myös perinteiseen vuoristotyyliin rakennetuissa paalumökeissä.

Pimeyden laskeuduttua alkoi koko yön kestävä kaskaiden, muiden hyönteisten ja sammakoiden huumaava konsertti. Sekaan mahtui leopardien karjahtelua, gibbonien laulua ja villikoirien ulvontaa. Tiikerin etäinen murahtelu kruunasi illan.

Lohikäärmesaaristossa

Kansainvälisesti tunnetuin Vietnamin luontokohteista on Halong Bay, noin sata kilometriä Hanoista itään sijaitseva, tuhansien merestä jyrkästi nousevien pienten saarten, luolien ja rantojen keskittymä.

Maineikkaan lohikäärmesaariston itäpuolella on kuitenkin vielä hienompi, mutta lähes tuntematon maisemakohde, 15 000 hehtaarin Bai Tu Long. Alue kuuluu Unescon maailmanperintöalueisiin.

Vastuullista matkailua

Matkailija voi vaikuttaa siihen, että Vietnamin rikas luonto säilyy. Kun suojelualueilla käy paljon ulkomaalaisia, niiden merkitys kasvaa myös vietnamilaisten omissa silmissä.

Useissa paikoissa tarjotaan villieläimistä valmistettuja ruokia ja juomia, kuten käärmeviinaa, merihevosjuomaa, karhunsappijuomaa, kilpikonnanliemiä sekä sivettikissojen ja harvinaisten peurojen lihaa. Niitä luontomatkailija välttää.

Teksti: Veli-Risto Cajander
Kuva: VNAT

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.